Κινηματογραφικά Νέα από την Κωστούλα Τωμαδάκη

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η επιθυμία μάλλον είναι πιο δυνατή από την πραγματικότητα και  στο  σινεμά τα όνειρα μοιάζουν πιο απλά και αληθινά.  Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ ,μας μεταφέρει στη Ελισαβετιανή εποχή, στην πιο γνωστή συνωμοσία στην Παγκόσμια Λογοτεχνία. Ποιος είναι  ο πραγματικός συγγραφέας των έργων του Σαίξπηρ. Όχι, δεν πρόκειται να το αποκαλύψουμε. Η συνέχεια στην οθόνη, στο ελισαβετιανό Λονδίνο. 

ΤΡΙΟ, για τους μεσήλικες που ονειρεύονται τη νιότη τους .Το γλυκόπικρο φιλμ που μας έρχεται από τη Γερμανία επιχειρεί μια απροκάλυπτη επίθεση στις διαπροσωπικές σχέσεις και κερδίζει με την αφοπλιστική διεισδυτική του ματιά.  

 ΧΑΡΑΥΓΗ (1Ο μέρος  ),καλωσήρθατε στον πολυαναμενόμενο   γάμο του βρικόλακα και της θνητής. Ο σκοτεινός Έντουαρντ παντρεύεται τη Μπέλλα που ξεπερνά τους αρχικούς φόβους της ενώ οι “κακοί“ βρικόλακες παραμονεύουν στη γωνία.

 Ας προετοιμαστούν οι πιστοί για δυνατό σοκ ιδιαίτερα μετά την πρώτη ώρα με τα υπνωτιστικά πλάνα.. Υπομονή για το μεγάλο φινάλε  που θα δούμε πολύ σύντομα στη μεγάλη οθόνη. Η δύναμη του έρωτα.. Ακόμα και με βαμπίρ.

Ανώνυμος

του Ρόλαντ Έμεριχ

με τους Ρις Ίφανς ,Βανέσα Ρεντγκρέιβ

{youtube}uBmnkk0QW3Q{/youtube}


η ιστορία:Βρισκόμαστε στην Αγγλία της Ελισαβετιανής περιόδου, σε μια εποχή όπου οι πολιτικές ίντριγκες, οι ερωτικές ατασθαλίες και οι κάθε είδους δολοπλοκίες αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας της Βασιλικής Αυλής. Όταν ο κοσμογυρισμένος και πολυγραφότατος θεατρικός συγγραφέας και διανοούμενος Έντουαρντ Ντε Βερ, 17ος Κόμης της Οξφόρδης, χάνει την εύνοια της Βασίλισσας Ελισάβετ εξαιτίας ενός ατυχούς περιστατικού, αποφασίζει να κινηθεί παρασκηνιακά με σκοπό να ανακτήσει τα κεκτημένα του. Το φιλόδοξο σχέδιό του περιλαμβάνει και τη συμμετοχή ενός ταλαντούχου ηθοποιού με έφεση στο αλκοόλ και τις γυναίκες, ο οποίος ακούει στο όνομα Γουίλιαμ Σαίξπηρ…

η άποψη μας:Η πιο φημισμένη θεωρία συνωμοσίας στην Παγκόσμια Λογοτεχνία μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Στις αρχές του 19ου αιώνα, διακόσια χρόνια μετά το θάνατο του Σαίξπηρ, μια κολεκτίβα ανθρώπων του πνεύματος, όπως ο Σίγκμουντ Φρόιντ ,ο Τσάρλι Τσάπλιν και ο Όρσον Ουέλς, υποστηρίζει  πως ο κορυφαίος δραματουργός δεν έγραψε ούτε ένα από τα 37 θεατρικά έργα και 154 σονάτα. Ισχυρίζονται ότι ο Σαίξπηρ ήταν η `βιτρίνα“ και ο πραγματικός δημιουργός ήταν κάποιος εκ των Φράνσις Μπέικον,Κρίστοφερ Μάρλοου, Γουίλιαμ Στάνλε`ι`, και Έντουαρντ Ντε Βερ.

Το σενάριο της ταινίας εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στον Σαίξπηρ, τον Μπεν Τζόνσον και τον Έντουαρντ Ντε Βερ και εκείνο που πρωτίστως ενδιαφέρει τον ΄Εμεριχ είναι η σχέση της τέχνης με την πολιτική.   

