Έρωτας και προδοσία στον “Κόκκινο βράχο”, που κάνει πρεμιέρα για πρώτη φορά στην κρατική σκηνή αύριο Παρασκευή σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη.
Μια ιστορία έρωτα, πάθους και προδοσίας, ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του Γρηγόριου Ξενόπουλου, τον “Κόκκινο Βράχο”, διαβάζει ξανά η Ρούλα Πατεράκη και τον σκηνοθετεί, στην πρώτη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου για φέτος. Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στη Νέα Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος”, την Παρασκευή, με σκηνική προσαρμογή των Ρούλας Πατεράκη και Aκι Βλουτή. Μέσα από τη δική της οπτική η Ρούλα Πατεράκη επεξεργάζεται την αγαπημένη νουβέλα του Γρηγόριου Ξενόπουλου παράλληλα με τη “Φωτεινή Σάντρη”, το θεατρικό έργο που προέκυψε μέσα από το “Κόκκινο Βράχο”, αλλά και τη “Ζωή μου σαν μυθιστόρημα”, την αυτοβιογραφία του συγγραφέα, και καταθέτει τη δική της εκδοχή στην παράξενη και συνάμα συναρπαστική ερωτική ιστορία του Ξενόπουλου.
Σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον στην ύπαιθρο της Ζακύνθου διαδραματίζεται ο “Κόκκινος Βράχος”. Αφήνοντας την Αθήνα πίσω του, ο γοητευτικός σαραντάρης Αγγελος Μαρίνης βρίσκεται επισκέπτης έπειτα από δεκαπέντε χρόνια στο σπίτι της θείας του, κυρίας Σάντρη, στον Κόκκινο Βράχο στην ειδυλλιακή Ζάκυνθο. Τα νεαρά ξαδέλφια του, ο Μίμης και η Φωτεινή, τον γοητεύουν με την ανέμελη και ξέγνοιαστη ζωή τους. Στην κορφή του βράχου, μέσα στα λιοστάσια με το κοκκινόχωμα, στους ανθοστόλιστους κήπους, στις παραλίες και στις γραφικές εκκλησιές, γεννιέται ένα περίεργο “σ’ αγαπώ”. Ανάμεσα στη Φωτεινή και τον Αγγελο ένας έρωτας ξεκινά σαν το χαμόγελο της άνοιξης. Απότομα όμως μεταμορφώνεται σε καταλυτική δύναμη. Οταν εκείνη αρνείται τον έρωτά του γιατί οι δυο τους είναι πρώτα ξαδέλφια, ο Αγγελος επιστρέφει απογοητευμένος στην Αθήνα και για να λυτρωθεί από τις μνήμες, θα παντρευτεί τη Λίζα Βλαστού, μία κοπέλα από την Αθήνα. Ενας άλλος γάμος ανάμεσα σε δύο πρώτα ξαδέλφια θα πείσει τη Φωτεινή να τον αναζητήσει. Ομως ο Αγγελος είναι ήδη παντρεμένος… Η Φωτεινή στην απόγνωσή της θα οδηγηθεί από τα βήματά της στον μοιραίο κόκκινο βράχο, για να γκρεμιστεί. Η αγάπη είναι κάτι πολύ πιο δυνατό από τη θέληση του ανθρώπου.
Το 1908
Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, το 1908, μεταπλάθει σε θεατρικό έργο για χάρη της Κυβέλης ένα από το πιο δημοφιλή έργα του, τον “Κόκκινο Βράχο”. Η “Φωτεινή Σάντρη”, όπως ονομάστηκε το θεατρικό έργο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 11 Αυγούστου του 1908 από τον θίασο της Κυβέλης στο θέατρο “Πανελλήνιον”, γνώρισε τεράστια επιτυχία και παραμένει ως τις μέρες μας ένα από τα πιο γνωστά έργα του Γρηγόριου Ξενόπουλου.
Ο “Κόκκινος Βράχος” ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο. Τη σκηνική προσαρμογή συνυπογράφουν οι Ρούλα Πατεράκη και Ακις Βλουτής και τη σκηνοθεσία η Ρούλα Πατεράκη. Τα σκηνικά φιλοτέχνησε η Εύα Νάθενα, τα κοστούμια ο Αγγελος Μέντης, ενώ η μουσική είναι του Νίκου Πλάτανου (ο οποίος παίζει πιάνο στην παράσταση). Παίζουν: Θανάσης Ευθυμιάδης, Γιούλικα Σκαφιδά, Θέμις Μπαζάκα, Θέμης Πάνου, Ιωάννα Παππά, Κοσμάς Φοντούκης, Δημήτρης Μοθωναίος, Αμαλία Τσεκούρα, Αργύρης Πανταζάρας.
Νέα μείωση στα εισιτήρια
Το Εθνικό Θέατρο έχοντας εδραιώσει μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό του και θεωρώντας τον πολιτισμό αντίδοτο και διέξοδο από την κρίση, προχωράει σε νέα μείωση των τιμών του. Καθιερώνει γενική είσοδο 10 ευρώ για παιδιά και ενηλίκους στην Παιδική Σκηνή, επεκτείνει τη μειωμένη τιμή των 13 ευρώ που ίσχυε κάθε Πέμπτη και στις απογευματινές παραστάσεις της Τετάρτης, διατηρεί τον Μήνα Θεάτρου για νέους με είσοδο 10 ευρώ και μειώνει τις τιμές και στη Νέα και στην Κεντρική Σκηνή, ενώ διατηρεί τις ειδικές τιμές του για φοιτητές, ανέργους, πολύτεκνους κ.ά.
ΑΦΙΞΗ
Ο ερχομός του ξαδέλφου Αγγελου από την Αθήνα στον “Κόκκινο Βράχο” για λίγες μέρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης θα μετατρέψει τη Φωτεινή Σάντρη από κοριτσάκι σε γυναίκα. Ο έρωτας και ο πόθος που θα ξυπνήσουν μέσα τους και οι απαγορευτικές συμβάσεις της κοινωνικής ζωής θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες.