“Έσβησε” ο Σπύρος Τόμπρας, κορυφαίος βιολονίστας

spiros_tompras_violionistas
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σημαντική μορφή της κλασικής και της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, με διεθνή παρουσία σε Ευρώπη, Αμερική και Απω Ανατολή, ο Σπύρος Τόμπρας έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του πλούσιο έργο.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή για λόγους υγείας. Η κηδεία του θα γίνει από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, μεθαύριο, στις 4.00 μ.μ. Βιολονίστας, αρχιμουσικός, καθηγητής μουσικής και διδάκτωρ Φιλοσοφίας ο Σπύρος Τόμπρας υπήρξε κορυφαίος βιολονίστας στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, εξάρχων στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, καθώς και Καθηγητής Βιολιού και Μουσικής Δωματίου στο Ωδείο Αθηνών και το Αττικό Ωδείο.

Ηταν ο εμπνευστής, δημιουργός και επικεφαλής διαφόρων συγκροτημάτων μουσικής δωματίου, όπως το Οκτέτο Αθηνών, το Αττικό Τρίο, το Συγκρότημα Εγχόρδων Αθηνών κ.ά. Με τη σύζυγό του, πιανίστρια Χαρά Τόμπρα-Λαγοπάτη, σχημάτισαν το “Ντούο Τόμπρα” δίνοντας επί πολλές δεκαετίες πολυάριθμες συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος.

Το 1997 ο Σπύρος Τόμπρας αναγορεύτηκε Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διατριβή του “Η Σημειολογία ως Μέθοδος Ερμηνευτικής Προσέγγισης του Μουσικού Εργου”, η οποία κυκλοφόρησε και ως βιβλίο υπό τον τίτλο “Μουσική και Σημειολογία” (1999).

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.