Μάριμπορ και Γκιμαράες οι πολιτιστικές πρωτεύουσες του 2012

slovenia_marimbor
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε Σλοβενία και Πορτογαλία στρέφονται φέτος οι προβολείς, σε μία δύσκολη χρονιά για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόσο για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων πολιτισμού, όσο και συνολικά για την οικονομία των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Το Μάριμπορ, στο βόρειο άκρο της Σλοβενίας (και κάποτε της Γιουγκοσλαβίας), και το Γκιμαράες, στο βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας, παρουσιάζουν μία πλούσια σειρά από εκδηλώσεις με σκοπό να προσελκύσουν τους τουρίστες από όλη την ΕΕ και όχι μόνο.

Εκτός από τη σλοβενική πόλη, τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης φέρει φέτος η Γκιμαράες της Πορτογαλίας, όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εναρκτήρια εκδήλωση στις 21 Ιανουαρίου.
Οι πόλεις Μάριμπορ, Μούρσκα Σομπότα, Σλοβένι Γκράντετς, Βέλενιε, Νόβο Μέστο και Πτούι θα πραγματοποιήσουν από κοινού ένα πρόγραμμα, χωρισμένο σε τέσσερις ενότητες, που περιλαμβάνει 412 σχέδια.

Η ενότητα «Terminal 12» είναι επικεντρωμένη σε καλλιτεχνικά δρώμενα και η ενότητα «Τα κλειδιά στην πόλη» στην αστική αναγέννηση. Σχέδια περιβαλλοντικής και κοινωνικής θεματολογίας περιλαμβάνονται στην ενότητα «Αστικά κανάλια» και η ενότητα «Ένα κλικ στη ζωή» αφορά τα γεγονότα στο διαδίκτυο.

Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν στο Μάριμπορ τα εγκαίνια των πολιτιστικών πρεσβειών περισσότερων από 20 συμμετεχουσών χωρών και του Οίκου της Αρχιτεκτονικής.
Στην εκδήλωση θα παραστεί η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για τον Πολιτισμό, Ανδρούλα Βασιλείου.

Την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου, στο Σλοβενικό Εθνικό Θέατρο του Μάριμπορ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η όπερα “Μαύρες Μάσκες” του Σλοβένου συνθέτη Μάριι Κογκόι σε σκηνοθεσία του Γιάνεζ Μπούργκερ.

Το Μάριμπορ είναι η πρώτη πόλη της Σλοβενίας που ανακηρύσσεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης από το 1985, όταν δόθηκε ο τίτλος της πρώτης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Πολιτισμού στην Αθήνα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.