Έφυγε η Σώτια Τσώτου

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Στους παραδείσου τα μπουζούκια βρίσκεται από χθες η Σώτια Τσώτου.  Η γυναίκα που μας άφησε παρακαταθήκη υπέροχα τραγούδια έσβησε στο σπίτι της στις 8 το βράδυ , ύστερα από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο. Κοντά της ήταν οι δυο της κόρες, η Δέσποινα, η δημοσιογράφος και η Ασημένια, που είναι μουσικός και τραγουδίστρια.

κι ένας καλός της φίλος. Η γνωστή στιχουργός ήξερε ότι πλησιάζει το τέλος και χαιρόταν την κάθε μέρα σαν να΄ναι η τελευταία. Αλλά μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή δεν δείλιασε ούτε έχασε το χαμόγελό της. Το πρόβλημα της υγείας της δεν το είχε κοινοποιήσει κι έδινε τον αγώνα της ελπίζοντας , ότι θα το ξεπεράσει. Η περίπτωσή της όμως, ήταν πολύ δύσκολη.

Η Σώτια Τσώτου γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1942 στη Λειβαδιά αλλά από τα δύο της χρόνια ζούσε στην Αθήνα. Μοναχοπαίδι εύπορων μικροαστών, σπούδασε μεταξύ άλλων στην Ελληνογαλλική σχολή του Αγίου Ιωσήφ “Saint Joseph”. Από τα 18 της χρόνια εργάστηκε σαν δημοσιογράφος, παράλληλα με τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τις δραματικές σχολές του Πέλου Κατσέλη και του Κωστή Μιχαηλίδη. Η Δικτατορία τη βρήκε στην εφημερίδα “Ελευθερία”, η οποία διέκοψε αυθημερόν την έκδοσή της, θέτοντας τέλος στη δημοσιογραφική της καριέρα. Στη διάρκεια της Χούντας, συνελήφθη και κρατήθηκε πολλές φορές. Στην απομόνωση εμπνεύστηκε τα τραγούδια που θα την έκαναν λίγους μήνες αργότερα γνωστή σαν στιχουργό: το “Βρε δε βαριέσαι, αδελφέ” και το “Νά ΄τανε το 21” .

Καθοριστικό ρόλο στην καριέρα ως στιχουργός έπαιξε η συνεργασία της με τον Κώστα Χατζή, στον οποίο έδωσε τραγούδια διαμαρτυρίας κατά την διάρκεια της Δικτατορίας, όπως “Απ’ το αεροπλάνο”, “Τρελλός ή παλληκάρι”, ‘Κάτι τρέχει” κ.λ.π. Κορύφωση αποτέλεσε το “Ρεσιτάλ”, του οποίου οι πωλήσεις του ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο δίσκους.

Την ίδια εμπορική επιτυχία με νούμερα ασυνήθιστα για τη μικρή ελληνική αγορά είχε και η συνεργασία της με τον Σταύρο Κουγιουμτζή και το “Να ΄τανε το 21΄” με το Γιώργο Νταλάρα.

Μια επίσης σημαντική συνεργασία ήταν με το Δώρο Γεωργιάδη, με τον οποίο συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1972 και πήραν το πρώτο βραβείο με το τραγούδι “Αν ήμουν πλούσιος” και στο Φεστιβάλ της Eurovision του 1979 με τον “Σωκράτη”. Σταθμός στην καριέρα της θεωρούνταν οι δυο δίσκοι με το Στέλιο Καζαντζίδη και το γνωστό “Βραδιάζει”.

Δούλεψε με τους περισσότερους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές. Ανάμεσά τους οι Γιώργος Χατζηνάσιος, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Σούκας, Χρήστος Νικολόπουλος, Χρήστος Παπαδόπουλος, Γιώργος Κριμιζάκης , Μαρινέλλα, Δήμητρα Γαλάνη, Χάρις Αλεξίου, Γιάννης Πάριος, Ρένα Κουμιώτη, Γιάννης Πουλόπουλος, Μιχάλης Βιολάρης, Καίτη Χωματά, Πόλυ Πάνου, Νίκος Νομικός, Δημήτρης Μητροπάνος, Άννα Βίσση, Πασχάλης, Μπέσσυ Αργυράκη, Θέμης Αδαμαντίδης κ.α.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, η Μαρινέλλα ανέβασε στο «Ζουμ» ένα μουσικό υπερθέαμα σε στίχους της Σώτιας Τσώτου και μουσική του Δώρου Γεωργιάδη με τον τίτλο “Εικόνες”.

Τα Χριστούγεννα του 1990, στο εορταστικό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 που παρουσίασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, έγραψε την μια από τις τέσσερις αυτοτελείς Χριστουγεννιάτικες ιστορίες με τον τίτλο “Ο τέταρτος μάγος”. Την επόμενη χρονιά από το ίδιο κανάλι προβλήθηκε το σήριαλ της “Φάκελος Αμαζών” με το Γρηγόρη Βαλτινό.

Το 1999, στο θέατρο «Αθηνά» παρουσιάστηκε το έργο της “Παραμονές του 2000” σε μουσική του Κώστα Χατζή. Το 2007, στην τηλεοπτική σειρά του ALPHA “Για την καρδιά ενός αγγέλου”, έγραψε το τραγούδι των τίτλων τέλους “Άσπρα φορώ όταν πενθώ”, σε μουσική Χρήστου Παπαδόπουλου, που ερμήνευσε ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Της απονεμήθηκαν πολλά τα βραβεία και ι διακρίσεις στο φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης 1971 με το τραγούδι “Ταξίδευα παιδί κι εγώ”, το 1972 πήρε το Α΄Βραβείο για το τραγούδι «Αν ήμουν πλούσιος», το 

1974 το Β΄΄ Βραβείο με το τραγούδι “Αν” σε μουσική Γιώργου Κριμιζάκη και ερμηνευτή τον Μιχάλη Βιολάρη 

, το 1979 στη Eurovision 1 το τραγούδι της «Σωκράτης « πήρε την όγδοη θέση. Διακρίθηκε ακόμα σε φεστιβάλ της Σόφιας και του Τόκιο.

Στα προσωπικά της άλμπουμ συγκαταλέγονται τα “Αν ήμουν πλούσιος” με τον Δώρο Γεωργιάδη ,”Χίλια ενιακόσια τίποτα” με τον Δώρο Γεωργιάδη ,”Άσπρο-Μαύρο” με τον Γιώργο Χατζηνάσιο, 

“Φωτογραφίες” με τον Γιώργο Κριμιζάκη ,”Σκόρπια φύλλα” με τον Απόστολο Καλδάρα ,”Δύσκολη ζωή” με τον Δώρο Γεωργιάδη 

“Εγώ ζωγράφισα τη Γη” με τον Δώρο Γεωργιάδη 

“Και που Θεός” με τον Τάκη Σούκα, “Μαρινέλλα” με τον Αντώνη Στεφανίδη ,”Σήμερα και πάντα” με τον Σπύρο Βλασσόπουλο 

“Τα καλύτερα μου χρόνια” με τον Γιώργο Κριμιζάκη 

“Συνάντηση” με τον Κώστα Χατζή.

Οι στίχοι της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει κάνει δύο δίσκους στην Ελβετία με τον Tery Denis.

Την Σώτια Τσώτου οι φίλοι της θα την αποχαιρετίσουν την Τρίτη από το Α΄Νεκροταφείο της Αθήνας. Η κηδεία θα είναι πολιτική.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.