Κώστας Αδάμ.. Έφυγε ένας «μαΐστωρ» των εκδόσεων

adam_pergamos_ekdoseis
Facebook
Twitter
LinkedIn

Εφυγε από τη ζωή, έπειτα από οκτάχρονη μάχη με τον καρκίνο, ο Κώστας Αδάμ, ιδρυτής των ομώνυμων εκδόσεων και ένας από τους πρώτους εκδότες που δραστηριοποιήθηκαν στον χώρο των λευκωμάτων και των εκδόσεων τέχνης.

Εξαιρετικά σημαντικές αξιολογούνται από τους ειδικούς οι μονογραφίες που εξέδωσε με το έργο μεγάλων ζωγράφων. Ανάμεσά τους οι Νικόλαος Γύζης, Γεώργιος Ιακωβίδης, Συμεών Σαββίδης, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Αχιλλέας Δρούγκας, Νίκος Κεσσανλής, Γιάννης Μόραλης, Κώστας Τσόκλης, Αλέκος Φασιανός, Γιάννης Ψυχοπαίδης.
Με τις εκδόσεις αυτές έκανε προσιτό στο κοινό το έργο γνωστών και λιγότερο γνωστών εικαστικών καλλιτεχνών, που ώς τότε δεν υπήρχε ευκαιρία να γνωρίσει κανείς στην ολότητά του.

«Μαΐστορα των γραφικών τεχνών» τον χαρακτηρίζει στα «ΝΕΑ» ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, Νίκος Χατζηγεωργίου. «Δούλευε το βιβλίο σαν τεχνίτης. Ηταν και ο ίδιος ζωγράφος και επιμελούνταν προσωπικά την κάθε έκδοση, κάνοντας και το ρετούς. Με τη δουλειά του υποστήριξε τα λευκώματα και βοήθησε να αναγνωριστούν πολλοί καλλιτέχνες», εξηγεί.

Οι Εκδόσεις Αδάμ ιδρύθηκαν το 1987 με διακηρυγμένο στόχο την καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα λευκώματά τους είναι αφιερωμένα, πέρα από τη ζωγραφική, στην αρχαιολογία και την ιστορία. Η Ακαδημία Αθηνών έχει τιμήσει εκδοτικές τους επιτυχίες, όπως «Τα κάστρα της Πελοποννήσου», «Τα πορτρέτα του Φαγιούμ» ή «Η μονογραφία του Νικόλαου Γύζη». Εξέδωσαν επίσης τουριστικούς και αρχαιολογικούς οδηγούς, κάρτες, χάρτες κ.ά.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα στις 16.00 στον Ι.Ν. Γεννήσεως Χριστού στην Παιανία (δίπλα στο Μουσείο Βορρέ). Επιθυμία του ιδίου και των οικείων του είναι, αντί στεφάνων, τα ποσά να διατεθούν στον Σύλλογο «Ελπίδα» για τα καρκινοπαθή παιδιά.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.