Κινηματογραφικά νέα από την Κωστούλα Τωμαδάκη

avecnews_cinema_sep_2011
Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Κωστούλα Τωμαδάκη

Όταν η Ιστορία συγκρούεται με την καθημερινότητα η τέχνη βρίσκει την ευκαιρία και γράφει τις πιο λαμπρές σελίδες της.

 Στο ιρανικό φιλμ “ΕΝΑΣ ΧΩΡΙΣΜΟΣ“ ο βραβευμένος σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαρχαντί γράφει την Ιστορία της χώρας του μέσα από τις ανθρώπινες ιστορίες και ορισμένες σκηνές μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας.

“ΤΟ ΓΑΛΑ“, η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έρχεται να ταράξει τα νερά και να βγάλει στην επιφάνεια τη σκοτεινιά μιας πραγματικότητας που γεννιέται δίπλα μας.

Το “ΝΙΚΟΣΤΡΑΤΟΣ: ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ“  είναι ένα τρυφερό ελπιδοφόρο φιλμ ενηλικίωσης κάτω από το λαμπρό Κυκλαδίτικο τοπίο της Σίφνου και της Μήλου. Με Κουστουρίτσα, Ντεμεζόν και 8 πελεκάνους.

“ΑΜΝΗΣΤΙΑ“, η ελληνοαλβανική παραγωγή του Μπουγιάρ Αλιμάνι για τα μέσα και έξω σύνορα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Οι “ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΙ“ , αποδεικνύουν με χιούμορ το πόσο “όμορφο πράγμα“ είναι ο έρωτας.

Η οργή πλημμυρίζει τη “COLOMBIANA“ που ζητάει απεγνωσμένα εκδίκηση.

Το “ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΦΙΛΟΙ“, συνοψίζει τη φιλοσοφία του λαμπερού κινηματογραφικού ζευγαριού Μίλα Κούνις και Τζάστιν Τίμπερλεϊκ

“3D SEX AND THE ZEN: ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΚΣΤΑΣΗ“, η πιο επιτυχημένη εμπορικά, ερωτική ταινία του Χονγκ Κονγκ , λογοκριμένη στη Κίνα, υπόσχεται να μας κάνει να ξεχάσουμε το Μνημόνιο! Λέτε;

Ένας Χωρισμός

του Ασγκάρ Φαρχαντί
με τους Λεϊλά Χατάμι, Πέιμαν Μοάντι

a_separation

η ιστορία: H Σιμίν θέλει να φύγει. Ο Ναντέρ είναι δέσμιος του άρρωστου πατέρα του και δε θέλει να τον αφήσει μόνο. Έτσι, χωρίζονται , και η κόρη τους ,ελπίζοντας να γυρίσει γρήγορα η μητέρα της , μένει προσωρινά με τον Ναντέρ. Ανήμπορος να φροντίσει τον γέρο πατέρα του, ο Ναντέρ προσλαμβάνει μια γυναίκα για να τον περιποιείται. Αυτό που δεν ήξερε είναι ότι αυτή η γυναίκα δούλευε χωρίς την άδεια του άντρα της και ότι ήταν έγκυος. Ή μήπως το ήξερε; Χωρίς να το καταλάβει ο Ναντέρ αιχμαλωτίζεται σε έναν ιστό από ψέματα και κοινωνικές αντιδικίες που του καταστρέφουν τη ζωή, τα όνειρά του και την εικόνα του στα μάτια της κόρης του.

η άποψη μας: Με τη Χρυσή Άρκτο από το 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου έφυγε κυριολεκτικά θριαμβευτής ο Ιρανός Ασγκάρ Φαρχαντί που μας γοήτευσε με την προηγούμενη ταινία του “Τι απέγινε η Έλι“. Μια γυναίκα που θέλει να φύγει. Ένας άντρας που αναγκάζεται να φροντίσει τον ηλικιωμένο πατέρα του. Η έγκυος που αποκρύπτει την εγκυμοσύνη της και ο σύζυγος που κάνει τον ανήξερο .
Όλα μπερδεύονται, συγκρούονται αλλά ο ταλαντούχος σκηνοθέτης σαν καλός μάστορας τα βάλει σε τάξη. Το “Ένας Χωρισμός“ είναι μια πολυπρόσωπη σύνθετη ταινία που εντυπωσιάζει με την τόλμη της και σε καθηλώνει με την ένταση της δραματουργίας της.

Ο Ιρανός σκηνοθέτης δε διστάζει να τα βάλει με το θεοκρατικό σύστημα, τη συντηρητική παράδοση αλλά και την άλογη Δυτική επιρροή των συμπατριωτών του.
Δυνατά συναισθήματα κατακλύζουν την οθόνη, εικόνες βαθιά πολιτικές και συνάμα ποιητικές αναβλύζουν από το `καθαρό` σινεμά ενός σπουδαίου δημιουργού.

