Ένας Καραμαζόφ διηγείται την ιστορία του «Μέγα Ιεροεξεταστή»
Ο θρύλος του Μεγάλου Ιεροεξεταστή είναι ένα κεφάλαιο από τους «Αδελφούς Καραμαζόφ» του Ντοστογιέφσκι.
Παρουσιάζεται ως ένα ποίημα του δεύτερου από τους τρεις αδελφούς Καραμαζόφ, του πιο φιλοσοφημένου, του Ιβάν.
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος ντύνεται «Μέγας Ιεροεξεταστής» στο θέατρο Studio Κυψέλης
Ο θρύλος του Μεγάλου Ιεροεξεταστή είναι ένα κεφάλαιο από τους «Αδελφούς Καραμαζόφ» του Ντοστογιέφσκι. Παρουσιάζεται ως ένα ποίημα του δεύτερου από τους τρεις αδελφούς Καραμαζόφ, του πιο φιλοσοφημένου, του Ιβάν.
Ο Ιβάν το παρουσιάζει στον μικρότερο αδελφό, Αλιόσα, τον πιο θρησκευόμενο, εκείνη τη στιγμή δόκιμο μοναχό, όπως το έχει επεξεργαστεί η η Μαρίνα Μόσχοβη, για τον μονόλογο «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής» που παρουσιάζεται από τις 13 του μήνα στο θέατρο «Studio Κυψέλης», σε σκηνοθεσία και με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο (στη μετάφραση του Αρη Αλεξάνδρου).
Η ιστορία, που μεταφέρει ο Ιβάν στον αδελφό του Αλιόσα, διηγείται την επιστροφή του Χριστού στη γη, και συγκεκριμένα στη Σεβίλλη του 15ου αιώνα. Πλήθος ανθρώπων τον υποδέχεται παραληρώντας από συγκίνηση, ώσπου περνά από εκεί ο Μέγας Ιεροεξεταστής ο οποίος τον συλλαμβάνει.
Στο κελί
Τη νύχτα πηγαίνει να τον επισκεφτεί στο κελί του. Ο Μέγας Ιεροεξεταστής αποδεικνύει στον Ιησού με επιχειρήματα ότι αυτό που έφερε στη Γη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Κι αυτό γιατί ο Χριστός παρεξήγησε τη φύση των ανθρώπων και, στην προσπάθειά του να κάνει καλό, έκανε κακό. Για μεγάλο χρονικό διάστημα πιστεύεις ότι έχει δίκιο.
Σταδιακά, όμως, μπορεί να δει κανείς την αδυναμία των επιχειρημάτων, που είναι και η αδυναμία κάθε δικτατορίας -είτε αυτή είναι θρησκευτική είτε κοινωνικής φύσεως- κι έτσι, άμα ακολουθήσεις την πολύ δομημένη σειρά των επιχειρημάτων του έργου, μπαίνεις στην καρδιά αιώνιων ερωτημάτων που κυριαρχούν στον κόσμο, σήμερα περισσότερο από ποτέ.
ΕΞΟΥΣΙΑ
Ο πυρήνας του μύθου είναι διαχρονικός. Αναφέρεται σε κάθε είδος εξουσίας. Πρόκειται για μια ανατομία της προσωπικότητας όσον αφορά το ερώτημα «εξουσία ή ελευθερία;»