Γηροκομείο Χανίων: Ντράπηκε και η ντροπή για των ανθρώπων τα έργα!

3046712
Facebook
Twitter
LinkedIn

Την προσωρινή κράτηση των δύο ιδιοκτητριών, του γιατρού και του ψυχιάτρου του ιδιωτικού  γηροκομείου  στα Χανιά, αποφάσισαν οι ανακριτικές Αρχές στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής, μετά από μια μαραθώνια ανακριτική διαδικασία που διήρκεσε 22 ώρες.

Αντίθετα, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι δύο νοσηλεύτριες και ο γραμματέας της δομής. Οι επτά κατηγορούνται για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ελέγχονται για δεκάδες περιπτώσεις θανάτων μέσα στην δομή.
Το χρονικό του εφιάλτη 

Σύμφωνα με μαρτυρία υπαλλήλου που έγινε στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας σχετικά τις συνθήκες διαβίωσης στη δομή, έπρεπε να περιορίσουν τη χρήση αναλώσιμων υλικών για να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα. Οπως η ίδια ανέφερε, έπλενε τις γάζες ηλικιωμένων που είχαν αποβιώσει και τις χρησιμοποιούσε σε άλλους ασθενείς. Λόγω ελλείψεων, αντί για ιώδιο ένας νοσηλευτής φέρεται να χρησιμοποίησε χλωρίνη για να καθαρίσει τις κατακλίσεις στα πόδια μίας γυναίκας, ενώ μπορεί να σκουπίζαν κάποιον με την ίδια πετσέτα με την οποία προηγουμένως είχαν καθαρίσει τα περιττώματά του.

Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, σε μη αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους δεν τοποθετούνταν πάνες αλλά παρέμεναν γυμνοί από τη μέση και κάτω στις κλίνες τους με αδιάβροχα υποσέντονα, τα οποία δεν αλλάζονταν τακτικά.

Αυτές οι συνθήκες σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί προκαλούσαν εξάρσεις μεταδιδόμενων νοσημάτων, δερματικών παθήσεων και λοιμώξεων, όχι μόνο στους ηλικιωμένους, αλλά και στο ίδιο το προσωπικό. Ακόμη σύμφωνα με μαρτυρίες που έχουν λάβει οι αστυνομικές αρχές, η πρακτική της μηχανικής καθήλωσης φέρεται να εφαρμοζόταν και σε ηλικιωμένους οι οποίοι ήταν κινητικοί και μπορούσαν να περπατήσουν, έστω και με βοήθεια. Σύμφωνα με μαρτυρίες δεν έχει αποκλειστεί η επιλογή αυτής της μεθόδου για την εξοικονόμηση προσωπικού και πόρων.

Σε κάποιες περιπτώσεις φέρεται να γινόταν και σταθερή χορήγηση ηρεμιστικών προκειμένου να επέλθει η χημική καθήλωση των ηλικιωμένων και να παραμένουν περιορισμένοι στις καρέκλες ή στις κλίνες τους. Στο ίδιο πλαίσιο κατά τους αστυνομικούς τοποθετούνταν και ουροκαθετήρες σε τροφίμους χωρίς να υπάρχει ιατρική ανάγκη, προκειμένου να αποτρέπεται η μετακίνησή τους στην τουαλέτα, ενώ για τον ίδιο λόγο φέρεται σε κάποιες περιπτώσεις να γινόταν και τοποθέτηση ρινογαστρικών σωλήνων, παρότι υπήρχαν ηλικιωμένοι που είχαν τη δυνατότητα κατά την είσοδό τους στη δομή να σιτιστούν αυτοβούλως. Αυτές οι πρακτικές φέρεται να οδηγούσαν σε άμεση επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης υγείας των ηλικιωμένων.
Πηγή: Νιουσιτ και Καθημερινή

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.