Δημοπράτηση ελληνικών έργων τεχνης απο τον οίκο Σόθμπις

yannis_moralis_i_panselinos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το έργο του Μόραλη η Πανσέληνος, με προεκτίμηση 340.000 έως 570.000 € θα δημοπρατηθεί από τον Σόθμπις μαζί με δημιουργίες των Ράλλη και Χατζηκυριάκου-Γκίκα

H ελληνική τέχνη θα δοκιμαστεί και πάλι εν μέσω βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Ο Οίκος Σόθμπις ανακοίνωσε το Greek Sale του φθινοπώρου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου, στη βρετανική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της δημοπρασίας “European Painting”. Μια ευρύτερη πλατφόρμα έργων από όλη την Ευρώπη ίσως στηρίξει και τα ελληνικά έργα, μετά τις δυσκολίες της περσινής χρονιάς.

“Με βάση την πρόσφατη αγοραστική συμπεριφορά των συλλεκτών που συναγωνίζονται για να αποκτήσουν ένα έργο ελληνικής τέχνης, πιστεύουμε ότι μια ευρύτερη πλατφόρμα για την πώλησή τους θα εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες των πελατών μας” δήλωσε στο “Εθνος” ο υπεύθυνος για τα Greek Sales του Σόθμπις, Κωνσταντίνος Φράγκος, ο οποίος μας αποκάλυψε ότι ο οίκος “θα συνεχίσει να προσφέρει έργα ελληνικής τέχνης στο πλαίσιο των δημοπρασιών European Paintings του Λονδίνου”.

Αν και η διαδικασία συγκέντρωσης έργων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ο οίκος ανακοίνωσε τρία από τα σημαντικότερα έργα της δημοπρασίας, με κορυφαίο την “Πανσέληνο Λ” του Γιάννη Μόραλη, φιλοτεχνημένο το 1977, που έχει προεκτιμηθεί με τα υψηλά ποσά από 340.000 έως 570.000 ευρώ. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, ειδικά σε τέτοιες εποχές που οι συλλέκτες είναι πολύ συγκρατημένοι, αν θα σπάσει το ρεκόρ του καλλιτέχνη, 735.600 ευρώ, που είχε φέρει μια “Σύνθεση” τον Μάιο του 2007, στο Greek Sale του οίκου Μπόναμς.

Ακολουθεί ένα οριενταλιστικό αισθησιακό έργο του Θεόδωρου Ράλλη, “Παλλακίδα που κοιμάται”, που αναπαριστά μια ξαπλωμένη οδαλίσκη σε χαρέμι στη Μέση Ανατολή. Ο Ράλλης ήταν γνώστης της κουλτούρας της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Ο ίδιος, αν και η βάση του ήταν στη Γαλλία, διατηρούσε στο Κάιρο εργαστήριο και εργαζόταν εκεί τον χειμώνα.

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, «Εξοχή»

Η αρχική εκτίμηση κυμαίνεται μεταξύ 91.000 και 136.000 ευρώ. Σε υψηλότερο ποσό (115.000-170.000 ευρώ) έχει εκτιμηθεί το έργο “Εξοχή” του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, ένα ενδιαφέρον δείγμα των απεικονίσεων ελληνικών τοπίων του καλλιτέχνη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.