To όνομα Μπαράκ στα Εβραϊκά σημαίνει αστραπή

goundouna_2
Facebook
Twitter
LinkedIn

της Δήμητρας Γκουντούνα

Σ΄ επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας βρίσκεται ο Εχουντ Μπάρακ ο υπουργός Εθνική Αμυνας του Ισραήλ. Στις 10:30 το πρωί της Τρίτης ο κ. Μπάρακ θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην πορεία των διμερών σχέσεων καθώς και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Μπάρακ θα γίνει επίσης δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ποιος είναι όμως ο Εχούντ Μπάρακ;Ο Ισαηλινός υπουργός  θεωρείται ενας από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας. Εσκενάζυ λάτρης της μουσικής και υπέροχος πιανίστας διετέλεσε  Πρωθυπουργός της χώρας του,αφου πέρασε από νεαρή ηλικία όλες τις βαθμίδες.

Το γεράκι με το κλαδί ελαίας όπως τον αποκαλούν,σε νεαρή ηλικία συνέλαβε την ιδέα της απελευθέρωσης αιχμαλώτων από τρομοκράτες  στο Εντεμπε ,στο Διεθνες αεροδρόμιο της Ουγκάντα το 1976.Η επιχείρηση αστροπελέκη  με χειρουργική ακρίβεια υπο τις οδηγίες του Μπάρακ εξετελέσθη χωρίς να τραυματισθεί κανένας από τους επιβάτες. Μοναδική αυτή η επιχείρηση στα χρονικά γυρίσθηκε και ταινία με πρωταγωνιστή τον Άντονι Χόπκινς. Ιδιαίτερα αγαπητός στην πατρίδα του ,αρχηγός του κόμματος των εργατικών του Ισραήλ    θεωρείται πρωτεργάτης στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και το ‘’παρατσούκλι’’ του από φίλους και εχθρούς είναι Αριστείδης ο δίκαιος ,αφού σ΄  όλη του τη ζωή μάχεται για τα δίκια  όχι μόνο του Ισραηλινού Λαού αλλά των Λαών στην Μέση Ανατολή.

Η ζωή ενός στρατιώτη

Ο Εχούντ Μπαράκ γεννήθηκε το 1942 στο κιμπούτς Μισμάρ Χασαρόν της Παλαιστίνης, της γης που έξι χρόνια αργότερα γέννησε το εβραϊκό κράτος. Γιος Ανατολικοευρωπαίων μεταναστών, στα 17 του ο Εχούντ κατατάχθηκε στο στρατό, για να ξεκινήσει μια πολλά υποσχόμενη καριέρα. Μετά την εκπαίδευσή του, διέκοψε για να σπουδάσει φυσική και μαθηματικά και να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ των ΗΠΑ σε συστήματα οικονομικών μοντέλων. Όταν επέστρεψε, εντάχθηκε στη Σαγερότ Ματκάλ, την αντιτρομοκρατική μονάδα ελίτ των ενόπλων δυνάμεων.

IMG_09012012_202740Πολέμησε και στους δύο κρισιμότερους πολέμους της ιστορίας του Ισραήλ: στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. Εκείνη τη χρονιά έλαβε μέρος σε μια επικίνδυνη αποστολή που έμελλε να τον κάνει γνωστό σε όλη τη χώρα. Ντυμένος γυναίκα τρύπωσε στη Βηρυτό με μια ομάδα κομάντος, η οποία έφερε σε πέρας  και το πολεμικό σχέδιο της εποχής. Τον προηγούμενο χρόνο είχε τεθεί επικεφαλής των κομάντος που εξουδετέρωσαν τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες, οι οποίοι είχαν καταλάβει ένα βελγικό αεροπλάνο με τους επιβάτες του στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

Στην πολιτική άρχισε να αναμειγνύεται το 1994, οπότε και διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην ολοκλήρωση της συνθήκης ειρήνης με την Ιορδανία και συμμετείχε στις συροϊσραηλινές διαπραγματεύσεις. Για τη Συνθήκη του Όσλο, ο Μπαράκ είχε εκφράσει επιφυλάξεις, αλλά υποστήριζε πάντα ότι το Ισραήλ πρέπει να προχωρήσει σταθερά προς την επίτευξη της ειρήνης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.