Εκτροπα και Χάος ήθελαν να προκαλέσουν στην ΔΕΘ Θεσσαλονίκης…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε δύσκολη θέση βρέθηκαν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ και σε αμηχανία η Ν.Δ., μετά το χθεσινό βασικό θέμα της «Εφημερίδας των Συντακτών.” Η αποκάλυψη του σχεδίου για δημιουργία -από ακροδεξιούς και φασιστικούς κύκλους- κατάστασης χάους την ημέρα που θα βρίσκονται στη συμπρωτεύουσα ο πρωθυπουργός, ολόκληρη η κυβέρνηση, ξένοι και Ελληνες επίσημοι της κοινωνικής ζωής και του επιχειρηματικού κόσμου έφερε σε θέση άμυνας τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου, ορισμένοι εκ των οποίων κινήθηκαν προς δύο κατευθύνσεις.

Κατ’ αρχάς επιχείρησαν να καθησυχάσουν συνομιλητές τους δίνοντας υποσχέσεις πως θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε το συλλαλητήριο να εξελιχθεί στο πλαίσιο των νόμων. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να αρνούνται ότι με δική τους πρωτοβουλία συντάχθηκε η προκήρυξη-κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο, όπως και οι σχετικές ακροδεξιού χαρακτήρα αφίσες και ειδικά αυτές που χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό ανεπιθύμητο πρόσωπο στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Το γεγονός όμως ότι όλα αυτά τα δύσοσμα κοσμούν τις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται πως δεν τους προβλημάτισε ποτέ κι ούτε τους προβληματίζει καθώς ουδέποτε τα κατέβασαν και μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το ρεπορτάζ οι σχετικές αναρτήσεις βρίσκονταν στη θέση τους.

Εκ των υστέρων μάλιστα -μετά δηλαδή τη δημοσίευση του ρεπορτάζ μας- ορισμένοι εκ των διοργανωτών υπόσχονταν πως θα ζητήσουν την περιφρούρηση του συλλαλητηρίου από την αστυνομία ώστε να μη συμβούν έκτροπα. Για τους σχεδιασμούς πορείας ώς το Βελλίδειο με ιερωμένους και την εικόνα του Αγίου Δημητρίου στην κεφαλή έκαναν τους ανήξερους. Κι ούτε μπορούσαν να δώσουν την παραμικρή εγγύηση ότι με τον τρόπο και το πολιτικό πλαίσιο που οργανώνουν το συλλαλητήριο, αυτό δεν θα αποτελέσει καμουφλάζ για διείσδυση και δράση φασιστικών και εγκληματικών στοιχείων.

Την ίδια ώρα, με προβληματισμό αντιμετώπιζαν το όλο θέμα σοβαροί άνθρωποι με αγνά πατριωτικά αισθήματα, οι οποίοι διαφωνούν μεν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν επιθυμούν να τους ταυτίζει κανείς με χρυσαυγίτες και εθνικιστές, ούτε να χρησιμοποιηθούν από τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου για αλλότριους σκοπούς. Οπως μας κατήγγειλαν, ορισμένοι εκ των διοργανωτών ετοιμάζουν πολιτική κίνηση με τη λογική έναρξης «Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία». Οι πιο δραστήριοι μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση στο παρελθόν δραστηριοποιήθηκαν στην κίνηση «Σπίθα» του Μίκη Θεοδωράκη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισήμως κράτησε σιγή για το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας μας, πράγμα που δείχνει την αμηχανία της. Ο μόνος που τοποθετήθηκε για το θέμα ήταν ο Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο FM» κι αφού του τέθηκε σχετική ερώτηση. Η απάντησή του ήταν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», αφού αρκέστηκε σε αναφορές περί δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν σε πλαίσιο νομιμότητας. Ποιος λέει το αντίθετο; Αυτό ήταν το χθεσινό βασικό θέμα της «Εφ.Συν.» ή η καταγγελία για σχεδιασμό έκνομων πράξεων;

Η απάντηση του Γ. Κουμουτσάκου στο θέμα έχει ως εξής: «Χρειάζεται νηφαλιότητα», σημειώνοντας ότι εφόσον η διαμαρτυρία των πολιτών γίνεται «σε ένα πλαίσιο δημοκρατικό, που αποφασίζουν να τονίσουν και να διατρανώσουν την άποψή τους, όποια είναι αυτή, εφόσον γίνεται μέσα σε νόμιμα πλαίσια δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πει ότι κακώς το κάνουν. Διότι αν το πει για κάποιους θα πρέπει να το πει και για άλλους. Επομένως, εφόσον τηρηθεί ο νόμος και η τάξη, εφόσον όλα γίνουν ευπρεπώς, από εκεί και πέρα νομίζω ότι δεν έχουμε να πούμε τίποτα άλλο διότι οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες είναι κάτι το οποίο σχεδόν έχει γίνει σύμφυτο με τη ΔΕΘ».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.