Ο Πλούτος του Αριστοφάνη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

ploutos_gyalinos_mousikos_kosmos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ΒΡΑΔΙΝΗ ΣΚΗΝΗ της θεατρικής ομάδας πείρα(γ)μα σε συνεργασία με το χώρο θεατρικής έρευνας studio 20/21 παρουσιάζει για τη θεατρική σεζόν 2011-2012 τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, μια μουσικοθεατρική ουτοπία για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου.

Διαδραστική λαϊκή κωμωδία με τεντζερέδια, μπρίκια, κατσαρόλια, ποτό, κρασί, και δείγμα… κατοχικού μεζέ…

Η ΒΡΑΔΙΝΗ ΣΚΗΝΗ της θεατρικής ομάδας πείρα(γ)μα σε συνεργασία με το χώρο θεατρικής έρευνας studio 20/21 -που τελεί υπό την καλλιτεχνική εποπτεία της Αγγελικής Κασόλα- μετά από δύο χρόνια επιτυχίας με το έργο του Γούντυ Άλλεν «Play it Again, Sam» που εισέπραξε την αγάπη και ζεστασιά 2.500 θεατών, παρουσιάζει για τη θεατρική σεζόν 2011-2012 τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, μια μουσικοθεατρική ουτοπία για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου σε μετάφραση Ειρήνης Μελά και σκηνοθεσία Αγγελικής Κασόλα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Upstage-Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Η ομάδα πείρα(γ)μα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις κρίσιμες μέρες που περνάμε όλοι και στοχεύοντας να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές, προσκαλεί το κοινό στον «ΠΛΟΥΤΟ» με το συμβολικό εισιτήριο των 6 Ευρώ και ελπίζει ο θεατής να φύγει κεφάτος, εμψυχωμένος, αγωνιστικότερος, έχοντας εισπράξει σουρρεαλισμό, ανάταση, χαρά της ζωής και άρωμα ελευθερίας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο «Πλούτος» γράφτηκε γύρω στο 388 π.Χ., όταν πλέον η Αθηναϊκή Δημοκρατία έχει καταλυθεί, και αποτελεί την τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη.

Ο θεός Πλούτος είναι τυφλός, με αποτέλεσμα να πηγαίνει μόνο προς τους πονηρούς, τους άδικους και τους ανέντιμους, ενώ οι σοφοί, οι τίμιοι και οι εργατικοί υποφέρουν. Ο φτωχός πλην έντιμος αγρότης Χρεμύλος, μετά από χρησμό του Απόλλωνα, ακολουθεί τον τυφλό Πλούτο, τον κάνει να βρει το φως του και από άδικος να καταστεί δίκαιος, αφού πρώτα εξορίσει μαζί με τον χορό την Πενία από τη σκηνή. Με την εκπλήρωση της ουτοπίας (θεραπείας) και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, ένα γαϊτανάκι από χαρακτηριστικούς τύπους παρελαύνει από τη σκηνή, είτε για να ευχαριστήσει τον θεό Πλούτο, είτε για να τον κατηγορήσει, με κομβική τη σκηνή του Συκοφάντη (το δεύτερο πρόσωπο που εξορίζει ο ποιητής από τη σκηνή) και το έργο καταλήγει εορταστικά από το προσωπικό όφελος στο συλλογικό, με την τοποθέτηση του Πλούτου στο θησαυροφυλάκιο της Πόλης για την ευημερία των πολιτών της…

Η ομάδα πείρα(γ)μα για την παράσταση

Καθώς η «Πενία» και η συνεπακόλουθη καταστρατήγηση της ποιότητας της προσωπικής και της πολιτικής ζωής μας, σα μαύρο σύννεφο εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και χτυπάει την πόρτα μας όλο και πιο δυνατά, η ομάδα πείρα(γ)μα αρνείται να καταπέσει σε κατάθλιψη, αντιστέκεται μέσα από τη δημιουργία και ανακαλύπτει στον Αριστοφάνη έναν σύμμαχο. Μέσα από ένα λόγο δημοκρατικά αναρχικό, αλλά και λόγο ανθρώπινο, ο Αριστοφάνης επιμένει στη χαρά της ζωής ως ύψιστο αγαθό, στη γιορταστική διακωμώδηση και στην εκδίωξη από σκηνής κάθε άδικης και ανέντιμης εξουσίας που τη «ζωή μας κυνηγά…».

