Στρέμματα γεμάτα με αρχαίους θησαυρούς στην Ελάτη Κοζάνης

chalkino_trigoniko_egcheiridio
Facebook
Twitter
LinkedIn

“Στο φως” μαρμάρινος φαλλός, χάλκινο “μαχαίρι” και δεκάδες ανθρώπινες ταφές από την Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού.

Ενα χάλκινο τριγωνικό εγχειρίδιο βρέθηκε μεταξύ άλλων «θησαυρών» στην Ελάτη.

Ο Αλιάκμονας “έθρεψε” στον Λογκά Ελάτης έναν οικισμό που εκτείνονταν σε 455 στρ. και κατοικούνταν αδιάλειπτα από τη Νεολιθική Εποχή έως τους ελληνιστικούς χρόνους. Ο οικισμός, που ανασκάπτεται στην Ελάτη Κοζάνης με χρήματα της ΔΕΗ, -ξεκίνησε το 2004 στο υπό κατασκευή φράγμα του Ιλαρίωνα- δείχνει συνεχή κατοίκηση λόγω του νερού του ποταμού, της πλούσιας ιχθυοπανίδας και της εύφορης γης. Ενα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα είναι ένα χάλκινο τριγωνικό εγχειρίδιο (μαχαίρι), αντικείμενο κύρους, δύναμης και γοήτρου την εποχή αυτή -Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού-, καθώς τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης ήταν λίθινα.

Παρόμοια μαχαίρια βρέθηκαν στην Κρήτη, στο Σέσκλο Θεσσαλίας, στην Πολιόχνη Λήμνου, αλλά για την περιοχή του Γράμμου είναι εξαιρετικά σπάνιο, ενώ μόλις χθες η αρχαιολογική σκαπάνη ανέσυρε από τη γη έναν μαρμάρινο φαλλό με ανάγλυφη μορφή λεοντής και λίγο παλιότερα ένα κεραμίδι με το προσωπείο δαιμονικής μορφής.

Τα νέα ευρήματα
Παρουσιάζοντας χθες τα νέα ευρήματα της ανασκαφής, η προϊσταμένη της Λ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη, αναφέρθηκε στους 100 ταφικούς περιβόλους και τις λιθοσωρούς της Πρώιμης και Μέσης Εποχής του Χαλκού (2200-1600 π.Χ.) που εντοπίστηκαν στη λεκάνη του Λογκά Ελάτης. Εκεί, ανακαλύφθηκαν 100 ανθρώπινες ταφές, καθώς και 4 σκελετοί ιπποειδών (άλογα και γαϊδουράκια) που συνόδευαν τους νεκρούς.

“Σε άλλο τμήμα της λεκάνης του Λογκά ανασκάπτεται νεκροταφείο της Υστερης Εποχής του Χαλκού και Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου με κιβωτιόσχημες ταφές πλούσια κτερισμένες με αγγεία και κοσμήματα”, είπε η κ. Καραμήτρου στο “Εθνος” και συμπλήρωσε πως “η ανασκαφή πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2012, λίγο πριν ο χώρος πλημμυρίσει και μετατραπεί σε λίμνη”.

Σε αρκετά μεγάλη έκταση οι αρχαιότητες της αρχαϊκής, κλασικής και ελληνιστικής εποχής έχουν διαταραχθεί στο σύνολό τους, αλλά η κεραμική και τα κινητά ευρήματα (χρυσά, αργυρά, χάλκινα) είναι ενδιαφέροντα. “Είναι εντυπωσιακή η έκταση που καλύπτει η ανασκαφή. Οι αρχαιότητες εκτείνονται σε 455 στρέμματα.

Ο χώρος που ήταν ιδανικός για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων για μόνιμη εγκατάσταση ήταν περιζήτητος για τη διαβίωσή τους διαχρονικά και δεν θα τον εγκατέλειπαν εύκολα”, μας είπε η κ. Καραμήτρου, αποκαλύπτοντας πως αξιοσημείωτη είναι η ανεύρεση ενός μεγάλου κτιρίου, πιθανότατα δημόσιου, των ελληνιστικών χρόνων.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.