γκρο πλαν: στις υπέροχες κυρίες, στις πρωταγωνίστριες που έφυγαν από το Βερολίνο με την Αργυρή Άρκτο Γυναικείας Ερμηνείας.

 

Το Γάλα

του Γιώργου Σιούγα
με τους Όμηρο Πουλάκη, Ιωάννα Τσιριγκούλη

to_gala

η ιστορία: “Το Γάλα“ είναι μια τραγική ιστορία τριών ηρώων, της Ρήνας (45) χρονών και των δυο γιων της , Αντώνη( 25 ετών) και Λευτέρη (23 ετών) . Έχοντας μεταναστεύσει εδώ και χρόνια από την Τιφλίδα, ο Αντώνης , φιλόδοξος και πρόθυμος να ανελιχθεί κοινωνικά και να γυρίσει την πλάτη στις ρίζες του , διατηρεί σχέση με την κόρη του αφεντικού του, την οποία ετοιμάζεται να παντρευτεί. Ο Λευτέρης από την άλλη , αρνείται να ζήσει το σήμερα , παραμένει αδύναμος και αφελής, ενώ η συμπεριφορά του γίνεται όλο και πιο περίεργη.

Η ιστορία μας ξεκινά όταν ο Αντώνης επισκέπτεται την μητέρα του για να τους ανακοινώσει τον γάμο του και να τους γνωρίσει τη μέλλουσα γυναίκα του.

η άποψη μας: Ο 25χρονος Αντώνης είναι αποφασισμένος να μη γυρίσει ποτέ πίσω στις ρίζες του ενώ ο αδελφός του, Λευτέρης, αδυνατεί να συμβιβαστεί με το σήμερα. Πάνω σε αυτή τη σχέση των δυο αδελφών ο Γιώργος Σούγιας ,ορίζει τη δυναμική των δυο χαρακτήρων και ολόκληρης της ταινίας. Αυτές οι δυο όψεις της ζωής δεν έχουν τίποτα κοινό για τα δυο αδέλφια που αδυνατούν να λειτουργήσουν ως οικογένεια. Το δυσλειτουργικό γνώρισμα στις σχέσεις των δυο ηρώων ξεφεύγει από το μικρόκοσμο της οικογένειας και μετασχηματίζεται σε κοινωνικό σχόλιο με τη βοήθεια της ανατρεπτικής αφήγησης.
Το τραγικό φινάλε είναι η λύτρωση, ο φιλοσοφημένος θάνατος μιας `οριακής` ζωής. Σαρκαστική, προκλητική, η ταινία του Σιούγια δεν αφήνει περιθώριο να της αντισταθείς.

γκρο πλαν: στην Ιωάννα Τσιριγκούλη για την αφαιρετική ελευθερία στο παίξιμό της.

Νικόστρατος: Ένα Ξεχωριστό Καλοκαίρι

του Ολιβιέ Ορλέ
με τους Εμίρ Κουστουρίτσα, Φρανσουά-Ξαβιέ Ντεμεζόν

nikostratos_ena_ksechoristo_kalokairiη ιστορία: O 14χρονος Γιάννης ζει με τον πατέρα του, Δημοσθένη, σ’ένα γραφικό νησάκι στις Κυκλάδες, το οποίο παραμένει ανέγγιχτο από τη λαίλαπα της τουριστικής εκμετάλλευσης. Από την ημέρα που η μητέρα του έφυγε από τη ζωή, οι δυο τους έχουν απομακρυνθεί και το μόνο σημείο επαφής τους αποτελεί, πλέον, η συνήθεια του Γιάννη να βοηθά τον πατέρα του στο ψάρεμα και στην καλλιέργεια του κήπου τους, απ’όπου προέρχονται και οι μοναδικοί τους πόροι.

Το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο, όλα πρόκειται να αλλάξουν. Ο Νικόστρατος, ένας αξιαγάπητος λευκός πελεκάνος, θα μπει στη ζωή του Γιάννη με τον πλέον αναπάντεχο τρόπο και θα της δώσει ένα ολότελα νέο νόημα. Η τρυφερή σχέση που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στο φιλότιμο αγόρι και το πανέξυπνο αυτό πτηνό, θα έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στη συμπεριφορά του Δημοσθένη απέναντί του, όσο και την καθημερινότητα της μικροκοινωνίας του νησιού. Από τη στιγμή δε, που στην παρέα τους θα προστεθεί η Αγγελική , η γλυκιά κι αυθόρμητη ανιψιά του Αριστοτέλη, ιδιοκτήτη του μοναδικού καφενείου του νησιού , οι τρεις τους θα μπλεχτούν σε μια σειρά από απίθανες περιπέτειες και θα βιώσουν πρωτόγνωρες εμπειρίες, οι οποίες θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη τους και θα τους συνοδεύουν για πάντα…

