Κλόουν… σε χιονοθύελλα

the_slavas_snow_show_pallas
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Ανταρκτική ζωντανεύει στη σκηνή στο διαδραστικό σόου του Σλάβα Πολούνιν, με ζαβολιάρηδες πιγκουίνους να καλούν τους θεατές σε ένα φαντασμαγορικό χειμωνιάτικο παιχνίδι, που κάνει πρεμιέρα την 1η Φεβρουαρίου.

Κλόουν-μίμοι με υποκριτικές ικανότητες περιπλανιούνται σε ένα χιονισμένο σκηνικό στο «διασημότερο χειμωνιάτικο σόου του κόσμου», το «Slava’s Snow Show».

Επιτέλους, ξημερώνει μια άσπρη μέρα! Κι ας είναι κι από χιονοθύελλα που μοιάζει τόσο αληθοφανής… Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν μέσα στην αίθουσα ζεσταίνουν τις καρδιές των θεατών, αφού κανείς δεν μένει άπραγος και τίποτα ανέπαφο στο «διασημότερο χειμωνιάτικο σόου του κόσμου», στο «διαδραστικότερο έργο στον πλανήτη Γη», το «Slava’s Snow Show». Κορυφαίοι κλόουν, μελωδίες, φωτισμοί, ευρήματα μιας αχαλίνωτης φαντασίας και εντυπωσιακά εφέ συνθέτουν από κοινού ένα διαδραστικό περιβάλλον από το οποίο δεν απουσιάζει ακόμη και η προσομοίωση μιας αληθινής πολικής χιονοθύελλας.

Από τους σπουδαιότερους μίμους του κόσμου, ο Σλάβα Πολούνιν, και από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες «οικογενειακών σόου», μ’ ένα θίασο κορυφαίων κλόουν, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παραγωγή με την υπογραφή του, από 1 έως 12 Φεβρουαρίου στο «Παλλάς».

Πρόκειται για κλόουν του 21ου αιώνα, για ηθοποιούς και ταυτόχρονα μίμους με τεράστιες υποκριτικές ικανότητες και τη δυνατότητα να παρασύρουν συναισθηματικά το κοινό -στιγμιαία- από το ένα άκρο στο άλλο. Η ιστορία είναι απλή και εύληπτη για όλους, αφού η παντομίμα είναι η απόλυτη διεθνής κατανοητή γλώσσα.

Ενας άνθρωπος, ο κίτρινος κλόουν Slava, απογοητευμένος από τη συμπεριφορά των υπόλοιπων ανθρώπων, γίνεται αναχωρητής. Ετσι αποφασίζει να εγκαταλείψει την πόλη και τους ανθρώπους, καταφεύγοντας στη φύση και στην απομόνωση της Ανταρκτικής. Εκεί, όμως, κάθε άλλο παρά μόνος είναι τελικά. Η Ανταρκτική δεν είναι μια έρημος. Είναι μια ήπειρος που σφύζει από ζωή. Χιλιάδες πιγκουίνοι (πράσινοι κλόουν), παιχνιδιάρηδες, ζαβολιάρηδες, αστείοι, αδέξιοι και κυρίως άκρως κοινωνικοί, δεν αφήνουν τον Slava στην ησυχία του.

Η επαφή είναι μοιραία και για τα δύο μέρη. Και οι δύο πλευρές μαθαίνουν νέα πράγματα, δανείζονται συνήθειες, μιμούνται συμπεριφορές. Το μείγμα που δημιουργείται είναι άκρως «εκρηκτικό» και νομοτελειακά ξεσπά, ξεχειλίζει από τη σκηνή, καταλαμβάνει την πλατεία, τους εξώστες, τα φουαγιέ του θεάτρου, συμπαρασύροντας τους θεατές σε ένα μοναδικό, γοητευτικό, αξέχαστο παιχνίδι. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι φανταστική λένε όσοι έχουν παρακολουθήσει το σόου. Το περιβάλλον ποιητικό, όπως και η αισθητική της παράστασης. Εκπληκτικοί φωτισμοί, φαντασμαγορικά σπέσιαλ εφέ, απίστευτα ευρήματα και ιδέες συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό πλαίσιο.

Πλοία που ταξιδεύουν σε θάλασσες από εκτυφλωτική ομίχλη, γιγάντιοι ιστοί αράχνης τυλίγουν το θέατρο – και με τη βοήθεια του κοινού, ομπρέλες στροβιλίζονται στον αέρα καταβρέχοντας, φυσαλίδες αιωρούνται, κλόουν ίπτανται κυνηγώντας τες, σκούπες σκουπίζουν μόνες τους, παλτά «ζωντανεύουν» και γίνονται άνθρωποι, μπάλες διογκώνονται πετώντας, ένα «Βόρειο Σέλας» εμφανίζεται σε απόσταση αναπνοής, λαμπερά φεγγάρια και αστέρια πλαισιώνουν έναν απέραντο, νοσταλγικό, νυχτερινό, έναστρο ουρανό. Κάπου εκεί αρχίζουν να πέφτουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού, σε λίγο γίνονται χιλιάδες και μετά το «στρώνει» κανονικά.

Λίγο αργότερα ξεσπά η πολική χιονοθύελλα, μ’ έναν πανίσχυρο αέρα να λυσσομανά, σπρώχνοντας τις χιονονιφάδες στην αίθουσα, δημιουργώντας έναν αληθινό πανζουρλισμό. Οι θεατές συμπεριφέρονται σαν μικρά παιδιά. Χορεύουν, αγκαλιάζονται, παίζουν με το χιόνι, ακούγοντας επιλεγμένες εξαίσιες μουσικές. Συνθέσεις του Μπετόβεν, τα Κάρμινα Μπουράνα του Ορφ, τους «Δρόμους της Φωτιάς» του Βαγγέλη Παπαθανασίου και πανέμορφες πρωτότυπες δημιουργίες σαν το «Μπλου Κάναρι» να αναμειγνύονται με ήχους τριζονιών και κελαηδίσματα πουλιών.

Γλυκόπικρο χιούμορ
Με φόντο την Ανταρκτική και την κοινωνία των «μίμων ? κλόουν ? πιγκουίνων», στην οποία καταφεύγει ο «αναχωρητής – άνθρωπος Σλάβα», εξελίσσεται μία ατμοσφαιρική, ονειρική παράσταση που το γλυκόπικρο χιούμορ της ακουμπάει τα ανθρώπινα συναισθήματα. Πάνω απ’ όλα όμως βγάζει αβίαστα και σκορπά απλόχερα το γέλιο και τη χαρά, με τα καμώματα, τα πειράγματα και τη συμμετοχή των θεατών, σ’ ένα μοναδικό διαδραστικό πλαίσιο που δεν σταματάει ούτε στο διάλειμμα ούτε καν στο φινάλε. Eνα περιβάλλον απ’ το οποίο δεν απουσιάζει ακόμη και μία πρωτοφανής προσομοίωση πραγματικής χιονοθύελλας, μέσα στην ίδια τη θεατρική αίθουσα!

Χωρίς διάλειμμα

Σ’ αυτή την «τρελή» και πανέμορφη παράσταση δεν υπάρχει επίσης διάλειμμα, ούτε κάποιο συμβατικό φινάλε. Η δράση δεν σταματάει ποτέ.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.