Η διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων

archaioi_hellenes_diatrofi
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σημαντικά στοιχεία για τη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων αποκάλυψε η… ανατομία 12 αρχαίων αγγείων που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα της Κέρκυρας και ταξίδεψαν στο εγκληματολογικό

εργαστήριο του πανεπιστημίου της Lund στη Σουηδία, όπου υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό έλεγχο DNA.

Η ανάλυση των οργανικών καταλοίπων έδειξε πως το περιεχόμενο των αγγείων δεν ήταν μόνο λάδι και κρασί, αλλά οι αρχαίοι Έλληνες μετέφεραν επίσης δυόσμο, θυμάρι, ρίγανη, καρύδια πιπερόριζα και όσπρια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Μπρένταν Φόλεϊ, αρχαιολόγο του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Γουντς Χολ της Μασαχουσέτης και τους αρχαιολόγους Δημήτρη Κουρκουμέλη και Θεοτόκη Θεοδούλου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, με τη σημαντική αρωγή του Πανεπιστημίου της Lund.

Οι αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως χρήσιμα τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς – όπως τονίζουν – «εάν καταφέρουμε να ανακτήσουμε το πλήρως γενετικό του αρχαίου σταφυλιού, ίσως καταφέρουμε να δημιουργήσουμε και πάλι το αρχαίο φυτό».

Αναλύσεις με τη μέθοδο DNA πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2005 σε δύο αμφορείς από τη Χίο. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του πανεπιστημίου Lund είναι η πρώτη που αναλύει με τρόπο συστηματικό και σε βάθος… κυττάρου το περιεχόμενο μίας ολόκληρης ομάδας αρχαίων ελληνικών αγγείων.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.