Ο Νοσφεράτου …Έξω από τα τείχη»

nosferatu_ekso_apo_ta_toichoi
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ενας βρικόλακας κουρασμένος από την αιωνιότητα, αφημένος στη μοίρα του να περιμένει τη λύτρωση του θανάτου, στο θέατρο «Εξω από τα τείχη».

Η παράσταση είναι βασισμένη στο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόουκερ «Δράκουλας», το οποίο επηρέασε καθοριστικά το φανταστικό, τη «γοτθική» λογοτεχνία και τη λογοτεχνία τρόμου στις αρχές του 20ού αιώνα

Πίνει το αίμα των θυμάτων του, τα οποία μεταβάλλει σε φαντάσματα. Είναι σαν σκιά που δεν έχει αντανάκλαση και τις νύχτες διαπερνά τους τοίχους σαν νυχτερίδα. Είναι ο Νοσφεράτου και έρχεται για μόνο πέντε παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Το θέατρο «Εξω από τα Τείχη» παρουσιάζει το «Nosferatu», την ιστορία του σκοτεινού κόμη που είναι εγκλω βισμένος στον χρόνο και καταδικασμένος να ζει τη ματαιότητα της κάθε μέρας. Η παράσταση είναι βασισμένη στο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Μπράμ Στόουκερ «Δράκουλας», το οποίο επηρέασε καθοριστικά το φανταστικό, τη «γοτθική» λογοτεχνία και τη λογοτεχνία τρόμου στις αρχές του 20ού αιώνα. Το 1921, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα μετά τη δημοσίευση του «Δράκουλα», ένας νεαρός Γερμανός σκηνοθέτης, ο Φρίντριχ Βίλχλμ Μουρνάου, αποφάσισε να γυρίσει την πρώτη ταινία φρίκης του Δράκουλα. Η βουβή ταινία του με τίτλο «Nosferatu ο Βρικόλακας – Μια συμφωνία τρόμου» παρουσιάστηκε στο Βερολίνο το 1922.

Από τότε ο Nosferatu (η λέξη είναι ελληνική και σημαίνει «ο φέρων τη νόσον») συνεχίζει να προβάλλεται στους κινηματογράφους τέχνης όλου του κόσμου και είναι πλέον μία ταινία-σταθμός, ένα μνημείο του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Το 1978 ο Βέρνερ Χέρτσοκ γύρισε την ταινία «Nosferatu, το φάντασμα της νύχτας», με τον Κλάους Κίνσκι, την Ιζαμπέλ Ατζανί και τον Μπρούνο Γκας. Ο Χέρτσοκ παρουσιάζει έναν βρικόλακα κουρασμένο από την αιωνιότητα, αδύναμο, αφημένο στη μοίρα του να περιμένει τη λύτρωση του θανάτου. Σε αυτό το σκεπτικό βασίζεται και η παράσταση «Nosferatu», στην οποία προβάλλονται και αποσπάσματα από τις δύο αυτές αριστουργηματικές ταινίες.

Η σκηνοθεσία και η θεατρική προσαρμογή είναι της Καίτης Σαμαρά, τα σκηνικά, τα κοστούμια και οι φωτισμοί του Απόστολου Αποστολίδη και παίζουν οι ηθοποιοί: Αγγελική Στουρνάρα, Ελενα Σταφυλίδου, Αρετή Πολυμενίδη, Θεόφιλος Αναστασιάδης, Αναστασία Θεοδωρίδου, Μαίρη Πραξιγά, Θοδωρής Μαυροειδής, Νατάσσα Αγγελοπούλου, Κώστας Λαζαρίδης, Κίτη Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Χατζηιωακιμίδου.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Οι παραστάσεις θα δοθούν στο θέατρο «Εξω από τα τείχη» (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια), από τις 11 έως τις 15 του μήνα, στις 21.15 και τα εισιτήρια κοστίζουν 10 και 8 €.

Πηγή:Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.