“Έσβησε” ο Σπύρος Τόμπρας, κορυφαίος βιολονίστας

spiros_tompras_violionistas
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Σημαντική μορφή της κλασικής και της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, με διεθνή παρουσία σε Ευρώπη, Αμερική και Απω Ανατολή, ο Σπύρος Τόμπρας έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του πλούσιο έργο.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή για λόγους υγείας. Η κηδεία του θα γίνει από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, μεθαύριο, στις 4.00 μ.μ. Βιολονίστας, αρχιμουσικός, καθηγητής μουσικής και διδάκτωρ Φιλοσοφίας ο Σπύρος Τόμπρας υπήρξε κορυφαίος βιολονίστας στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, εξάρχων στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, καθώς και Καθηγητής Βιολιού και Μουσικής Δωματίου στο Ωδείο Αθηνών και το Αττικό Ωδείο.

Ηταν ο εμπνευστής, δημιουργός και επικεφαλής διαφόρων συγκροτημάτων μουσικής δωματίου, όπως το Οκτέτο Αθηνών, το Αττικό Τρίο, το Συγκρότημα Εγχόρδων Αθηνών κ.ά. Με τη σύζυγό του, πιανίστρια Χαρά Τόμπρα-Λαγοπάτη, σχημάτισαν το “Ντούο Τόμπρα” δίνοντας επί πολλές δεκαετίες πολυάριθμες συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος.

Το 1997 ο Σπύρος Τόμπρας αναγορεύτηκε Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διατριβή του “Η Σημειολογία ως Μέθοδος Ερμηνευτικής Προσέγγισης του Μουσικού Εργου”, η οποία κυκλοφόρησε και ως βιβλίο υπό τον τίτλο “Μουσική και Σημειολογία” (1999).

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.