Στην Κατερίνα Ευαγγελάτου το βραβείο “Ελευθερία Σαπουντζή”

katerina_evaggelatou
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στην Κατερίνα Ευαγγελάτου, για τη δουλειά της στο θέατρο, απονεμήθηκε το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» για το 2011, στην 6η κατά σειρά εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε

στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας τιμώντας την μνήμη της ηθοποιού.

Η νεαρή ηθοποιός και σκηνοθέτης διακρίθηκε ανάμεσα στις Μαρίνα Ασλάνογλου, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λένα Παπαληγούρα και Αργυρώ Χιώτη.

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν η Νικαίτη Κοντούρη, ο Γιώργος Δεπάστας, η Ελένη Μποζά, ο Λέανδρος Πολενάκης και ο Νίκος Χατζόπουλος, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε η Μπέτυ Αρβανίτη.

Η Ελευθερία Σαπουντζή που φέτος θα γινόταν 40 χρόνων ήταν απόφοιτος από το Εργαστήριο Υποκριτικής Τέχνης του «Αμφι-Θεάτρου» του Σπύρου Ευαγγελάτου και από το τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, ενώ είχε κάνει σπουδές υποκριτικής και στο Βερολίνο στην Hochschule der Kunste με υποτροφία του γερμανικού κράτους.

Ως ηθοποιός συμμετείχε σε αρκετές παραστάσεις μεταξύ των οποίων: «Δυσδαιμόνα ή Έργο για ένα μαντήλι», σε σκηνοθεσία Κ. Φοντούκη και «Ο Δον Ζουάν έρχεται από τον πόλεμο», σε σκηνοθεσία Δ. Καταλειφού, ενώ συνεργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη με την Νικαίτη Κοντούρη και τον Δημήτρη Καταλειφό. Το 1993 εξεδόθη η ποιητική της συλλογή «Κλινήρης Δευτέρα» από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ακόμη, μετέφρασε και σκηνοθέτησε τα έργα «Φωτιά στο πρόσωπο», στο «Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας» και «Ο Θεός είναι D. J.» στο «Θέατρο του Νότου».

Το 2000 ανέλαβε τη συνδιεύθυνση του «Θεάτρου του Νότου» μαζί με τους Γ. Χουβαρδά και Θ. Μοσχόπουλο. Στις 22 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, έφυγε αναπάντεχα από την ζωή κατά την διάρκεια προβών στο θέατρο Αμόρε, σε ηλικία μόλις 29 ετών.

Το επαμειβόμενο βραβείο (συνοδεύεται από 3.000 ευρώ) που απονέμεται κάθε δύο χρόνια, θεσπίστηκε στην μνήμη της το 2001 και φέρει το όνομα της ηθοποιού. Από τότε έχουν βραβευθεί πέντε νέες γυναίκες δημιουργοί του θεάτρου (σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μεταφράστριες), η Άννα Μάσχα (2001), η Αγγελική Παπαθεμελή (2003), η Φένια Παπαδόδημα (2005), η Ελένη Μποζά (2007) και η Γαλήνη Χατζηπασχάλη (2009).

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.