Υποψήφια «Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα»

thessaloniki_levkos_pyrgos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Θεσσαλονίκη «κυνηγά» ακόμη έναν ευρωπαϊκό τίτλο

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης έβαλε «πλώρη» για την κατάκτηση ενός ακόμη ευρωπαϊκού τίτλου, μέσα στο 2014,

μετά την ανάδειξη της πόλης ως «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας».

Πλέον, στόχος είναι να ανακηρυχτεί η πόλη και «Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα» και για το λόγο αυτό έχει ήδη κατατεθεί ο σχετικός φάκελος στην αρμόδια επιτροπή.

«Κατακτήσαμε για το 2014 τον θεσμό της νεολαίας και τώρα ευελπιστούμε ότι θα ανακηρυχτούμε και πράσινη πρωτεύουσα. Θα πρέπει όμως να δουλέψουμε πολύ για να το πετύχουμε» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα.

Είναι η πρώτη φορά που ελληνική πόλη καταθέτει υποψηφιότητα για τον συγκεκριμένο τίτλο, υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του δήμου, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια προσπάθεια και στις Βρυξέλλες ενθουσιάστηκαν όταν είδαν μια ελληνική πόλη να καταθέτει συμμετοχή. Στο μέλλον θα μας βλέπουν συχνά. Και όχι μόνο θα μας βλέπουν αλλά θα νικάμε» είπε ο κ.Ζέρβας.

Ο τίτλος «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» δεν απονέμεται μόνο σε πόλεις που έχουν πετύχει υψηλούς περιβαλλοντικούς στόχους αλλά και σε πόλεις που παρουσιάζουν αξιόλογη δράση και φιλόδοξο προγραμματισμό για την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα στον αστικό χώρο.

Για τη σύνταξη της αίτησης πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη έρευνα, με τη συνεργασία πολλών φορέων της πόλης. Μέσα από αυτή την έρευνα συγκεντρώθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τα μειονεκτήματα της πόλης όπως είναι η ηχορύπανση και η πυκνή δόμηση αλλά και για τα δυνατά σημεία όπως είναι το παραλιακό μέτωπο, το περιαστικό πράσινο και οι αμέτρητες δυνατότητες αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος.

Η πρώτη πόλη που τιμήθηκε ως «Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα» είναι η Στοκχόλμη για το 2010. Υποψηφιότητα για το 2014 έχουν υποβάλλει 19 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Βιέννη, οι Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Τορίνο, η Προύσα. Του χρόνου τον Απρίλιο θα καταρτιστεί ο κατάλογος των τελικών επιλογών των πόλεων, ενώ δύο μήνες αργότερα θα ανακοινωθεί ο νικητής σε ειδική τελετή.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.