Σε τρεις γυναίκες το Νόμπελ Ειρήνης

nobel_prize_3x
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στην πρόεδρο της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ, τη Λιβεριανή ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι και τη Ταουακούλ Κάρμαν, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών στην Υεμένη και πρόεδρος της

οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή των βραβείων.

“Δεν μπορούμε να επιτύχουμε την δημοκρατία και να διατηρήσουμε την ειρήνη στον κόσμο, εάν οι γυναίκες δεν αποκτήσουν τις ίδες ευκαιρίες με τους άντρες στην επιρροή της ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας”, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ, Θορμπιορν Τζάγκλαντ, μόλις ανακοίνωσε το Νόμπελ Ειρήνης.

Η Καρμαν βραβεύτηκε για τον ηγετικό της ρόλο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών στην Υεμένη κατά την διάρκεια των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων της Αραβικής Ανοιξης.

“Αφιερώνω το βραβείο στην νεολαία της επανάστασης στην Υεμένη και σε όλον το λαό της”, δήλωσε η Κάρμαν στο Associated Press.

Η 72χρονη Σέρλιφ εκλέχθηκε το 2005 στην προεδρία της Λιβερίας, μετά το τέλος του 14ετούς εμφυλίου, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στον τερματισμό του. Είχε δηλώσει ότι θα παραμείνει στην προεδρία για μία μόνο θητεία, ωστόσο είναι υποψήφια για επανεκλογή στις εκλογές της επόμενης εβδομάδες.

Η Γκμπόουι κινητοποίησε και οργάνωσε γυναίκες από διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες -χριστιανές και μουσουλμάνες- στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο εμφύλιος στη Λιβερία και για να διασφαλιστεί η συμμετοχή των γυναικών στη χώρα, οργανώνοντας και μια ομαδική “αποχή από το σεξ”.

Οι τρεις γυναίκες θα μοιραστούν το έπαθλο των 1,5 εκατ. δολαρίων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.