Γιώργος Μεσσάλας: «Δεν θα παραδοθούμε στους Κατακτητές»

messalas
Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Έκκληση στη ΔΕΗ να μην κόψει το ρεύμα λόγω μεγάλου χρέους του “Μοντέρνου Θεάτρου” κάνει ο Γιώργος Μεσσάλας, ώστε να ανάψουν και αυτή τη σεζόν τα φώτα στην πλατεία της “Αλκυονίδας” όπου στεγάζεται το θεατρικό αυτό συγκρότημα, στο οποίο θα επαναληφθεί  για 12η χρονιά η παράσταση του έργου του Νικολάι Γκόγκολ “Το ημερολόγιο ενός τρελού” , όχι μόνο γιατί είναι ένα έργο τραγικά επίκαιρο, αλλά και κατ’ απαίτηση του θεατρόφιλου κοινού.

Ο ιδρυτής και εμψυχωτής του “Μοντέρνου Θεάτρου” αντεπιτίθεται στην κρίση και την τρέλα των ημερών υποστηρίζοντας την άποψη του  Αυξεντίου Ιβάνοβιτς Ποπρίτσιν, ρόλου που υποδύεται … 

“Τώρα είμαι τρελός και από τη θέση του τρελού μπορώ να πω πράγματα που δεν θα μπορούσα να πω, αν δεν είχα τη λευκή κόλαση του ψυχιατρείου, γιατί είμαι ένας τρελός που αντιλαμβάνεται αυτό που γίνεται γύρω του. Άρα δεν είμαι τρελός”.  Ο Γιώργος Μεσσάλας ξεφυλλίζει “Το ημερολόγιο ενός τρελού” και σχολιάζει:

“Ο άνθρωπος με τα όσα συμβαίνουν σήμερα μπορεί να φθάσει στην τρέλα κι ακόμη παραπέρα. Όμως, κάποτε έρχεται και η  λύτρωση με τη δύναμη της ψυχής και ο άνθρωπος ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες”.

Τόσα χρόνια ο σκηνοθέτης-ηθοποιός αναμετράται με τον ήρωα του Γκόγκολ , αλλά δεν σταματάει να γυμνάζει τα εκφραστικά του μέσα προσπαθώντας κάθε φορά να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο…

“Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δει και πέντε φορές την παράσταση και ζητάνε να τη δουν ξανά και ξανά. Έχει μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Γι’ αυτό τον λόγο παρακαλώ τη διοίκηση της ΔΕΗ να δείξει κατανόηση σε έναν χώρο πολιτισμού  που αδυνατεί αυτή τη στιγμή να αποπληρώσει το χρέος του. Θα πρέπει να διευκολύνουν τον κάθε πολίτη που θέλει να δει μια παράσταση. Γιατί όταν σβήνεις ένα φως σε ένα θέατρο, είναι σαν να ανάβει το φως σε μια φυλακή. Κι εμείς θέλουμε να ανάψουμε όχι μόνο τα φώτα της οδού Ιουλιανού, αλλά και της ψυχής μας, ώστε να δώσουμε στον σύγχρονο άνθρωπο με τα τόσα προβλήματα  λύσεις μέσα από το κείμενο του Γκόγκολ”.

Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας απασχολεί έντονα τον θεατράνθρωπο Γιώργο Μεσσάλα, ο οποίος άστραψε και βρόντηξε:

“Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να ανάβουμε τα φώτα σε αυτή την αναβαθμισμένη περιοχή και προσκαλούμε το κοινό, γιατί πραγματικά όσα λέγονται και ακούγονται δεν είναι αλήθεια. Εμείς οι ίδιοι μαζί κι οι θεατές μπορούμε να αναβαθμίσουμε την περιοχή και να μην την αφήσουμε να παραδοθεί στους “κατακτητές”. Και δεν εννοώ μόνο την  Ανατολή, αλλά τη Γερμανία, την Αυστρία και τους άλλους Ευρωπαίους που δεν θέλουν να δεχθούν ότι αυτή η χώρα γέννησε τον πολιτισμό”.

Η παράσταση θα παίζεται Κάθε Πέμπτη στις 7, τις Παρασκευές και τα Σάββατα στις 8.30 μ.μ. και την Κυριακή στις 7.30 .μ.

Η μετάφραση  και η διασκευή του έργου είναι της Ντένης Θεμελή, η σκηνοθεσία του Γιώργου Μεσσάλα,  τα σκηνικά-κοστούμια του Βασίλη Τσιμτσικόφ και  η μουσική του Σωκράτη  Παπαθεοδώρου.

Κι επειδή αυτή η χρονιά είναι αρκετά δύσκολη, ο Γιώργος Μεσσάλας προτείνει το πιο φθηνό εισιτήριο στο ελληνικό θέατρο. Για όλες τις παραστάσεις 13 ευρώ και για τους φοιτητές και τους συνταξιούχους ακόμη πιο οικονομικό, 10 ευρώ.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.