ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΝΕΑ…απο την Κωστούλα Τωμαδάκη

cinema20
Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Κωστούλα Τωμαδάκη

Ο Πέδρο Αλμοδοβάρ διασχίζει τα  καταραμένα τοπία του απαγορευμένου , τα εύθραυστα όρια της ηθικής για να φτάσει και να ξεσκεπάσει την ανθρώπινη ψυχή.

ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩ, η πιο ώριμη και ίσως καλύτερη ταινία του Αλμοδοβάρ με τον Αντόνιο Μπαντέρας να κινείται για πρώτη φορά στα μονοπάτια του απαγορευμένου και της παρέκκλισης. CONTAGION, η επιδημία κάνει το γύρο του κόσμου και όλοι τρέχουν να προλάβουν τον παθογόνο ιό και να συγκρατήσουν τον πανικό. Σε μια κοινωνία που καταρρέει τίποτα δεν είναι δεδομένο. Εξαιρετικό καστ με τους Ματ Ντέιμον, Κέιτ Γουίσλετ, Μαριόν Κοτιγιάρ.

KILLER ELITE , η επίλεκτη ομάδα θα πρέπει να διεισδύσει στη στρατιωτική βρετανική ομάδα για να αντιμετωπίσει μια παραστρατιωτική οργάνωση.  Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο με τον Τζέισον Στέιθαμ αποτελούν ένα πολύ `δεμένο` δίδυμο.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ, περιπέτεια κατασκοπείας με τους πράκτορες της Μοσάντ να έχουν αναλάβει να φέρουν έναν εγκληματία ενώπιον της δικαιοσύνης.

ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 , η τρίτη ταινία του πιο πετυχημένου franchise υπόσχεται να τρομάξει και τους πιο ψύχραιμους.

WINX 3D ΜΑΓΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ , οι μαγισσούλες ας βάλουν το χέρι τους για μια καλύτερη εβδομάδα.

 

Το Δέρμα που Κατοικώ

του Πέδρο Αλμοδοβάρ

με  τους Αντόνιο Μπαντέρας, Έλενα Ανάγια

{youtube}EolQSTTTpI4{/youtube}

η ιστορία:  Mε τη γυναίκα του να έχει υποστεί καθολικά εγκαύματα σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ο Δρ, Ρομπέρτ Λεντγκάρντ, διαπρεπής πλαστικός χειρούργος, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο δέρμα για να ζήσει. Εκτός από τα χρόνια και τα χρήματα που ξοδεύει στην έρευνα και τα πειράματά του, ο Ρομπέρ χρειάζεται τρία ακόμα πράγματα :κανένα ενδοιασμό, έναν συνεργό κι ένα ανθρώπινο πειραματόζωο. Οι ενδοιασμοί δεν υπήρξαν ποτέ πρόβλημα. Η Μαρίλια, η γυναίκα που τον φρόντιζε απ’τη μέρα που γεννήθηκε είναι η πιο πιστή συνεργός.

η άποψη μας:Μπαντέρας και Αλμοδοβάρ, είκοσι χρόνια μετά, σε ένα δυνατό θρίλερ που σίγουρα θα ταράξει τα σινεφίλ νερά και όχι μόνο.

Ο Μπαντέρας είναι ο γιατρός με την εμμονή να φτιάξει ένα άφθαρτο, αθάνατο δέρμα και ψάχνει εναγωνίως να βρει το πειραματόζωο ..

Σ’αυτόν τον παράδεισο της αμοραλιστικής ηθικής  θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία για τον ήρωα, η αστραπιαία πτώση του και μαζί μια παραβολή για την ανθρώπινη ματαιοδοξία, το φθαρτό της ύπαρξης, το τέλος. Η νοσηρότητα του ήρωα τροφοδοτημένη από τις ενοχές και την απελπισία φλερτάρει επικίνδυνα με την τρέλα.  Ο Αλμοδοβάρ προσπαθεί να την απενοχοποιήσει διασχίζοντας τα καταραμένα τοπία της ανθρώπινης ψυχής με όπλο το χιούμορ και το σαρκασμό του.

