Ανοιξαν οι κάλπες στην Κριμαία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αποχώρησαν, μετά από δύο ώρες συζητήσεων, από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Ανοιξαν οι κάλπες στην Κριμαία

Στις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στην Κριμαία για το δημοψήφισμα στο οποίο οι κάτοικοι της χερσονήσου καλούνται να αποφασίσουν εάν επιθυμούν την ένωσή της με τη Ρωσία.

Το δημοψήφισμα έχει καταδικαστεί από πολλές χώρες της Δύσης που το χαρακτηρίζουν παράνομο και προειδοποιούν τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας. Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής, το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία.

Σε μια χερσόνησο που κατά κύριο λόγο κατοικείται από Ρώσους, και η οποία παραχωρήθηκε το 1954 με απόφαση του Νικήτα Χρουστσόφ στην Ουκρανία, θεωρείται προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ταχθεί υπέρ της επίσημης ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ειδικά από τη στιγμή που η ουκρανική κοινότητα και η μειονότητα των Τατάρων, οι οποίες μαζί αποτελούν το 37% του πληθυσμού, έχουν απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ.

Το ερώτημα που θέτει το δημοψήφισμα στους ψηφοφόρους δίνει την επιλογή μεταξύ «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας » ή στην «αποκατάσταση του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας». Η επιλογή της διατήρησης του status quo εντός της Ουκρανίας δεν τίθεται ως ερώτημα στο δημοψήφισμα.

Οι τοπικές αρχές της Κριμαίας έχουν ανακοινώσει ότι τα εκλογικά τμήματα θα φρουρούνται από στρατιώτες και προβλέπουν ότι το 80% του 1,5 εκατομμυρίου των ψηφοφόρων θα εγκρίνει την ένωση με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα που, όπως τονίζουν, θα είναι ελεύθερο και δίκαιο.

Το Σάββατο, μια διεθνής αποστολή παρατηρητών με επικεφαλής τον Πολωνό, αριστερό πολιτικό Ματέους Πισκόρκι ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για νοθεία. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν έχει στείλει παρατηρητές γιατί, όπως διευκρίνισε, δεν το ζήτησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας η οποία θεωρεί αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ έχει καλέσει τους κατοίκους της Κριμαίας να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Σε μποϊκοτάζ έχουν καλέσει επίσης και οι Τάταροι της Κριμαίας που αποτελούν το 10-12% του πληθυσμού της περιοχής.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η κυβέρνηση της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα έξιτ πολ ενώ οι παρατηρητές αναμένουν ότι τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

«Ιστορική στιγμή» χαρακτήρισε το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στην Κριμαία ο πρωθυπουργός της χερσονήσου Σεργκέι Αξιόνοφ, αφού ψήφισε σε ένα εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας Συμφερόπολης.

«Είναι μια ιστορική στιγμή, όλοι θα χαρούν. Ξεκινά μια νέα εποχή», τόνισε ο Αξιόνοφ ενώ την ίδια ώρα οι φρουροί απομάκρυναν έναν άνδρα που κουνούσε μια ουκρανική σημαία. «Απόψε το βράδυ θα γιορτάσουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας και την ένταξή της στη Ρωσία.

Μόλις άνοιξαν οι κάλπες, νωρίς το πρωί, πολλοί ηλικιωμένοι έσπευσαν να ψηφίσουν. «Όλα θα είναι πιο εύκολα. Είμαι υπέρ της Ρωσίας» είπε η μια 77χρονη γυναίκα, η Ραΐσα.

Στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι όπου εδρεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, μια άλλη γυναίκα, η Αλεφτίνα Κλίμοβα που όπως είπε έχει γεννηθεί στη Ρωσία, είχε τόση αγωνία για το δημοψήφισμα που δεν μπορούσε να κοιμηθεί «Περίμενα ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, όλοι τους, θα ήταν κατά. Αμφέβαλα για τον Πούτιν, όμως εκείνος αντιστάθηκε. Δεν κοιμήθηκα τη νύχτα, περίμενα αυτή τη στιγμή και όλα πάνε κατ’ ευχήν», πρόσθεσε.

Στο Μπαχτσισαράι, την κυριότερη πόλη της μουσουλμανικής, ταταρικής μειονότητας της Κριμαίας, οι ηγέτες της οποίας έχουν καλέσει τους Τατάρους να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι μόνο οι Ουκρανοί ρωσικής καταγωγής προσέρχονταν στις κάλπες.

«Περιμέναμε αυτήν τη στιγμή εδώ και χρόνια», είπε ένας 70χρονος, ο Ιβάν Κονσταντίνοβιτς, κάνοντας το σήμα της νίκης. «Όλοι θα ψηφίσουν υπερ της Ρωσίας», διαβεβαίωσε.

Στη χερσόνησο, που κατοικείται κυρίως από ρωσόφωνους και η οποία προσαρτήθηκε το 1954 σε μια Ουκρανία που σε πολλούς φαινόταν ανέκαθεν απόμακρη, η μεγάλη πλειοψηφία αναμένεται πως θα ταχθεί υπέρ της επίσημης ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Όχι μόνο η ταταρική μειονότητα αλλά και η ουκρανική, που από κοινού συνιστούν το 37% του πληθυσμού, μποϊκοτάρουν τη διαδικασία.

Η τελευταία έκκληση για μποϊκοτάζ έγινε τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή από τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ ο οποίος κατήγγειλε ένα «υποτιθέμενο δημοψήφισμα» το οποίο οργανώνεται από την «ψευδοκυβέρνηση της Κριμαίας υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων» και τόνισε ότι το αποτέλεσμα «δεν θα αντικατοπτρίζει τα πραγματικά αισθήματα του λαού» της χερσονήσου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.