Η Google ψηφιοποίησε χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας

heirografa_tis_nekris_thalassas
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Google ψηφιοποίησε 1.200 κομμάτια, μέρος των χειρογράφων της Νεκρής Θάλασσας και είναι ήδη διαθέσιμα για τους ειδικούς και τον απλό κόσμο.

Τα χειρόγραφα αυτά είναι τα αρχαιότερα σωζόμενα αποσπάσματα από πολλά κείμενα της Βίβλου και πολλά άλλα κείμενα που έχουν να κάνουν με την ζωή στον πρώτο και δεύτερο αιώνα μ.Χ. Ανακαλύφθηκαν μεταξύ του 1947 και του 1956 μέσα σε έντεκα συνολικά σπηλιές σε ακτή της Νεκράς Θάλασσας, ανατολικά της Ιερουσαλήμ.

Το Ισραηλινό Μουσείο, λοιπόν, στην Ιερουσαλήμ συνεργάστηκε με την Google, για να προσφέρει σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο τα ιστορικά αυτά έγγραφα.
Για το σκανάρισμα τους χρησιμοποιήθηκε ειδική μέθοδος που εκθέτει τα έγγραφα σε φως για μόνο 1/4.000στο του δευτερολέπτου, ώστε να προκληθεί η μικρότερη δυνατή φθορά, σύμφωνα με το BBC.

Το κείμενο φυσικά είναι στα εβραϊκά, ωστόσο υπάρχει και μια αγγλική μετάφραση την οποία μπορείτε να δείτε όταν περάσατε με το ποντίκι σας πάνω από τους στίχους, ενώ αν googlαρετε κάποιον τότε θα φανεί στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.