Ο Αντόνιο Μπαντέρας καταφέρνει να αποδώσει τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα του ήρωα, κινούμενος δεξιοτεχνικά στα όρια της παρέκκλισης.

γκρο πλαν: …κοντινό..γενικό στον Αντόνιο Μπαντέρας γιατί τόλμησε. 

   

Contagion

του Στίβεν Σόντεμπεργκ

με τους Ματ Ντέιμον, Μαριόν Κοτιγιάρ

{youtube}4sYSyuuLk5g{/youtube}

η ιστορία: Μία ταξιδιώτισσα παίρνει ξηρούς καρπούς από ένα μπολ στο μπαρ του αεροδρομίου, πριν δώσει την πιστωτική της κάρτα στον σερβιτόρο. Μια επαγγελματική συνάντηση ξεκινά με ανταλλαγή χειραψιών. Ένας άντρας βήχει σε ένα κατάμεστο λεωφορείο …Μία επαφή… Μια στιγμή… Και ένας φονικός ιός έχει  ήδη εξαπλωθεί . Όταν η Μπεθ Έμχοφ επιστρέφει στη Μινεάπολη από ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Χονγκ –Κονγκ, η αδιαθεσία που απέδιδε στο τζετ –λανγκ υποτροπιάζει. Δύο μέρες αργότερα, κείτεται νεκρή στην Εντατική , τη στιγμή που οι γιατροί λένε στο σοκαρισμένο σύζυγο της ότι δεν ξέρουν που οφείλεται ο θάνατος της . Πολύ σύντομα, και άλλοι άνθρωποι αρχίζουν να εκδηλώνουν τα μυστηριώδη συμπτώματα: έντονο βήχα και πυρετό, σπασμούς και εγκεφαλική αιμορραγία που οδηγούν στο θάνατο. ..Ο ιός εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς, μέσω των αναρίθμητων διαδράσεων μιας συνηθισμένης ημέρας. Πανδημία. Στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ , οι ερευνητές προσπαθούν με φρενήρεις ρυθμούς να αναλύσουν τη βιοχημική σύνθεση του παθογόνου ιού, που διαρκώς μεταλλάσσεται. Ο Υποδιευθυντής Τσίβερ παρά τις προσωπικές του ανησυχίες προσπαθεί να συγκρατήσει τον πανικό που επικρατεί και στέλνει μια θαρραλέα νέα γιατρό κατευθείαν στην πηγή του κακού. Την ίδια στιγμή η δρ. Λεονόρα Οράντες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας , προσπαθεί να αναλύσει την πορεία των κρουσμάτων που θα την οδηγήσουν  στην πηγή του κακού που αντιμετωπίζουν .Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία, ,ένας ακτιβιστής μπλόγκερ ισχυρίζεται ότι η κοινή γνώμη δεν έχει μάθει όλη την αλήθεια.            

η άποψη μας: Η κοινωνία αρχίζει να καταρρέει. Τα ράφια αδειάζουν. Τα σύνορα κλείνουν. Ο ιός κάνει το γύρο του κόσμου. Πανδημία. Οι άνθρωποι μπροστά στο θάνατο, αντιμέτωποι με τους φόβους, το υποσυνείδητο, τον ίδιο τους τον εαυτό. .

Μια φαντεζί ταινία δράσης , ένα καλοδουλεμένο χορόδραμα αλάνθαστα σκηνοθετημένο από το Στίβεν Σόντεμπεργκ και με μια πλειάδα καταξιωμένων οσκαρικών ηθοποιών. Ο Ματ Ντέιμον είναι ο συνηθισμένος οικογενειάρχης που βλέπει τη σύζυγο του , Γκουίνεθ Πάλτροου να πεθαίνει από τον ιό χωρίς να προλάβει να του πει `αντίο`.

