Όταν ο Χαρολντ συνάντησε την Μωντ – για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Μουσούρη

Facebook
Twitter
LinkedIn

της Λαμπριάνας Κυριακού

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά  και από τις 8 Οκτωβρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στο θέατρο  Μουσούρη την θεατρική παράσταση Χάρολντ και Μωντ.  

Ο Χάρολντ αυτοκτόνησε, έχει κρεμαστεί από τον πολυέλαιο του σπιτιού του. Ούτε τρόμος ούτε πανικός. Ένα κακόγουστο αστείο – μια υποτιθέμενη απόπειρα αυτοκτονίας πάλι, έξω οι ακρωτηριασμοί θα είναι η 15η απόπειρα. Πάνω στην σκηνή του θεάτρου Μουσούρη ο Πέτρος Φιλιππίδης γίνεται Χάρολντ.

Ένας απαισιόδοξος νέος. Τα εφηβικά παιχνίδια του είναι λίγο μακάβρια. Δεν μπορεί, αλλά δεν ξέρει κιόλας που να βρει τη χαρά, μιας και η συμπεριφορά της σνομπ μητέρας του, τον έχει φέρει σε καταστάσεις σπασμωδικές . Η «νευρικότητα» βγαίνει μ’ ένα τικ από το πρόσωπο του.

Τι ψυχολόγους – τι θεραπείες, τίποτα δε λογαριάζει, κάνει οτιδήποτε φρικτό για να τραβήξει την προσοχή της μητέρας του. Η Έρση Μαλικένζου γίνεται η μητέρα του Χάρολντ και με τον ένα και τον άλλο τρόπο προσκαλεί κορίτσια για να γνωρίσει στο Χάροντ. Η Άννα Μονογιού εμφανίζεται στη σκηνή με τρεις διαφορετικές προσωπικότητες – τρεις ξεχωριστούς ρόλους και προσπαθεί να γίνει κάτι σημαντικό για τον Χάρολντ.

Ο κάθε ήρωας προσπαθεί να επιβάλει την τάξη στη ζωή του άλλου και όχι στη δική του, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνει κανείς τίποτα.

Ο Χάρολντ όμως, βρίσκει διέξοδο κάνοντας βόλτες σε κηδείες και “φτιάχνεται” συναισθηματικά με οτιδήποτε καταστρέφεται. ..

xarold_mod3

Συναντάει την Μώντ. Μια αισιόδοξη – αναρχική 80χρονη γυναίκα. Η Άννα Παναγιωτοπούλου, γίνεται Μώντ . Βλέπει τον κόσμο με άλλο μάτι, γεύεται τις μικρές απλές χαρές της ζωής. Το θάνατο δεν τον λογαριάζει μιας και είναι το πρώτο πράγμα που μας έχει δώσει ο θεός και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Άρα πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα με τη ζωή και αυτό το μήνυμα θα προσπαθήσει να περάσει και στον Χάρολντ.

Η ομορφιά βρίσκεται ανάμεσα στα λουλούδια και στη διαφορετικότητα τους – τη ζεστασιά του ήλιου, το κελαίδισμα ενός πουλιού.

Ζούμε τόσο αμήχανα που Πολλά πράγματα τα αφήνουμε για αύριο… ή δεν τα κάνουμε σκεπτόμενοι πάντα τι θα πουν οι άλλοι… αύριο όμως είναι αργά. Κάποια πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα – στην ουσία τα βάζουμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας και αυτά για τιμωρία , οδεύουν προς τη Λήθη.

Εμείς οι άνθρωποι παρεξηγήσαμε τις έννοιες και παραγνωριστήκαμε με το Εγώ μας. Στην ουσία αυτοκαταστρεφόμαστε.

Ο Χάρολντ αρχίζει να νιώθει άνθρωπος – να έχει αισθήσεις, να αγαπάει και να ερωτεύεται.

Είναι ερωτευμένος με την Μώντ και η Μώντ με τον Χάρολντ. Ένας έρωτας ψυχικά πέρα από το χρόνο, νοητικά με εμπόδιο το χρόνο.

Η Μώντ έχει γενέθλια, κλείνει τα 80. Έχει γευτεί τα πάντα από τον κόσμο και συνειδητοποιημένη δίνει ραντεβού με το θάνατο.

Δεν μπορείς να λάβεις τα πραγματικά μηνύματα του έργου παρά μόνο όταν το παρακολουθήσεις πάνω στη σκηνή. Όλα πηγάζουν μέσα από τις κινήσεις – τα μάτια και τη ψυχή των ηθοποιών. Είναι από τις παραστάσεις που σου ξυπνούν τις αισθήσεις και σε καληνυχτίζουν μένα δάκρυ.

Χάρολντ και Μωντ είναι το έργο του Κόλιν Χίγκινς, που ανεβαίνει  στο Θέατρο Μουσούση σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. Μια παράσταση, μεταξύ ζωής και θανάτου, Ύπαρξης και ανυπαρξίας. Η παράσταση που θ΄ αφήσει το στίγμα της και για δεύτερη χρονιά. 

 

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Σκηνικά – κοστούμια: Αναστασία Αρσένη

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Τσεβάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Πετούσης.

Παίζουν:

Άννα Παναγιωτοπούλου,

Πέτρος Φιλιππίδης,

Έρση Μαλικένζου,

Γιάννης Δεγαίτης,

Τάκης Παπαματθαίου,

Άννα Μονογιού,

Ηλίας Γιαννάκης,    

Σπύρος Παππάς,

Γιώργος Τσούρμας  

και Κατερίνα Δημάδη.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Tετάρτη                             19:30 

Πέμπτη & Παρασκευή:         21.15

Σάββατο:                          18.15 (λαϊκή) & 21.15

Κυριακή:                           20.00 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 

Γενική είσοδος:                              22 €

Φοιτητικό / Λαϊκή απογευματινή:     18 € 

Θέατρο Μουσούρη, 

Πλ. Καρύτση 7, Αθήνα, 

Τ. 210 3310936

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.