24ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ… Ευρωπαική αφρόκρεμα και αφιέρωμα σε Κουροσάβα, Φούλερ και Παξινού

24th-panorama-poster
Facebook
Twitter
LinkedIn

Κωστούλα Τωμαδάκη

Αντίδοτο στον εφιάλτη που ζούμε  και αντίδωρο στη μαυρίλα των ημερών με περισσότερες από πενήντα ταινίες από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, το Πανόραμα ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού με το Αθηνα`ι`κό κοινό και ξορκίζει την κρίση.

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα  στον κινηματογράφο “Απόλλων Cinemax Class “με τη βραβευμένη τουρκική ταινία “Κάποτε στην Ανατολία“ του Νούρι Μπίλγκε Τσε`ι`λάν. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την εταιρία διανομής Ama Films.

Ανάμεσα στις ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος, θα απολαύσουμε την ποιητική ταινία “Τα μυστικά της Λισσαβόνας“, του Ραούλ Ρουίζ, την πολιτική ταινία “Pater“ από την Πολωνία το “Suicide Room“του Γιαν Κομάσα γύρω από ένα νεαρό έφηβο που η μανία του με τα κομπιούτερ τον οδηγεί σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο.

Στους νέους σκηνοθέτες του διαγωνιστικού περιλαμβάνονται ο Ρώσος Ιγκόρ Βολόσιν , με την ταινία “Bedouin“ γύρω από το δράμα μιας γυναίκας που το παιδί της πεθαίνει από καρκίνο, ο Βρετανός Μπεν Χουίτλι με το σκοτεινό θρίλερ “Kill List“ και ο Τούρκος Τα`ι`φούν με την ελληνοτουρκική παραγωγή “Περούκες“.

Πρώτη στο τμήμα “Η διεθνής εικόνα σε πρώτη προβολή“ είναι η ταινία με την οποία ξεκινάει το Φεστιβάλ “Κάποτε στην Ανατολία“ . Ακολουθεί η σουηδική “The Black Power Mixtape 1967-1975“ μια συγκλονιστική καταγραφή του αμερικανικού κινήματος της Μαύρης Δύναμης στην ακμή του μέσα από τους φακούς των Σουηδών σκηνοθετών. Αναμένεται με ενδιαφέρον η αγγλική “Τζέιν Έιρ“, νέα κινηματογράφηση του κλασικού μυθιστορήματος με τον Κάρι Φουγκουνάκα στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Ο γνωστός Γερμανός Τομ Τίκβερ συμμετέχει με την ταινία του “Τρίο“ ενώ ο Μάριους Χολστ εκπροσωπείται με την ταινία “Ο βασιλιάς του Νησιού του Διαβόλου“με επίκεντρο την εξέγερση ανήλικων φυλακισμένων σε μια απάνθρωπη φυλακή. Στις αβάν πρεμιέρ και τρεις ελληνικές ταινίες: “Ο Ξεναγός“ του Ζαχαρία Μαυροειδή, το “Σωματείο Ρακοσυλλεκτών“ της Μαρίνας Δανέζη και η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Δράμας μικρού μήκους ταινία “Πίστομα“ του Γιώργου Φουρτούνη. Το τμήμα των avant –premieres ολοκληρώνεται με την αμερικανική ταινία “Υπηρέτριες“ του Τέιτ Τέιλορ μια συγκινητική δραματική εικόνα με φόντο τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είχε συγκλονίσει την Αμερική στη δεκαετία του `60.

jane-eyreΑφιέρωμα σε Κουροσάβα, Φούλερ  και Παξινού

Το φετινό πρόγραμμα του Πανοράματος περιλαμβάνει εξαιρετικά αφιερώματα στον Akira Kurosawa ,Samuel Fuller και στη μεγάλη μας ηθοποιό Κατίνα Παξινού. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις ταινίες “Για ποιον χτυπά η καμπάνα“ του Σαμ Γουντ ,ταινία που χάρισε στην μεγάλη τραγωδό μας  το Όσκαρ δεύτερου ρόλου, “Ο Ρόκο και τ’αδέρφια του“ του Λουκίνο Βισκόντι, “Ο κύριος Αρκάντιν“ του Όρσον Γουέλς και το βρετανικό γοτθικό θρίλερ “Η οργή του Θεού“ του Τσαρλς Φρανκ.

Το αφιέρωμα στον Κινηματογράφο της Δεκαετίας του `90 εκπροσωπείται από την περασμένη γενιά: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Σταύρος Τσιώλης ,Βασίλης Βαφέας, Δημήτρης Παναγιωτάτος αλλά και νεότερους σκηνοθέτες : Δήμος Αβδελιώδης, Σωτήρης Γκορίτσας , Νίκος Γραμματικός, Βασίλης Μαζωμένος, Αγγελική Αντωνίου.

Με το Ειδικό βραβείο του Πανοράματος για τη συνολική προσφορά τους στην κινηματογραφική τέχνη φέτος τιμώνται οι σκηνοθέτες: Βασίλης Βαφέας και Νίκος Περάκης και η ηθοποιός Όλια Λαζαρίζου.   

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.