Ταυτόχρονα, όμως,  με την πανδημία έχουμε και την εξάπλωση της πληροφορίας  που μεταβάλλεται από στόμα σε στόμα όπως ο ιός από οργανισμό σε οργανισμό. Σαν αδιάκριτος εισβολέας ,ο Σόντεμπεργκ,

ξεσκεπάζει το μοντέλο της `συνηθισμένης ζωής “ και μετατρέπει τον κόσμο σε σκηνικό τρόμου για να ξεχάσει ότι η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρότερη.

γκρο πλαν: στη γιατρό Κέιτ Γουίνσλετ και στον μπλόγκερ Τζουντ Λο

Killer Elite

του Γκάρι Μακέντρι

με τους Τζέισον Στέιθαμ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο

{youtube}8F1wrDsUqYc{/youtube}

η ιστορία:O Nτάνι, ένας από τους πιο ικανούς ειδικούς πράκτορες στον κόσμο, αποφασίζει να αφήσει την παλιά του ζωή και να κάνει μια νέα αρχή στην Αυστραλία, κοντά στην αγαπημένη του, Αν. Τα σχέδια του όμως ανατρέπονται, όταν ο πρώην μέντορας και συνεργάτης του, Χάντερ, πέφτει θύμα απαγωγής. Ο Ντάνι και η ομάδα του θα πρέπει να διεισδύσουν στην πιο σκληροτράχηλη βρετανική στρατιωτική μονάδα και να αντιμετωπίσουν μια ομάδα πρώην στρατιωτών και νυν εκτελεστών που ακούει στο όνομα Feather Men, με αρχηγό τον Σπάικ .

Το ανθρωποκυνηγητό, η αγωνία και η καταιγιστική δράση θα `ταξιδέψουν“ από το Μεξικό μέχρι το Παρίσι, από την Αυστραλία μέχρι το Λονδίνο και από το Ομάν μέχρι την Ουαλία, ως την τελική κατά μέτωπο αναμέτρηση.

η άποψη μας: Βουτηγμένο στην αισθητική των eighties  το θρίλερ του Μακέντρι περιγράφει τις περιπέτειες μιας μυστικής ομάδας, πρώην  στρατιωτών της  SAS, που αποσκοπούσε στην προστασία των ίδιων των Αγγλικών Δυνάμεων.  Η κάμερα παρακολουθεί τον Γκάρι Μακ Κέντρι που βρίσκεται σε φάρμα στην Αυστραλία και ξαναγυρίζει στην ενεργό δράση χάρη του φίλου του Χάντερ που τον κρατά όμηρο ο εμίρης του Ομάν. Όπως θα καταλάβατε η δράση μεταφέρεται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Θεαματικές σκηνές δράσης , ο Μακέντρι επιμένει στους χαρακτήρες , στη σχέση πατέρα/γιου και δικαιώνεται πανηγυρικά από τους ηθοποιούς του.

γκρο πλαν : στον σοφό  Ρόμπερτ Ντε Νίρο

Το Χρέος

του Τζον Μέιντεν

με τους Έλεν Μίρεν, Σαμ Γουόρθινγκτον

{youtube}4AUT7syHs3k{/youtube}

η ιστορία: Mια Εβραία, την Ρέιτσελ υποδύεται η Έλεν Μίρεν, η οποία σε νεαρή ηλικία μαζί με δυο συμπατριώτες της , μέλη και εκείνοι της Μοσάντ , είχαν αναλάβει να πιάσουν και να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης έναν περιβόητο εγκληματία πολέμου – γνωστό ως Χειρούργο του Μπίκερναου.  Κάποια χρέη όμως δεν ξεπληρώνονται εύκολα και τα βρίσκεις μπροστά σου ακόμα και τριάντα χρόνια μετά και καλείται τώρα να αντιμετωπίσει η Ρέιτσελ.

η άποψη μας: Η αμερικάνικη εκδοχή της ισραηλινής ταινίας Ha –Hov(2007)  που είχε λάβει τέσσερις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ του Ισραήλ. Ο Τζον Μέιντεν στην καρέκλα του σκηνοθέτη , εστιάζει κυρίως στα ηθικά διλήμματα των χαρακτήρων, στη σκοτεινή και φωτεινή πλευρά τους. Προσεκτικά επιλεγμένο καστ και εντυπωσιακές σκηνές μάχης.

