Επιστολή του Αϊνστάιν για τον “τρομερό κίνδυνο” των Ναζί πουλήθηκε 14.000 $

albert_einstein
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μια επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν, την οποία ο διάσημος επιστήμονας είχε γράψει το 1939, αναφερόμενος στον «τρομερό κίνδυνο» των Ναζί, πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Λος Άντζελες για ποσό διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Nate D. Sanders.

Η επιστολή είχε ημερομηνία 10 Ιουνίου 1939, ήταν δακτυλογραφημένη και υπογεγραμμένη με το χέρι, ενώ στην κεφαλίδα έφερε τη διεύθυνση του Αϊνστάιν στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Μαζί με τον φάκελο πουλήθηκαν έναντι 13.936 δολαρίων.

Ο τιμημένος με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 1921 επιστήμονας, έγραφε τότε σε έναν επιχειρηματία από τη Νέα Υόρκη, τον Χάιμαν Ζιν, για να τον συγχαρεί που βοηθούσε τους Εβραίους που εγκατέλειπαν τη Γερμανία και τις ναζιστικές διώξεις.

«Αυτό θα πρέπει να είναι μια πηγή μεγάλης ικανοποίησης για σας. Να συνεισφέρετε και να προσφέρετε μια βοήθεια τόσο σημαντική στους διωκόμενους εβραίους συμπολίτες μας, να τους σώσετε από αυτόν το τρομερό κίνδυνο και να τους οδηγήσετε σε ένα καλύτερο μέλλον» γράφει ο Αϊνστάιν.

Ο επιστήμονας, ο οποίος εγκατέλειψε τη Γερμανία μόλις ανήλθαν στην εξουσία οι Ναζί, το 1933, τόνιζε ότι οι Εβραίοι πρέπει να βοηθούν ο ένας τον άλλον:

«Η δύναμη της αντίστασης που επέτρεψε στον Εβραϊκό λαό να επιβιώσει για χιλιάδες χρόνια, βασίζεται στις παραδόσεις της αλληλοβοήθειας. Σε αυτές τις στιγμές του κινδύνου, η βούλησή μας να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο δοκιμάζεται ιδιαίτερα. Μπορούμε να περάσουμε αυτήν την δοκιμασία, όπως το έκαναν οι πατέρες μας πριν από μας. Δεν έχουμε κανένα άλλο μέσο για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από το να είμαστε αλληλέγγυοι, και να συνειδητοποιούμε ότι η υπόθεσή μας είναι ιερή».

Πηγή: DefenceNet

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.