Η Ελλάδα ζητά δύο αρχαίους θησαυρούς από τη Γερμανία

kykladiko_gynaikeio_eidolio
Facebook
Twitter
LinkedIn

Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Την ελληνική παροιμία υλοποιεί ο διευθυντής του “Μπάντισεν Λαντσμουζέουμ” της Καρλσρούης. Το μουσείο έχει τουλάχιστον δύο λαθραίες

αρχαιότητες από τις Κυκλάδες. Κι όμως ο Χάραλντ Ζιμπενμόργκεν όχι μόνο δεν δικαιολογείται, αλλά μιλά και για “εκβιασμό”.

Η χώρα μας έχει ζητήσει επισήμως, διά του υπουργείου Πολιτισμού, την επιστροφή ενός γυναικείου κυκλαδικού ειδωλίου, ύψους 88 εκατοστών, και ενός τηγανόσχημου σκεύους. Ο ανασκαφέας τη Φυλακωπής σερ Κόλιν Ρένφριου είχε κάνει δημοσίως την υπόδειξη. Η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού έλαβε οδηγίες να καταθέσει επίσημο αίτημα επιστροφής.

Τα βασικά επιχειρήματα του σερ Ρένφριου ήταν πως αποκτήθηκαν μετά το 1975, δηλαδή μετά τη συνθήκη της ΟΥΝΕΣΚΟ του 1970, που δεν επιτρέπει διακίνηση αρχαιοτήτων άγνωστης προέλευσης εφεξής. Επίσης, και το μουσείο δήλωνε ως προέλευσή τους τις Κυκλάδες. Το μουσείο ζητά τώρα από τη χώρα μας δανεισμό αρχαιοτήτων για μεγάλη έκθεση κυκλαδικού πολιτισμού. Η Ελλάδα απάντησε, όπως ο ίδιος δηλώνει, πως προϋπόθεση για τον δανεισμό είναι η επιστροφή των δύο αρχαιοτήτων μας, που αποτελούν προϊόν παράνομης ανασκαφής. Εκείνος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο SWR 2 ότι μια σύνδεση των αιτημάτων επιστροφής και των δανείων “δεν είναι σε καμία περίπτωση διεθνές έθιμο” και σημείωσε ότι είναι κάτι “σαν εκβιασμός”. Η αξία των αρχαίων ανέρχεται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.