Η παράσταση βασίζεται σε τρεις άξονες: στο σεβασμό του ποιητικού κειμένου, στη διαδραστική σχέση κοινού και παράστασης χρησιμοποιώντας φόρμες του λαϊκού θεάτρου της χώρας μας, και, τέλος, στην ιδιαίτερη μεταχείριση του χορού που είναι πάντα παρών, δρων και συμμετέχων. Η παράσταση αντλεί την μουσική της από το δημοτικό τραγούδι, καθώς και από σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς (Θοδωράκης, Μαρκόπουλος, Άσιμος, Αγγελάκας, Αποστολάκης, Τζαβέλλας) που σημάδεψαν μουσικά την εποχή μας. Τέλος ενσωματώνει το λόγο αγαπημένων Ελλήνων ποιητών, Κώστα Βάρναλη, Τάσου Λειβαδίτη, Μήτσου Κασόλα και Μανόλη Πολέντα ως σύντομες σύγχρονες εμβόλιμες «παραβάσεις» στις σκηνές της Πενίας και του Συκοφάντη, σε ένα κατά τα άλλα αγέραστο κείμενο μέσα στους αιώνες.

Η παράσταση θα παίζεται και για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Πληροφορίες: Ομάδα πείρα(γ)μα, τηλ: 6983-269.499 ή στο e-mail: omadapeiragma@gmail.com

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Θεατρική ομάδα πείρα(γ)μα – χώρος θεατρικής έρευνας studio 20/21

(www.omadapeiragma.blogspot.com)

Μετάφραση: Ειρήνη Μελά

Σκηνοθεσία: Αγγελική Κασόλα

Κινησιολογία: Μυρτώ Παπαδοπούλου

Ποιητικά κείμενα: Κώστας Βάρναλης, Τάσος Λειβαδίτης, Μήτσος Κασόλας, Μανόλης Πολέντας

Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Γιούσεφ

Φωτισμοί: ομάδα πείρα(γ)μα

Μακιγιάζ: Ειρήνη Σπήλιου

Σκηνικά-Κοστούμια: Ασπασία Μπότα, ομάδα πείρα(γ)μα

Φωτισμοί: Αργύρης Καλοπήτας, Κώστας Πολυδωράτος

Ήχος: Νίκος Κλοτσώνης

Φωτογραφίες, Βίντεο και Graphic Design: www.creativespro.com

«Κατοχικός μεζές»: info@neoskosmos.com.gr και www.totrikyklo.gr

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Πλούτος: Παναγιώτης Διαμαντόπουλος
Χρεμύλος: Δημήτρης Καμπίτσης

Καρίωνας: Γιάννης Καρούνης
Πενία/Γριά/Ιερέας: Ειρήνη Μελά

Βλεψίδημος/Συκοφάντης: Γιώργος Αραχωβίτης
Γυναίκα Χρεμύλου/Ερμής: Έλλη Καμπίτση

Δίκαιος: Κώστας Πέτρου
Νέος/Συνοδός Δίκαιου: Γιάννης Μίνως

Χορός: Γιώργος Αραχωβίτης, Έλλη Καμπίτση, Δέσποινα Καπετανάκη,
Γιάννης Μίνως, Κώστας Πέτρου.

ΧΩΡΟΣ:

Upstage-Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Λεωφ. Συγγρού 143, τηλ: 210-9316.101-4
Εισιτήρια: 6 ευρώ Γενική Είσοδος
Κρατήσεις θέσεων: τηλ. 210-9316.101-4 και www.viva.gr

Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες (με διάλειμμα)
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα, ώρα 9:00 μμ.
Παραστάσεις ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ – έως τέλος σεζόν

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον σκηνογράφο του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Τάσο Ζωγράφο, αγαπημένο φίλο και συνεργάτη της θεατρικής ομάδας πείρα(γ)μα, που η ομάδα είχε την ευτυχία να γνωρίσει και να αγαπήσει λίγο πριν φύγει από τη ζωή.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.