Τρεις Έλληνες στην Αττάλεια

dont_forget_me_instanbul
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το “Do not forget me Istanbul” με τη συμμετοχή των Νιζήρη, Μαρκαριάν και το “Dos” του Αθανασίου, στην κούρσα για το Χρυσό Πορτοκάλι.

Το σπονδυλωτό «Do not forget me Istanbul» χαρτογραφεί τη σημερινή Κωνσταντινούπολη.

“Οταν πρωτοπήγα στην Τουρκία στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ανακάλυψα ένα εντελώς ξεχωριστό κομμάτι του κόσμου – αργό, συναισθηματικό, κοινοτικό. Τούτη η ιστορία, γύρω από τις δοκιμασίες ενός Θεσσαλονικιού εμπόρου υφασμάτων που, έχοντας πέσει θύμα ληστείας στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, βρίσκει καταφύγιο και έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με ένα τουρκικό σπιτικό, είναι μια επιστολή αγάπης προς την Πόλη, έναν τόπο που με βοήθησε να διαχειριστώ τις πιο δύσκολες φάσεις της ζωής μου και ειδικά το πένθος μου για τον χαμό της μητέρας μου πριν από τρία χρόνια”.

Αυτά μοιράζεται συγκινημένος μαζί μας ο σκηνοθέτης Στέργιος Νιζήρης (“Είναι ο Θεός μάγειρας;”) μιλώντας για το σύντομο φιλμάκι του “Half moon strangers”, ένα από τα επτά που χαρτογραφούν τη σημερινή Κωνσταντινούπολη στο σπονδυλωτό “Do not forget me Istanbul”. Το όνομά του δεν είναι το μόνο ελληνικό εκ της πολυεθνικής ομάδας των δημιουργών που υπηρέτησαν την ταινία. Ενα από τα σκετς υπογράφει και η Ιωσηφίνα Μαρκαριάν, κόρη του συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη, βασισμένη στις μνήμες του πατέρα της από το γενέθλιο σπίτι του στη συνοικία Ταταύλα (Κουρτουλούς).

Αγνωστο πότε το “… Istanbul” θα ταξιδέψει στις ελληνικές αίθουσες, το βέβαιο, πάντως, είναι ότι προβάλλεται τις προσεχείς μέρες στο 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αττάλειας (8-14 Οκτωβρίου), ως μία εκ των δέκα συμμετοχών που διεκδικούν το Χρυσό Πορτοκάλι. Ανάμεσα σ’ αυτές και το “Dos: Μια ιστορία αγάπης από την ανάποδη” του νεοεμφανιζόμενου Στάθη Αθανασίου, ο τρίτος Ελληνας που μας εκπροσωπεί στη μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της πόλης του Ατταλου.

Δέκα συμμετοχές, λοιπόν, στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και 13 τουρκικές στο Εθνικό. Ξεχωριστές κριτικές επιτροπές για τις διακρίσεις, αλλά με κάτι κοινό. Ολες τους, μαζί και με εκείνη για το Τμήμα των Μικρού Μήκους, αποτελούνται από γυναίκες. Από το σινεμά, τη μουσική, τη λογοτεχνία, τον ευρύτερο χώρο της Τέχνης, αλλά και από τα μίντια, την οικονομία, τον πολιτικό στίβο. Το κεντρικό θέμα του 48ου Φεστιβάλ, άλλωστε, είναι “Και η γυναίκα άγγιξε τον κόσμο” και “έμφαση στις φετινές εκδηλώσεις δίνεται στην επιρροή της γυναίκας στους διάφορους τομείς της ζωής”, όπως τονίζει ο δήμαρχος της Αττάλειας και πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της πόλης, Μουσταφά Ακαϊντίν.

Αφιερώματα στο σινεμά του Αζερμπαϊτζάν και στη σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή της Κίνας, παρουσιάσεις ψηφιακά αποκατεστημένων ταινιών από το παλιό τουρκικό σινεμά, ειδικές προβολές για άτομα με οπτική ή ακουστική αναπηρία και τιμητικές βραβεύσεις για τον Ρώσο δραματουργό Ρουστέμ Ιμπραγκιμπέκοφ, την Τζέιν Μπίρκιν και τον Ιρανό σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί είναι μερικές μόνο από τις λοιπές εκδηλώσεις της διοργάνωσης που εγκαινιάζεται απόψε με την τελετή έναρξης στη Γυάλινη Πυραμίδα Σαμπαντζί του εκθεσιακού κέντρου της Αττάλειας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.