Το αφιέρωμα της ΕΡΤ στο Θόδωρο Αγγελόπουλο

ert_logo2
Facebook
Twitter
LinkedIn

Δελτίο Τύπου ΕΡΤ

Η ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, έχει προγραμματίσει σειρά

αφιερωμάτων από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της, τον διαδικτυακό τόπο του Αρχείου της και την επίσημη ιστοσελίδα της.

Συγκεκριμένα, η ΕΤ1 θα προβάλλει σε επανάληψη σήμερα στις 22.15 το επεισόδιο της εκπομπής Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ, στο οποίο ο Θόδωρος Αγγελόπουλος συζήτησε με την Εύη Κυριακοπούλου για τη ζωή και το έργο του, με αφορμή την ταινία του «Η Σκόνη του χρόνου».

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στις 23.00, θα μεταδοθεί το επεισόδιο της σειράς εκπομπών «ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ», με τίτλο «Θόδωρος Αγγελόπουλος – Ταξίδι στην Αναπαράσταση», στο οποίο ο σκηνοθέτης επιχείρησε τριάντα χρόνια μετά το γύρισμα της πρώτης του ταινίας, ένα ταξίδι στα τοπία της Ηπείρου που καθόρισαν το στίγμα του στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007 -2013 (Ε. Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ) και συγχρηματοδοτήθηκε από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί την ίδια μέρα στις 21.00 και από το ψηφιακό κανάλι πρίσμα+, με διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, η ΕΤ1 θα μεταδώσει στις 23.30 την τελευταία ολοκληρωμένη ταινία του Θ. Αγγελόπουλου «Η ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», με τους Ουίλιαμ Νταφόε, Μπρούνο Γκανζ, Ιρέν Ζακόμπ, Μισέλ Πικολί, Κριστιάν Πολ, Ρένη Πιττακή κ.α.

Λίγο πριν από την προβολή, στις 23.00, θα μεταδοθεί η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο σκηνοθέτης στον Δημήτρη Τρίκα, με αφορμή την ολοκλήρωση της ταινίας.

Η ΝΕΤ θα μεταδώσει σήμερα στις 23.00 το ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ: ΤΡΙΛΟΓΙΑ – ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ», σε επιμέλεια Κώστα Κωβαίου και σκηνοθεσία Πανδώρας Μουρίκη. Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ διήρκεσαν τέσσερα χρόνια και πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με την τελευταία ταινία του Αγγελόπουλου «Το λιβάδι που δακρύζει». Συμμετείχε στο 31ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τελοράιντ του Κολοράντο, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ κινηματογραφικών ταινιών τέχνης στην Αμερική.

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 19.00, η ΝΕΤ θα μεταδώσει σε επανάληψη το επεισόδιο της εκπομπής «ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ», με τίτλο «ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΟΥΝ». Στο στέκι των μεταναστών στα Εξάρχεια, πρόσφυγες και μετανάστες
από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία παρακολουθούν σκηνές για την προσφυγιά, την μετανάστευση ή την εξορία από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ο σκηνοθέτης σχολιάζει όσα είπαν οι μετανάστες για το έργο του και εξηγεί γιατί η μοίρα των
ξεριζωμένων τον απασχολεί σε όλες σχεδόν τις ταινίες του.

Το ψηφιακό κανάλι πρίσμα+, θα μεταδώσει την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στις 20.00 το δεύτερο επεισόδιο της σειράς εκπομπών «ΣΚΙΕΣ ΣΤΟ ΦΩΣ».

Στην εκπομπή, ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης μιλά στην εκπομπή για τη συνεργασία του με τον Θ. Αγγελόπουλο, που ξεκίνησε το 1970, όταν του πρότεινε να κάνουν σε ασπρόμαυρο την ταινία «Αναπαράσταση» και κράτησε σχεδόν 30 χρόνια με λαμπρά αποτελέσματα. Μεταξύ άλλων, στην εκπομπή προβάλλονται και πλάνα αρχείου, με συνέντευξη του Θ. Αγγελόπουλου. Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007 -2013 (Ε. Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ) και συγχρηματοδοτήθηκε από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Πλούσια είναι και τα αφιερώματα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στον μεγάλο δημιουργό.

Συγκεκριμένα, το Δεύτερο Πρόγραμμα παρουσίασε σήμερα ειδικά αφιερώματα μέσα από τις «Ροκ Συναναστροφές» με τον Πάνο Χρυσοστόμου, την εκπομπή της Γιάννας Τριανταφύλλη – σε δίκτυο με την ΕΡΑ 5 – και την εκπομπή του Σιδερή Πρίντεζη.

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 18.00, στην εκπομπή «Στιγμές Αρχείου», παρουσιάζονται αποσπάσματα από συνεντεύξεις και μουσικές από τις ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη, ενώ από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα μεταδοθούν και δύο συνεντεύξεις του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην Ολυμπία Τσίπιρα και στον Βαγγέλη Ψυρράκη.

Το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 θα παρουσιάσει ένα ειδικό αφιέρωμα την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στις 10.00, μέσα από την εκπομπή που παρουσιάζει και επιμελείται η Τζουλιέττα Καρόρη.

Από σήμερα, το Ράδιο «ΦΙΛΙΑ» μεταδίδει εμβόλιμα ειδικά αφιερώματα και αναφορές στον Θόδωρο Αγγελόπουλο σε όλες τις ξενόγλωσσες εκπομπές του.

Η «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», έχει προσαρμόσει μέχρι και αύριο ολόκληρο το πρόγραμμά της με αναφορές και αφιερώματα, στα οποία συμμετέχουν Έλληνες κινηματογραφιστές και ομογενείς καλλιτέχνες. Σήμερα, παρουσιάζει αφιερώματα μέσα από το
πρωινό μαγκαζίνο, την πολιτιστική εκπομπή «Κινηματογράφος» της Νότας Χατζηαναστασίου και από την ειδική ομογενειακή εκπομπή που επιμελείται και παρουσιάζει ο Μπάμπης Παπαδάκης.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, μέσα από τις ιστοσελίδες www.ert-archives.gr και www.ert.gr, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ», με τίτλο «ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ – 1970».

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ανατρέχει στο 1970, εστιάζοντας την αφήγησή του στην ταινία του «Αναπαράσταση» που προβλήθηκε εκείνη τη χρονιά. Αναφέρεται εκτενώς σε λεπτομέρειες που αφορούν στην ταινία, η οποία άλλαξε την πορεία του ελληνικού κινηματογράφου και είχε θριαμβευτική υποδοχή στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1970, αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Την αφήγησή του πλαισιώνουν αποσπάσματα της ταινίας και πλάνα αρχείου από ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί και από τη ΝΕΤ, σήμερα στις 19.00.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι όλα τα τηλεοπτικά αφιερώματα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο θα είναι διαθέσιμα από τον επίσημο ιστότοπο της ΕΡΤ w_ww.ert.gr, στην υπηρεσία video on demand.

Πηγή: greektv

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.