Ερωτικές ιστορίες της Ινδίας στο Badminton

bollywood_theatro_badminton
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το Μπόλιγουντ ανεβαίνει στη σκηνή του Μπάντμιντον σε ένα εκρηκτικό χορευτικό σόου με 100 πολύχρωμα κοστούμια και εξωτικές μελωδίες

Οι ιστορίες του Μπόλιγουντ ζωντανεύουν στη σκηνή του Μπάντμιντον την ερχόμενη Δευτέρα

Ιστορίες ρομαντικές που αφηγούνται τον έρωτα, τον πόνο και το μοιραίο πάθος. Ιστορίες με τα πιο όμορφα τραγούδια του ινδικού σινεμά. Ιστορίες που «πλημμυρίζουν» έντονο χρώμα και φως μέσα από πολύχρωμα σκηνικά και αμέτρητα φανταχτερά κοστούμια. Με τρεις λέξεις: ιστορίες γεμάτες… Bollywood (Μπόλιγουντ). Πόσες φορές δεν έχουμε παρακολουθήσει ινδικές ταινίες (ειδικότερα το περσινό καλοκαίρι καθώς γνωστό ιδιωτικό κανάλι αφιέρωσε πράιμ τάιμ προβολές σε γνωστές κινηματογραφικές ταινίες Bollywood) και έχουμε θαυμάσει την ιδιαίτερη κουλτούρα, τον χαρακτηριστικό ρυθμό των τραγουδιών του και την πανδαισία των χρωμάτων που «απλώνονται» από τα ρούχα των πρωταγωνιστών και των χορευτών μέχρι τα σκηνικά της εκάστοτε ταινίας.

Το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ζωντανά στη σκηνή του θεάτρου «Μπάντμιντον», την ερχόμενη Δευτέρα, το θέαμα από το Παρίσι «Bollywood Show» που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα εκρηκτικό χορευτικό σόου πάνω στα πρότυπα των ταινιών του Μπόλιγουντ, με πάνω από 100 πολύχρωμα κοστούμια και με τις πιο όμορφες μελωδίες του ινδικού κινηματογράφου.

Διανύοντας ήδη τον τρίτο χρόνο της ευρωπαϊκής του περιοδείας και έχοντας ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 παραστάσεις, το «Bollywood Show» προσφέρει ένα καταπληκτικό θέαμα μοντέρνων και παραδοσιακών χορών, με τους χορευτές (πολλοί από αυτούς να προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Ινδίας) να αλλάζουν δεκάδες πολύχρωμα κοστούμια και να παρουσιάζουν -είτε μεμονωμένα, είτε σε ζευγάρια, είτε ομαδικά- διαφορετικές χορογραφίες, όλη τη γοητεία της Ινδίας με μια μοντέρνα και συνάμα παραδοσιακή προσέγγιση.

Πάθος

Γεμάτοι πάθος για την τέχνη του ξεχωριστού αυτού χορού, οι πρωταγωνιστές της παραγωγής αυτής προτείνουν μια ιδιαίτερη παράσταση, ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι που αποτυπώνει κάποια βασικά «συστατικά» του τεράστιου πολιτισμικού πλούτου της
«μυστηριακής» αυτής χώρας της Ανατολής. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες χορεύτριες από το «Bollywood Show» προέρχονται από τα καλλιστεία επιλογής της Μις Ινδία της Γαλλίας.

Σημειώνουμε ότι «Μπόλιγουντ» στα χίντι είναι η ανεπίσημη ονομασία που χρησιμοποιείται για την κινηματογραφική βιομηχανία της Βομβάης, κυρίως στη γλώσσα Χίντι.

Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά λανθασμένα για ολόκληρη την ινδική κινηματογραφική βιομηχανία, ενώ ουσιαστικά αποτελεί μόνο τμήμα της.

Το Μπόλιγουντ αναφέρεται ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ταινιών στην Ινδία και ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως. Το όνομα αποτελείται από δύο συνθετικά: το πρώτο είναι το όνομα της πόλης «Bombay» (Βομβάη) και το δεύτερο είναι το Χόλιγουντ,
το κέντρο της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Αντίθετα από το Χόλιγουντ, που ορίζει γεωγραφική περιοχή, ο όρος Μπόλιγουντ δεν διαθέτει γεωγραφικό αντίστοιχο.

Η γλώσσα των έργων της Μπόλιγουντ είναι κυρίως η Χίντι, αλλά η χρήση ποιητικών λέξεων από τη γλώσσα Ούρντου δεν είναι σπάνια. Επίσης, έχει παρατηρηθεί αύξηση στη συχνότητα της χρήσης των αγγλικών σε ό,τι αφορά τον διάλογο και τα τραγούδια.
Οι ταινίες της Μπόλιγουντ, ουσιαστικά, αποτελούν το μεγαλύτερο είδος διασκέδασης και το αναγκαίο διάλειμμα από τη σκληρή καθημερινότητα της ζωής του μέσου Ινδού.

Επιτυχία από το 2006

Το «Bollywood Show» έχει πρότυπο τις μεγάλες παραγωγές του ινδικού κινηματογράφου. Δημιουργήθηκε στο Παρίσι και παρουσιάζεται συνεχώς από το 2006, πάντα με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Η ιδέα της δημιουργίας του σόου στα πρότυπα των ταινιών Bollywood βγήκε από τη γνωστή οικογένεια -δυναστεία της βιομηχανίας του Bollywood, τους Merchants- γι’ αυτό και το πρώτο σόου είχε ονομαστεί «Merchants of Bollywood».

Η σκηνοθεσία και καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Γαλλο-Ινδού σκηνοθέτη Μοχάν Ντελαμούρντ.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.