γκρο πλαν: στην ανερχόμενη ηθοποιό Τζέσικα Τσάστε`ι`ν που υποδύεται την Έλεν Μίρεν σε νεαρή ηλικία.     

         

Μεταφυσική Δραστηριότητα 3

των Άριελ Σούλμαν, Χένρι Τζουστ

με τους Κέιτι Φέρδεστον, Μίκα Σλόουτ

{youtube}fvst{/youtube}

η ιστορία: η υπόθεση της πιο ανατρεπτικής ταινίας τρόμου της φετινής σεζόν παραμένει ακόμα άγνωστη- όπως άλλωστε και η ζοφερή δύναμη που (μετα)κινεί τα πάντα σπέρνοντας τον φόβο και τον θάνατο.

Η παιδική ηλικία, πάντως, της Κέιτι φαίνεται πως τελικά δεν ήταν και τόσο αθώα καθώς, όπως όλα δείχνουν, εκεί φαίνεται πως κρύβεται, σύμφωνα με τους σεναριογράφους, η πηγή του Κακού που την κατατρέχει..Ίσως, όμως, και όχι…

η άποψη μας: Με ελάχιστο budget και διθυραμβικές κριτικές οι δυο προηγούμενες  ταινίες  κατάφεραν  να σπάσουν τα ταμεία .   

Το νεαρό ζευγάρι μετακομίζει στο  Σαν Ντέγκο και διαπιστώνει ότι στο σπίτι που κατοικεί υπάρχει και μια αόρατη δύναμη. Με μια βιντεοκάμερα προσπαθούν να καταγράψουν λεπτό προς λεπτό την πρωτόγνωρη εμπειρία. Πανέξυπνη ιδέα, εκτελεσμένη θαυμάσια από το σκηνοθετικό δίδυμο που ξέρει να `παίζει` αριστοτεχνικά με τους φόβους μας και με την αόρατη απειλή.

γκρο πλαν:στην έξυπνη κινηματογράφηση.

Winx 3D Μαγική Περιπέτεια

του Ιγκίνιο Στράφι


η ιστορία: Στο Νεραιδοσχολείο Αλφέα μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά με μια μεγαλειώδη γιορτή. Όμως το πάρτι διακόπτεται απρόσμενα από τις μοχθηρές Trix,που κλέβουν ένα πανίσχυρο, μυστηριώδες αντικείμενο.

Οι Winx- χωρίς τη Μπλουμ, που είναι μια πριγκίπισσα στο Ντόμινο, και περιμένει να παντρευτεί τον Σκάι –θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνες τους την κατάσταση. Τα πράγματα όμως θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα όταν οι Προγονικές Μάγισσες, με τη βοήθεια των Trix, ανακαλύψουν το Δέντρο της Ζωής και ανατρέψουν με ένα δυνατό ξόρκι την ισορροπία ανάμεσα στην καλή και την κακή μαγεία, κλέβοντας όλη τη θετική ενέργεια του Μάτζιξ . Χωρίς μαγικές δυνάμεις πια, η Μπλουμ , η Στέλλα,  η Λέιλα και η υπόλοιπη παρέα των πολυαγαπημένων Winx θα τα καταφέρουν να αποκαταστήσουν την τάξη; Και γιατί ο Έρεντορ, ο πατέρας του Σκάι ,του απαγορεύει να παντρευτεί τη Μπλουμ, ποιο μεγάλο μυστικό τους κρατάει χώρια; Θα αντέξει η αγάπη τους αυτή τη νέα δοκιμασία; 

η άποψη μας:Σε τρισδιάστατη μορφή οι ατρόμητες μαγισσούλες Winx  θα καταφέρουν να μαγέψουν τα μικρά κοριτσάκια με τα χρώματα και την καλή τους διάθεση.

γκρο πλαν:στη Μπλου, στη Λέιλα και στη Στέλλα.    

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.