Μια ανθρώπινη τραγωδία πίσω απο τη βιτρίνα ενος σάπιου σωφρονιστικού συστήματος

fylakismenos_cheria_piso_apo_ta_sidera
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ηταν κατά σύμπτωση οι ημέρες που αποφασιζόταν η προφυλάκιση του Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε εξαφανιστεί όταν δεχτήκαμε το τηλεφώνημα στη Lifo.

Από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, η φωνή ενός φυλακισμένου που ζητούσε με αξιοπρέπεια να ακουστεί το αίτημα του. 55 χρονών, με δύο παιδιά, μας παρακάλεσε να βάλουμε μόνο τα αρχικά του ονόματος του (Β.Β) γιατί “θα πληγωθεί αν μάθει ότι ο πατέρας του είναι στη φυλακή, του λέμε ότι είμαι στο νοσοκομείο”.

Είναι το δεύτερο παιδί του, που πάσχει από νανισμό και ψυχολογικά προβλήματα (υπερκινητικότητα και απόσπαση προσοχής). Το πρώτο είναι τυφλό, παραπληγικό και με πλήρη νοητική στέρηση. Η γυναίκα του προσπαθεί να τα φροντίσει μόνο με το επίδομα απορίας. Και ο ίδιος, με πολλά προβλήματα υγείας, φυλακισμένος εδώ και πέντε μήνες για μια ακάλυπτη επιταγή 8,5 χιλιάδων ευρώ.

Μία, από τις ίσως πολλές ιστορίες που κρύβονται πίσω από τη -σπασμένη πια- βιτρίνα ενός σάπιου συστήματος. “Ζητώ να μεριμνήσει κάποιος για την οικογένεια μου, αν δεν γίνεται να μαζευτεί το ποσό για να αποφυλακιστώ”, μας λέει.

Ερ. Για ποιο λόγο βρίσκεστε στη φυλακή;

Για μια παλιά ακάλυπτη επιταγή 8,5 χιλιάδων ευρώ. Είχα κάνει μια μικρή επιχείρηση και έπεσα έξω, γεννήθηκαν και τα παιδιά μου με προβλήματα υγείας, προέκυψε πρόβλημα υγείας και σε μένα και δεν μπορούσα να πληρώσω. Καταδικάστηκα τελεσίδικα σε φυλάκιση δυο ετών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα. Όταν μπήκα, κόστιζε 15 χιλιάδες ευρώ, τα οποία δεν τα είχα. Τώρα που είμαι ήδη 5,5 μήνες στη φυλακή, το ποσό έχει πέσει λόγω έκτισης μέρους της ποινής στα 11,5 χιλιάδες ευρώ.

Δεν υπήρχε νομικός τρόπος να αποφύγετε τη φυλάκιση;

Προσπάθησα να κάνω κάποιο διακανονισμό του ποσού της ποινής σε δόσεις αλλά το αίτημα απορρίφθηκε επειδή είμαι άπορος και σύμφωνα με την απόφαση δεν θα ήμουν φερέγγυος απέναντι στο κράτος.

Τώρα όμως βρίσκεστε στο Νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού λόγω προβλημάτων υγείας. Από τι ακριβώς πάσχετε;

Πάσχω από βαριά στεφανιαία νόσο με επέμβαση by pass, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, βαριά ρευματοειδή αρθρίτιδα και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Χρειάζομαι 90 μονάδες ινσουλίνη το πρωί και άλλες τόσες το βράδυ. Είμαι με δυο μοσχεύματα κάτω άκρων και αριστερού χεριού, το πόδι μου έχει ανοίξει και χρίζει χειρουργικής επέμβασης. Οι διαγνώσεις γίνονται σε δημόσια νοσοκομεία, όπου με πηγαίνουν συνοδεία. Εδώ οι γιατροί δεν είναι όλων των ειδικοτήτων. Ο παθολόγος υποκαθιστά το διαβητολόγο, ο χειρουργός τον αγγειοχειρουργό… Δεν είναι βέβαια ίδια τα πράγματα για όλους εδώ μέσα.

Ακολουθείτε δίαιτα διαβητικού;

Εδώ δίαιτα διαβητικού δεν υπάρχει. Μας κόψανε το φρέσκο γάλα και μας δίνουν κουτί. Το πόδι δεν μπορεί να κλείσει. Μας λένε, κρίση…Η λειτουργία του νοσοκομείου είναι υποτυπώδης. Παίρνω 22 είδη χαπιών συν μια ειδική ένεση κάθε εβδομάδα. Την ένεση τη δίνουν αλλά τα υπόλοιπα φάρμακα δεν υπάρχουν. Έφτασα στο σημείο να κάνω λευκή απεργία ζητώντας την παραίτηση της διευθύντριας. Ζήτησα και από τους Γιατρούς του Κόσμου να μεσολαβήσουν, τουλάχιστον να έχω τα φάρμακα.

Αίτηση αποφυλάκισης για λόγους υγείας έχετε κάνει;

Έχω κάνει, δεν τις ικανοποιούν.

Ποιος το αποφασίζει;

Το δικαστήριο αποφασίζει και το κράτος υλοποιεί.

Είπατε ότι έχετε χαρτί απορίας και δυο παιδιά με προβλήματα. Πώς τα βγάζει πέρα η οικογένεια σας;

Πολύ δύσκολα. Η γυναίκα μου δεν μπορεί να εργαστεί γιατί πρέπει να είναι συνέχεια κοντά στο ένα παιδί που είναι τυφλό, τετραπληγικό με πλήρη διανοητική στέρηση και πηγαίνει σε κέντρο αποκατάστασης αναπήρων παιδιών. Το άλλο παιδί είναι πανέξυπνο αλλά έχει νανισμό και παίρνει αυξητική ορμόνη. Πάσχει και από απόσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα και η ψυχολόγος λέει ότι δεν πρέπει να δει τον πατέρα του πίσω από τα κάγκελα. Του λέμε ότι είμαι στο νοσοκομείο, εδώ και 5,5 μήνες που με έκλεισαν στη φυλακή. Η οικογένεια μου περιμένει το επίδομα απορίας. Η κατάσταση είναι δραματική. Θα ήθελα να βρεθεί το ποσό για να μπορέσω να βγω, αν δεν γίνεται κάνω έκκληση όποιος μπορεί να βοηθήσει το σπίτι μου, την οικογένεια μου…

*Ο κύριος Β.Β, μας πήρε και πάλι τηλέφωνο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Είχε πάει σε δημόσιο νοσοκομείο προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του. Χαρακτηρίστηκε ως “ασθενής υψηλού κινδύνου” και δόθηκε ειδική δίαιτα για διαβητικούς. Τον ρώτησα αν αυτή τη φορά η δίαιτα τηρείται από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. “Τίποτα δεν τηρείται”, μου είπε. Και δεν είναι κάποιο φοβερό διαιτολόγιο. Φρέσκο γάλα καθημερινά, μια φορά την εβδομάδα κρέας και φρουκτόζη αντί για ζάχαρη.

Πηγή: Lifo

*** Οι Γιατροί του Κόσμου, με τους οποίους επικοινωνήσαμε, μας επιβεβαίωσαν τη δραματική κατάσταση της οικογένειας του κυρίου Β.Β. Η οικογένεια συντηρείται με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που παρέχει η οργάνωση…

*** Για όποιον θέλει να βοηθήσει: Γιατροί του Κόσμου, Σαπφούς 12-Ομόνοια. mail: info@mdmgreece.gr , Τηλ. +30 210.32.13.150.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.