Ρεμπέτικη βραδιά μόνο με δύο κιθάρες στο Μέγαρο Μουσικής

demetres_mystakedes
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Δημήτρης Μυστακίδης συναντά τον Γιώργο Νταλάρα, για “να αναδείξουμε τις μεγάλες τεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες του οργάνου”

Την «Τέχνη της κιθάρας στα χρόνια του ρεμπέτικου» παρουσιάζουν οι Γιώργος Νταλάρας-Δημήτρης Μυστακίδης μέσα από 32 τραγούδια των Περιστέρη, Τούντα, Βαμβακάρη, Μανώλη Χιώτη, Μητσάκη, κ.ά.

Μπορεί ο πολύς κόσμος να έχει συνδέσει το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι με το μπουζούκι και τον μπαγλαμά, στις δύο παραστάσεις ωστόσο που θα δοθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 18 και 19 του μήνα, θα παρουσιαστεί “Η τέχνη της κιθάρας στα χρόνια του ρεμπέτικου”. Αυτός είναι ο τίτλος των δύο μουσικών παραστάσεων στις οποίες θα συμπράξουν ο δεξιοτέχνης κιθαρίστας και καθηγητής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής Δημήτρης Μυστακίδης και ο καταξιωμένος ερμηνευτής Γιώργος Νταλάρας, αυτή τη φορά όμως σε ρόλο κιθαρίστα.

“Οταν ξεκίνησα να προετοιμάζω τη μουσική αυτή παράσταση, σκέφτηκα ότι χρειαζόμουν τη βοήθεια ενός δημοφιλούς καλλιτέχνη, που όμως να παίζει κιθάρα. Το μυαλό μου πήγε αυτόματα στον Γιώργο Νταλάρα.
Του έστειλα ένα μήνυμα κι εκείνος ανταποκρίθηκε με τόσο μεγάλο ενθουσιασμό, που πραγματικά με αιφνιδίασε” μας είπε ο Δημήτρης Μυστακίδης συμπληρώνοντας: “Ο Γιώργος Νταλάρας, εκτός από μεγάλος ερμηνευτής, είναι και πολύ καλός κιθαρίστας και μάλιστα διαθέτει και πολύ μεγάλο ρεπερτόριο”.

Ποιος είναι ο βασικός στόχος των δύο καλλιτεχνών μέσα από αυτό το πρόγραμμα; “Θέλουμε να παρουσιάσουμε όσους περισσότερους τρόπους παιξίματος λαϊκής κιθάρας μπορούμε, με στόχο να αναδείξουμε τις μεγάλες τεχνικές και εκφραστικές της δυνατότητες” εξηγεί ο Δημήτρης Μυστακίδης.

Και αυτό θα γίνει μέσα από ένα συγκεκριμένο ρεπερτόριο, μέσα από 32 ρεμπέτικα τραγούδια των Σπύρου Περιστέρη, Παναγιώτη Τούντα, Μάρκου Βαμβακάρη, Μανώλη Χιώτη, Γιώργου Μητσάκη, Κώστα Ρούκουνα κ.ά. Τραγούδια που “άνθισαν” δηλαδή στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Ο Δημήτρης Μυστακίδης εκτιμά πως η λαϊκή κιθάρα είναι ένα μουσικό όργανο που δεν του έχει δοθεί η σημασία που πραγματικά του αξίζει.

“Η λαϊκή κιθάρα δεν είναι καν αναγνωρισμένη από το κράτος” μας λέει χαρακτηριστικά και εκδηλώνει την πρόθεσή του να προσπαθήσει για την προώθηση του ιδιαίτερου αυτού μουσικού οργάνου, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λαϊκή μας μουσική. “Για να φθάσει ένας άνθρωπος στο σημείο να αναζητήσει τον ήχο της λαϊκής κιθάρας, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πίσω του ένα μουσικό υπόβαθρο” αναφέρει ο Δημήτρης Μυστακίδης συμπληρώνοντας πως από την πλούσια συναυλιακή εμπειρία του νιώθει ότι το κοινό, μεταξύ αυτού και πολλοί νέοι, ενδιαφέρεται γι΄ αυτό το είδος μουσικής.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης έχει συνεργαστεί με σημαντικούς δημιουργούς όπως ο Νίκος Παπάζογλου και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ενώ παράλληλα ήταν καθηγητής παραδοσιακών και λαϊκών οργάνων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.