η άποψη μας: Μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης λουσμένη στο κυκλαδίτικο φως μας αφηγείται η ταινία του Ολιβιέ Ορλέ που έγραψε και το σενάριο με τον συμπατριώτη του Ερίκ Μπουασέ.
Ο Γιάννης είναι ένα ευαίσθητο θαρραλέο 14χρονο αγόρι που η χαλαρή σχέση με τον πατέρα του και η απουσία της μάνας τον οδηγούν σε ένα συναισθηματικό αδιέξοδο ενώ η επικείμενη ενηλικίωση κάνει ακόμη μεγαλύτερη τη μοναξιά του.

Ο ερχομός του πελεκάνου στο νησί και η φιλία του με το έξυπνο πτηνό θα τον οδηγήσει μαλακά στην ενηλικίωση και στην αποκατάσταση της σχέσης του με τον πατέρα του.
Το πρώτο στοιχείο που εντυπωσιάζει στη χαριτωμένη ολόδροση ταινία του Ορλέ ,είναι οι ενδιαφέρουσες ερμηνείες των πρωταγωνιστών που αποφεύγουν τους εντυπωσιασμούς και αναδεικνύουν αξίες όπως η φιλία, η συντροφικότητα, η επιβίωση. Πληθωρική η παρουσία του Εμίρ Κουστουρίτσα αλληλοσυμπληρώνεται από την εσωτερική θέληση του νεαρού Τιμπόλτ Λε Γκεγιέμ και τον αυθορμητισμό του Φρανσουά –Ξαβιέ Ντεμεζόν.

γκρο πλαν: στους πελεκάνους που υποδύονται το`Νικόστρατο“ και στην Κίτσα την κατσίκα.

Αμνηστία

του Μπουγιάρ Αλιμάνι
με τους Λούλι Μπίτρι, Καραφίλ Σένα

amnesty η ιστορία: Ένας καινούργιος νόμος που επιτρέπει για πρώτη φορά ερωτική επαφή ανάμεσα σε συζύγους στις φυλακές των Τιράνων. Η Έλσα ταξιδεύει από το μακρινό Πόγκραντες μια φορά το μήνα για να συναντήσει τον άντρα της στην φυλακή. Μια ιστορία αγάπης ανάμεσα τους θα αρχίσει να ζει έξω από τη φυλακή μέχρι που τα πράγματα μετά από την Αμνηστία θα γίνουν πολύ δύσκολα και για τους δύο.

η άποψη μας: Ο σκηνοθέτης Μπουγιάρ Αλιμάνι καταφέρνει να γυρίσει μια ενδιαφέρουσα ταινία για τη γειτονική χώρα που αλλάζει πρόσωπο στο δρόμο της για την Ευρώπη. Η Έλσα και ο Σπετίμ είναι δυο νέοι άνθρωποι στην κόψη του ξυραφιού. Η γυναίκα προσπαθεί να αναγεννηθεί μέσα από τον έρωτα και ο άντρας να ξαναβρεί τη χαμένη ταυτότητα. Αποφεύγοντας την ηθικολογία ή την κοινωνική ανάλυση η ταινία σκηνοθετημένη με βαθιά υπόγεια ένταση πετυχαίνει το στόχο της.

γκρο πλαν: στην εικαστική αρτιότητα των πλάνων.

Ανώνυμοι Ρομαντικοί

του Ζαν Πιερ Αμερίς
με τους Μπενουά Πελβούρ, Ιζαμπέλ Καρέ

anonimoi_romantikoiη ιστορία: Ο Ζαν Ρενέ διευθύνει την οικογενειακή σοκολατοποιία η οποία όμως δεν πάει καλά τελευταία. Η Ανζελίκ είναι μια ιδιαίτερα ταλαντούχα σοκολατοποιός αλλά η ανασφάλεια της έχει σταθεί εμπόδιο στην καριέρα της. Παρόλο που και οι δύο είναι συναισθηματικά ευάλωτες υπάρξεις , το αμοιβαίο πάθος τους για τη σοκολάτα τους φέρνει πιο κοντά. Ο Ζαν- Ρενέ και η Ανζελίκ ερωτεύονται, όμως κανείς τους δεν είναι σε θέση να εκφράσει το πώς πραγματικά αισθάνεται, πράγμα που στέκεται εμπόδιο στη σχέση τους…

η άποψη μας: Μια ντροπαλή σεφ προσλαμβάνεται σε ένα εργοστάσιο που παράγει σοκολάτα και έρχεται αντιμέτωπη με τον έρωτα στο πρόσωπο του τρυφερού και εσωστρεφούς Ζαν Ρενέ. Ο χρόνος ξαφνικά σταματά… και μπροστά στα μάτια μας ξετυλίγεται μια ρομαντική ιστορία πασπαλισμένη με ρετρό ατμόσφαιρα και βουτηγμένη στη γαλλική φινέτσα και κουλτούρα. Από τις καλύτερες γαλλικές κομεντί παραμένει από την αρχή ως το τέλος αυθεντική έστω κι αν μοιάζει παλιομοδίτικη.