Προσωπικές φιλοδοξίες, επικίνδυνες δολοπλοκίες, απιστίες, γίνονται κουβάρι με φόντο το παρασκήνιο της διαδοχής της “Παρθένου Βασίλισσας“. Με ένα δυναμικό λυρισμό  ο Έμεριχ κινηματογραφεί την πολύ έντονη περίοδο της ιστορίας που κυριαρχούσε το θέμα της διαδοχής της Βασίλισσας Ελισάβετ και πολύ σοφά επενδύει στις ερμηνείες.

Η παρουσία της Βανέσα Ρεντγκρέιβ πάντα εκπλήσσει ευχάριστα με την αίσθηση της αυθεντικότητας που αποπνέει.

γκρο πλαν:στην ερμηνεία του Ρις Ίβανς και στο εύρος της υποκριτικής του γκάμας.  

Τρίο

του Τομ Τίκβερ

με τους Ντέιβιντ Στρίσοφ,Σόφι Ρόις

{youtube}tAzTlo7ZM70{/youtube}


η ιστορία:η Χάνα και ο Σιμόν είναι ζευγάρι για 20 χρόνια. Ζουν στο Βερολίνο, και είναι απόλυτα μοντέρνοι, ώριμοι, καλλιεργημένοι και προσγειωμένοι. Δεν έχουν παιδιά. Σχέσεις, παιδιά, συμβίωση, αποβολή, φυγή κι επιστροφή: αυτή η σχέση τα πέρασε όλα, και δεν έχει πολλά να προσβλέπει για το μέλλον. Μέχρι που και οι δύο, χωρίς να ξέρει ο ένας για τον άλλον, ερωτεύονται τον ίδιο άντρα, τον Άνταμ.

η άποψη μας: Στη ζωή χρεώνεσαι το ρίσκο και τις επιλογές και ο απολογισμός μερικές φορές είναι επώδυνος. Η Χάνα έχει περάσει τη μισή της ζωή με τον Σιμόν. Κάποτε θα επαναστατήσει . Θα επανεξετάσει τις επιθυμίες, τις διαψεύσεις, την αγωνία μπροστά στο αναμενόμενο τέλος. Οι δυο μεσήλικες είναι ένα τυπικό ζευγάρι. Έτσι, τουλάχιστον νόμιζαν. Ο Τίκβερ έδωσε προτεραιότητα στους χαρακτήρες φροντίζοντας να εξυπηρετεί και σκηνοθετικά αυτή την παράμετρο. 

Χωρίς συναισθηματικές ατασθαλίες με μοντέρνα λιτή κινηματογράφηση.

γκρο πλαν: στη Σόφι Ρόις για την ώριμη και εύστοχη ερμηνεία της.

Χαραυγή (Μέρος 1o)

του Μπιλ  Κόντον

με τους Ρόμπερτ Πάτινσον, Κρίστεν Στούαρτ

{youtube}ta-wRZCynfk{/youtube}


η ιστορία: Στο νέο κεφάλαιο της σειράς “Twilight“, ο Έντουαρντ και η Μπέλλα –αλλά και όλοι όσοι αγαπούν-έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από επακόλουθα του φανταχτερού τους γάμου, ενός ρομαντικού μήνα του μέλιτος και της ταραχώδους γέννησης και σοκαριστικής εξέλιξης για τον Τζέικομπ Μπλακ.

η άποψη μας: Η επιστροφή του επιτυχημένου “Twilight“  με τους ήρωες πιο ώριμους να έχουν μεγαλώσει μαζί με το πολυπληθές κοινό τους, είναι γεγονός .

Τον  ρομαντικό γάμο του Έντουαρντ και της Μπέλλα  στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους, θα διαδεχτεί η δύσκολη και επώδυνη εγκυμοσύνη της Μπέλλα. Όπως θα καταλάβατε το σκοτεινό ρομάντζο θα έχει αίσιο τέλος, ξεφεύγοντας από τα κλισέ και αποδεικνύοντας με μαύρο χιούμορ-βαμπίρ  πόσο “όμορφο πράγμα“ είναι ο έρωτας ,ασχέτως ηλικίας και φύλου ακόμα και αν ο Έντουαρντ ανήκει σε μια οικογένεια βρικολάκων. 

Όπως και να έχει,  “Η Χαραυγή “ είναι ένα παραμύθι βουτηγμένο στα μαβιά νερά της χαμένης παιδικότητας και  κερδίζει τις εντυπώσεις με  τα δυο όμορφα μελαγχολικά πρόσωπα των πρωταγωνιστών , τη new age παραμυθένια ατμόσφαιρα και κυρίως την εμμονή στον έρωτα. Ακόμα και με βαμπίρ. Οι φανατικοί θα το λατρέψουν..

γκρο πλαν:στο πανέμορφο φετίχ νυφικό της Μπέλλα     

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.