Νιάτα και 226 ταινίες με φόντο γάργαρα νερά.
Ισως να φταίει και η ξαφνική συνειδητοποίηση του ταχύτατου περάσματος του χρόνου, πάντως
ποτέ όλο αυτό τον καιρό που παρακολουθώ κινηματογραφικά φεστιβάλ δεν έχω ξαναδεί τέτοιο νιάτο, τέτοια ζωντάνια, τέτοιον παλμό.
Εντάξει, μπορεί πού και πού οι προβολές στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας να θύμιζαν εκδρομή λυκείου με τη φασαρία που αναδυόταν σαν σύννεφο -ας μην ξεχνάμε πως η είσοδος είναι δωρεάν και η όποια εκδήλωση στο τοπικό πολιτιστικό κέντρο συνεπάγεται ευκαιρία για βραδινή μάζωξη για τις παρέες μαθητών-, αλλά δεν μπορεί παρά να χαίρεσαι, και όχι μόνο ως επαγγελματίας, τη συμμετοχή και τον ενθουσιασμό τόσων παιδιών στην εμπειρία της παρακολούθησης και του πιο δύσκολου και του πιο ιδιότροπου φιλμ.
Και δεν είναι σκέτα το βαθύπλουτο διεθνές πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους που χαρακτηρίζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, το οποίο την περασμένη Κυριακή ολοκλήρωσε την 8η διοργάνωσή του, ανανεώνοντας το ραντεβού του με το κοινό για τον Μάιο – επιστροφή στον θερμότερο ανοιξιάτικο μήνα που το καθιέρωσε. Είναι το όλο πλέγμα των εκδηλώσεων που οι ιθύνοντες, με πρωτομάστορα τον συνιδρυτή και διευθυντή του Φεστιβάλ, Νίκο Κουτσογιάννη, κατάφεραν στρατηγικά να “χωρέσουν” σε τέσσερις όλες κι όλες μέρες.
Εκθέσεις γαλλόφωνων κόμικς, εικαστικών τεχνών από αποφοίτους του ΑΠΘ και σκιτσογράφων της ομάδας Inkorrekt, κινηματογραφικής θεματολογίας γκράφιτι, καθημερινές συναυλίες, θεατρική παράσταση για παιδιά, ανοιχτές συζητήσεις και masterclasses. Γερή πολιτιστική δόση τόσο για τον νέο όσο και τον ενήλικα που θέλει να ευελπιστεί στη χρονική και ποιοτική διεύρυνση αυτής της εμπειρίας και σε επίπεδο πολιτισμικό, όπως άφησαν να φανεί όλοι οι εισηγητές της πολύ ενδιαφέρουσας ημερίδας “Κεντρική Μακεδονία: Οδικός χάρτης για την Ανάπτυξη”, εκδήλωση με θέμα τις δυνατότητες ανάπτυξης της εντελώς ιδιαίτερης αυτής περιοχής της Ελλάδας.
Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης, αποχαιρετά μαζί με τους εθελοντές της 8ης διοργάνωσης το κοινό κατά την τελετή λήξης
Λοιπόν, εκτός από το μοναδικό φυσικό τοπίο, τα γάργαρα νερά, τη στραπατσάδα των “Οινομαγειρεμάτων” τα γκαβόψαρα της “Σπονδής”, το συγκλονιστικό παλαιωμένο τσίπουρο του φιλόξενου κτήματος Δαλαμάρα, εκείνο που με εντυπωσίασε στην παρθενική μου επίσκεψη στη Νάουσα ήταν αυτό ακριβώς το νεύρο και η θέληση των ανθρώπων της να κινηθούν “με ταχύτητα στο μέλλον”, όπως τιτλοφορούνταν και το φεστιβάλ, σε πείσμα των σκληρών συγκυριών.
Τα βραβεία
Από τις 226 μικρού μήκους ταινίες που συμμετείχαν στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, τα βασικά βραβεία απέσπασαν οι “Mwansa the great” του Ρουνγκάνο Νιόμι (Καλύτερη Ταινία Μυθοπλασίας), “The lost town of Switez” της Καμίλ Πόλακ (Καλύτερο Κινούμενο Σχέδιο), “Centipede Sun” του Μιχάι Γκρέκου (Καλύτερη Πειραματική Ταινία) και “Babie Lato” του Μασιέι Σεντρόφσκι (Καλύτερη Σπουδαστική Ταινία).
Ρόμπυ Εκσιέλ
Πηγή: Έθνος