γκρο πλαν: στην Ιζαμπέλ Καρέ …ήρεμα γοητευτική.

3-D Sex and Zen : Απόλυτη Έκσταση

του Κρίστοφερ Σαν Λα Κι
με τους Χίρο Ναγιάμα, Λένι Λαν

sex_and_the_zen_extreme_ecstacy

η ιστορία: Όταν ο Γουέι Ιανγκσχέντ , ένας ματαιόδοξος μελετητής της Δυναστείας των Μινγκ, θα συναντήσει την κόρη του ταο`ι`στή ιερέα, Ιουξιάνγκ, θα γοητευτεί από την ομορφιά και την κομψότητά της. Σύντομα όμως, θα καταλάβει ότι η έλλειψη πάθους λόγω της εγκράτειάς της και της πίστης της πατέρα της, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ανάγκες. Όταν ο Γουέι αποκτήσει πρόσβαση στο Ανάκτορο της Απόλυτης Ευδαιμονίας όπου άντρες και γυναίκες απολαμβάνουν σεξουαλικά όργια, μια ερμαφρόδιτη μάγισσα θα τον συμβουλέψει να αλλάξει το μόριο του με ένα αλογίσιο. Αυτό όμως θα καταλήξει στα δόντια ενός σκύλου και ο πρίγκιπας θα αναγκαστεί να περιμένει ένα άλλο από δωρητή γάιδαρο. Τελικά, θα βελτιώσει τις ικανότητες του αλλά το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει αφορά το γάμο του με την Ιουξιάνγκ. Θα κερδίσει η αληθινή αγάπη τον πραγματικό πόθο;

Η άποψη μας: Βασισμένη στη κινέζικη ερωτική νουβέλα“ Το σαρκικό χαλάκι της προσευχής“ , του θεατρικού συγγραφέα του 17ου αιώνα Λι Γιου, το Sex and Zen είναι ένας συνδυασμός ανατολικής φιλοσοφίας και τρισδιάστατης τεχνολογίας. Η ταινία προβλήθηκε στο μάρκετ του φεστιβάλ των Καννών και κέρδισε τις εντυπώσεις ενώ οι Κινέζοι ταξίδεψαν ως το Χονγκ Κονγκ για να καταφέρουν να τη δουν.

γκρο πλαν: στα μαχαίρια, σπαθιά και γεννητικά όργανα που ίπτανται σε τρισδιάστατη μορφή.

Όχι μόνο Φίλοι

του Γουίλ Γκλουκ
με τους Μίλα Κούνις, Τζάστιν Τίμπερλε`ι`κ

ochi_mono_filoiη ιστορία: H σχέση μεταξύ δύο φίλων παίρνει περίπλοκες διαστάσεις όταν αποφασίζουν να γίνουν ρομαντικοί.

η άποψη μας: Χαριτωμένη κομεντί πασπαλισμένη με την ατμόσφαιρα της Νέας Υόρκης που αξιοποιεί στο έπακρον την απαστράπτουσα Μίλα Κούνις και τον γοητευτικό Τζάστιν Τίμπερλε`ι`κ. Οι έξυπνες ατάκες δίνουν και παίρνουν , η χημεία των πρωταγωνιστών είναι δεδομένη και ο Γουίλ Γκλουκ τα καταφέρνει μια χαρά.

γκρο πλαν: στους δεύτερους ρόλους : Γούντι Χάρελσον, Πατρίτσια Κλάρκσον

Colombiana

του Ολιβιέ Μεγκατόν
με τους Ζόι Σαλντάνα, Κλιφ Κέρτις

colombiana

η ιστορία: H Kαταλέγια Ρεσπρέτο είναι μια ψυχρή εκτελέστρια, που θέλει να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία των γονιών της , στην οποία ήταν μάρτυρας όταν ήταν κοριτσάκι.

η άποψη μας: Σε σενάριο και παραγωγή του Λικ Μπεσόν η ταινία του Μεγκατόν φέρνει αναπόφευκτα στο μυαλό το “Νικίτα“ και σαν θεατής περιμένεις να παρελάσει μπροστά στα μάτια σου η μονομαχία καλού-κακού. Έχω την αίσθηση ότι το ζητούμενο του σκηνοθέτη και παραγωγού είναι η δράση και μόνο αυτή.

γκρο πλαν: στη πανέμορφη Ζόι

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.