Στα… Βήματα του Μπέκετ με τον Κ. Αρζόγλου

sta_vimata_tou_krupp_kostas_arzoglou
Facebook
Twitter
LinkedIn

Δύο θεατρικά κείμενα του Μπέκετ με το γενικό τίτλο «Μηχανή Μπέκετ ή Στα Βήματα του Κραππ» σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή με τους Κώστα Αρζόγλου και Ναταλία Στυλιανού.

Είναι η γνωστή «Τελευταία Μαγνητοταινία του Κραππ» (Krapp’s last tape) σε μετάφραση Σεραφείμ Βελέντζα και τα «Βήματα» (Footfalls) ένα πλήρες μονόπρακτο σε μετάφραση Νίκου Καμτσή, που παίζεται για πρώτη φορά αυθύπαρκτο, (και όχι ανάμεσα σε άλλα πολλά έργα, στα πλαίσια κάποιου αφιερώματος ή φεστιβάλ).

Τα δύο απαιτητικά κείμενα έχουν σαν κοινό παρονομαστή την… τραγωδία της μνήμης και ανέλαβαν να τα ερμηνεύσουν δύο πεπειραμένοι ηθοποιοί με έντονα δείγματα γραφής και μακρά πορεία στο θέατρο.
Ο Κώστας Αρζόγλου θα ερμηνεύσει τον Κραπ και η Ναταλία Στυλιανού την Μαε από το ΒΗΜΑΤΑ

«Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΓΝΗΤΟΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΠΠ»

Χρόνια κλεισμένος στο χώρο του ο Κραππ σε διαρκή πόλεμο με το χρόνο.

Με τι να μετρήσει τον χρόνο της ζωής του, των βιωμάτων, των αναμνήσεων του. Τα κοινά ρολόγια μένουν σιωπηλά γύρω του. Σαν φοβισμένο ζώο μέσα στη φωλιά του ψάχνει και ακούει ξανά και ξανά τις μαγνητοταινίες της ζωής του προσπαθώντας να την ξεδιαλύνει. Θυμάται και μαγνητοφωνεί ξανά και ξανά τις αναμνήσεις του σε μια προσπάθεια να τις «παγώσει», να τις εξουσιάσει μια για πάντα. Το μόνο που καταφέρνει είναι να τις μπερδέψει περισσότερο έτσι που στο όραμα του η ζωή του να είναι μια επινόηση. Δεν ξέρουμε τελικά αν η γυναίκα που αγάπησε, ο ρομαντικός περίπατος στο ποτάμι, το νερό που κυλάει κάτω από τη βάρκα έχουν πράγματι συμβεί ή τα έχει επινοήσει για να κάνει την ζωή και τη μοναξιά του βιώσιμη.

Η διαδρομή από τη γέννηση στο θάνατο ενός ανθρώπου είναι βασανιστική και επώδυνη.

«ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ»

Ο μονόλογος της Μαε είναι ένα πολυσήμαντο και δισυπόστατο κείμενο, καθώς το κεντρικό πρόσωπο βιώνει το παρόν σαν παρελθόν και το παρελθόν σαν παρόν και με έναν ιδιοφυή τρόπο τα βάζει να συνομιλήσουν μέσα από τις μνήμες της και όσα κομμάτια σώθηκαν από τη λήθη του χρόνου. Η αμφίπλευρη προσωπικότητα της Μαε στη διαδρομή που κάνει στο χρόνο, θυμάται, μπερδεύει εικόνες και πρόσωπα και λειτουργεί σαν επαναληπτικός παραμορφωτικός καθρέφτης, έτσι όπως συμβαίνει σε κάθε άνθρωπο όταν καταφέρνει να φτάσει στα έγκατα του είναι του.

Τα δύο κείμενα θα παρουσιαστούν σε μια ενιαία παράσταση και όχι σαν δύο μονόπρακτα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ (Τελευταία μαγνητοταινία του Κραππ)
Σκηνοθεσία-Σκηνικό: ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ
Κοστούμια: ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Ειδικοί μηχανισμοί και κατασκευές: ΝΙΚΟLAI KAMISEV
Ομάδα Έρευνας: Πολύκαρπος Πολυκάρπου (Phd Θεατρολογίας), Βίκυ Κυριακοπούλου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πάτρας),
Γεωργία Λόλη (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθήνας)

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Κραππ: ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ
Μαε: ΝΑΤΑΛΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη : 20:00
Πέμπτη : 21:00
Παρασκευή : 21:00
Σάββατο 19:00 και 21:00
Κυριακή : 20:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Γενική είσοδος : 20 ευρώ
Φοιτητικό : 15 ευρώ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 70 λεπτά

Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.