Οι «Lynyrd Skynyrd» στο Ελληνικό

lynyrd_skynyrd
Facebook
Twitter
LinkedIn

«Η μουσική είναι η καλύτερη θεραπεία», λένε τα μέλη της μπάντας, που μετρά 35 χρόνια πορείας και εμφανίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 18 Ιουνίου στο Ελληνικό.

«Για μας το ότι στεκόμαστε, πέρα από ό,τι έχει συμβεί, κάνει τον συγκεκριμένο δίσκο ακόμη πιο ξεχωριστό», λένε οι Lynyrd Skynyrd για τη νέα τους δουλειά.

Εφθασαν στην κορυφή, χτυπήθηκαν σκληρά από τη μοίρα αλλά σήμερα, 35 ολόκληρα χρόνια μετά τη δημιουργία τους, έχουν την δύναμη να ροκάρουν ακόμη με πάθος. Ενα πάθος που το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει, για πρώτη φορά ζωντανά, στις 18 Ιουνίου, στο Γήπεδο Baseball του Ελληνικού, όπου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία των «Lynyrd Skynyrd».

Το δημοφιλές συγκρότημα του αμερικανικού Νότου θα έρθει στη χώρα μας με ολοκαίνουργια τραγούδια από το τελευταίο άλμπουμ τους «God and Guns», το πρώτο μετά από μια δισκογραφική αποχή αρκετών ετών. Οι ηχογραφήσεις της δουλειάς αυτής έγιναν το διάστημα 2008 – 2009, όμως διακόπηκαν ξαφνικά μετά από δύο μεγάλες απώλειες, τους θανάτους του ιδρυτικού μέλους τους Billy Powell και λίγο αργότερα του μπασίστα Ean Evans. «Μετά τις απώλειες αυτές πολλοί θα περίμεναν προφανώς να πούμε ως εδώ, αρκετά τράβηξε» δηλώνει ο Rickey Medlocke και συμπληρώνει: «Είμαι τόσο χαρούμενος που επιτέλους σηκωθήκαμε όρθιοι και συνεχίζουμε να παίζουμε. Για μας το ότι στεκόμαστε, πέρα από ό,τι έχει συμβεί, κάνει τον συγκεκριμένο δίσκο ακόμη πιο ξεχωριστό. Είμαι σίγουρος ότι ο Billy και ο Ean μας βλέπουν από ψηλά με τεράστια χαμόγελα».

«Ηταν πραγματικά πολύ δύσκολα, δεν πρόκειται να σας πω ψέματα. Αλλά το ξεπεράσαμε όπως, απ’ ό,τι φαίνεται, κάνουν πάντα οι Lynyrd Skynyrd. Η μουσική είναι η καλύτερη θεραπεία. Αυτός ο δίσκος χρειαζόταν να γίνει. Είπαμε απλά ‘ας προχωρήσουμε, ας τελειώσουμε’…» εξομολογείται Johny Van Zant και ο Gary Rossington προσθέτει: «Θέλαμε να αποδείξουμε στον κόσμο ότι ακόμα κρύβουμε άσους κάτω απ’ το μανίκι».

Οσο για εκείνους που ίσως να σκεφτούν ότι όλα αυτά γίνονται απλά και μόνον για τα χρήματα, το συγκρότημα τους δίνει την εξής απάντηση: «Κάποιοι θα μας κατηγορήσουν πως βγήκαμε περιοδεία επειδή χρειαζόμαστε τα χρήματα. Η πραγματικότητα είναι πως εμείς απλώς αγαπούμε τη μουσική, είναι κάτι πολύ περισσότερο από τα χρήματα. Ζούμε για να ανεβαίνουμε στη σκηνή και να παίζουμε ζωντανά. Και να βλέπουμε στα μάτια των ανθρώπων πόσο αγαπούν αυτή τη μουσική.

Και πραγματικά είναι πάρα πολλοί αυτοί που, χρόνια τώρα, αγαπούν τη μουσική των «Lynyrd Skynyrd». Και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα από τα 60 άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει, οι πωλήσεις των οποίων φθάνουν συνολικά τα 30 εκατομμύρια, αλλά και από τις τεράστιες διαχρονικές επιτυχίες τους όπως τα κλασικά «Free Bird», «Sweet Home Alabamba», «That Smell», «Where the Skies Are So Blue» κ.ά.

Και τα καινούργια τους τραγούδια όμως διατηρούν τον κλασικό ήχο του συγκροτήματος, ο οποίος όμως έχει εμπλουτιστεί με σύγχρονα στοιχεία έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο σήμερα. Βασίζονται στο ροκ του αμερικανικού Νότου και στην κάντρι, διαθέτουν δυνατές κιθάρες και παθιασμένα φωνητικά, ενώ οι τίτλοι τους παραπέμπουν σε σημαντικά σημερινά παγκόσμια προβλήματα.

Η μεγάλη τραγωδία
Η ιστορία των «Lynyrd Skynyrd» σημαδεύτηκε, τη δεκαετία του ’70, την εποχή που βρίσκονταν στο απόγειο της δόξας τους, από μια μεγάλη τραγωδία. Ηταν 20 Οκτωβρίου του 1977, τρεις ημέρες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ «Street Survivors», και το συγκρότημα επέστρεφε, με τσάρτερ, από τις θριαμβευτικές συναυλίες του στη Νότια Καρολίνα. Λίγο πριν προσγειωθούν, το αεροπλάνο τους έμεινε από καύσιμα. Οι πιλότοι επιχείρησαν αναγκαστική προσγείωση, δυστυχώς όμως δεν κατάφεραν να σωθούν όλοι. Ακαριαία σκοτώθηκαν τρία μέλη του συγκροτήματος, οι Ronnie Van Zant, Steve Gaines και Cassie Gaines, ένας βοηθός μάναντζερ και οι δύο πιλότοι.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
ankouka@pegasus.gr
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.