Το «Σκοτεινό Σπίτι» του Νeil LaΒute στη σκηνή

b_5058_dsc_0174
Facebook
Twitter
LinkedIn


Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού 

Το θεατρικό έργο του Νeil LaΒute, «Σκοτεινό Σπίτι» και σε σκηνοθεσία  Χρήστου Λύγκα, θα κάνει πρεμιέρα τη Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη. Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι Χρήστος Λύγκας, Θοδωρής Οικονομίδης και Μαρία Προϊστάκη.

Δυο ψυχές που ζουν μέσα στους 4 τοίχους μιας ψυχιατρικής κλινικής.  Δυο αδέλφια   που βιώνουν ο καθένας ξεχωριστά  και με το δικό του τρόπο την σεξουαλική  κακοποίηση. Ποια είναι η πραγματική αλήθεια!! Ο Ντρου, ο μικρότερος,  βρίσκεται εκεί με δικαστική εντολή υπό ιατρική παρακολούθηση και καλεί τον μεγαλύτερο αδελφό του, Τέρυ να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό ότι στην παιδική ηλικία έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ένα φίλο της οικογένειας. 

Η έκκληση του Ντρου γίνεται η αφορμή να έρθει στην επιφάνεια η εχθρότητα που υπάρχει ανάμεσα στους δύο άνδρες. Μέσα από τον πόνο και την παραδοχή της προδοσίας τα αδέλφια αρχίζουν να ψηλαφούν το ανεξίτηλο ίχνος της βίαιης κακοποίησης που υπέστησαν μέσα και έξω από το οικογενειακό τους περιβάλλον. 

Οι απωθημένες μνήμες μιας σκοτεινής παιδικής ηλικίας στοιχειώνουν την ενήλικη ζωή των δύο αγοριών, κηλιδωμένης ανεξίτηλα από την καταστροφική επιρροή της διπλής επίθεσης ενός βάναυσου πατέρα που βιαιοπραγεί συστηματικά και ενός νεαρού, του οποίου η επαναληπτική καταστροφική δράση καταλήγει σε έναν αληθινό ψυχικό φόνο. 

Οι σκελετοί αυτού του παρελθόντος ξαναζωντανεύουν όταν οι δύο άνδρες αναμετρώνται με τον πόνο και την προδοσία που σημάδεψε τη σχέση τους μια για πάντα… 

Σκηνοθετικό σημείωμα Χρήστου Λύγκα 

“Είχα μια άσχημη παιδική ηλικία. Έπεσα θύμα κακοποίησης. Αν με ρωτάτε αν το έχω ξεπεράσει…Ας πούμε ότι έχω και κάποιες καλές μέρες τώρα πια. Είναι παράξενο πως τελικά επιβιώνουμε και παίρνει η ζωή μας ένα σχήμα. Είμαι ακόμα εδώ, τελικά, οπότε δεν παραπονιέμαι. Και εσείς έχετε άλλο ένα έργο από εμένα. Έτσι όλα ισοφαρίζουν…Δεν είναι αστείο;”

 

Αυτά είναι τα λόγια του συγγραφέα…Το μόνο που μπορώ να προσθέσω είναι πως κι εγώ νιώθω κάπως έτσι! Ευχαριστώ το Θοδωρή, το Γιώργο και τη Μαρία για την ανεπανάληπτη εμπειρία των προβών και όλους τους καλλιτέχνες που φώτισαν με το ταλέντο τους τα σκοτάδια του έργου”

Βιογραφικό σημείωμα Neil LaΒute

Ο Νήλ Λαμπιούτ είναι καταξιωμένος θεατρικός συγγραφέας, κινηματογραφιστής και σεναριογράφος. Γεννήθηκε στο Ντητρόιτ του Μίσιγκαν. Σπούδασε θέατρο στο B.Y.U και εργάστηκε σαν απόφοιτος στο πανεπιστήμιο του Κάνσας της Ν. Υόρκης και στην Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Ο Λαμπιούτ έχει επαινεθεί πολύ από τους κριτικούς για τις ακραίες και “ενοχλητικές” απεικονίσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς στα έργα του.

Το αντισυμβατικό του έργο περιλαμβάνει τα θεατρικά, Βash, Latterday plays, The Distance from here, The Mercy Seat(2003), Fat Pig (2004), Autobahn(2005), This Is How It Goes (2005), Some Girl(s) (2006) and Wrecs and Other Plays(2007), και τις ταινίες In The Company Of Men(1997), Your Friends and Neighbors(1998), Nurse Betty, Possession, The Wicker Man, την κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού The Shape Of Things, όπως και μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο Seconds Of Pleasure.

Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:30

Η προπώληση ξεκίνησε

Αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας:

210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 

Εισιτήρια προπωλούνται και στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση.

Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC.

Ωράριο λειτουργίας PUBLIC: Σάββατο, 09:00 – 20:00

Καθημερινές, 09:00 – 21:00

Αίθουσα: Black Box

Εισιτήρια:

13€ Κανονικό, Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ ΑμΕΑ: 9€

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου – Παγκουρέλη

Σκηνοθεσία: Χρήστος Λύγκας

Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Νάκου

Παίζουν: Χρήστος Λύγκας, Θοδωρής Οικονομίδης, Μαρία Προϊστάκη

Εικαστικά: Γιάννης Μετζικώφ

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Video art: Βάνα Κωσταγιόλα

Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης

Ηχοτοπίο: Γιώργος Πούλιος

Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Χατζηιορδάνη

Γραφικά: Γιώργος Κτενίδης

Επικοινωνία: Μαρία Μπακοπούλου

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.