Νέος πρόεδρος της Γερμανίας εξελέγη ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) εξελέγη 12ος πρόεδρος της μεταπολεμικής Γερμανίας ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, σε μία ψηφοφορία με ελάχιστες διαρροές για την συγκυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού.

O Στάινμαϊερ εξελέγη με 931 ψήφους σε σύνολο 1260.

Ο γερμανός πρόεδρος δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες αλλά λειτουργεί ως σύμβολο -και, ενδεικτικά, τα περισσότερα χειροκροτήματα πριν την ψηφοφορία απέσπασε η ομιλία του προέδρου της Βουλής που έβαζε στο κάδρο το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ.

«Όποιος προωθεί τους διαχωρισμούς αντί ενός ανοικτού κόσμου και κυριολεκτικά περιτειχίζεται, όποιος κηρύσσει αντί της διεθνούς συνεργασίας τον απομονωτισμό και κάνει πρόγραμμά του το “Πρώτα Εμείς”, δεν θα έπρεπε να εκπλαγεί αν κι οι άλλοι του κάνουν το ίδιο» είπε ο πρόεδρος του Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερτ.

Η ψηφοφορία έγινε την Κυριακή στο Γερμανικό Κοινοβούλιο από την ειδική συνέλευση 1260 μελών για την εκλογή του προέδρου (οι 630 βουλευτές μαζί με ισάριθμους εκλέκτορες από τα κρατίδια που προέρχονται από κάθε πεδίο της δημόσιας ζωής).

Ο γερμανός πρόεδρος δεν έχει ουσιαστικές εξουσίες, όμως κάθε φορά η εκλογή του είναι δοκιμασία τόσο του πολιτικού κλίματος στο Βερολίνο όσο και ευκαιρία για απόδειξη της «διάθεσης συνεργασίας» μεταξύ των γερμανικών κομμάτων.

Από την τελευταία άποψη, η επιλογή του Στάινμαϊερ από το SPD είναι χαρακτηριστικότατη: Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ένα από τα «μεγάλα κεφάλια» των ισχυρότερων αντιπάλων απέναντι στο CDU της Μέρκελ, ήταν υπουργός Εξωτερικών ήδη στην πρώτη κυβέρνηση Μέρκελ (2005-2009) θέση στην οποία επέστρεψε μετά το 2013 και κράτησε μέχρι να εκλεγεί πρόεδρος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.