«Ριχάρδος ο Τρίτος» στο «Studio Μαυρομιχάλη»

richardos_o_tritos_studio_mavromichales
Facebook
Twitter
LinkedIn

Εξι ηθοποιοί με «βοηθό» τον Σαίξπηρ μιλούν για την επίδραση του σκοτεινού τέρατος της εξουσίας στη ζωή του καθενός μας με σκηνοθέτη τον Φώτη Μακρή

Ο «Ριχάρδος ο Τρίτος», σύμφωνα με το έργο του Σαίξπηρ, είναι ένα διεστραμμένο, κακόμορφο τέρας, που σκότωσε όποιον βρέθηκε μπροστά του για να ανέβει στον θρόνο της Αγγλίας. Οι μέχρι τώρα ιστορικές έρευνες, αντίθετα, παρουσιάζουν έναν Ριχάρδο που δεν έχει κάνει πολλούς από τους φόνους που του «χρεώνει» ο Σαίξπηρ και τόσο φιλόδοξο όσο και οι άλλοι γύρω του.

Στην παράσταση «Ριχάρδος ο Τρίτος – Μόνο της φήμης το πρόσκαιρο κενό» (μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Ριχάρδος ο Τρίτος»), που παρουσιάζεται στο «Studio Μαυρομιχάλη», μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Φώτη Μακρή, ιστορικά στοιχεία έρχονται να ανατρέψουν την αφήγηση του Σαίξπηρ και η ποιητική φλέβα του Δημιουργού έρχεται να φωτίσει σκοτεινά σημεία της πραγματικής ιστορίας.

Μέσα από την εξιστόρηση της ανέλιξης του Ριχάρδου στο ύπατο αξίωμα της πολιτικής ιεραρχίας και την εντυπωσιακή του πτώση, οι έξι ηθοποιοί της παράστασης βρίσκουν αφορμή να μιλήσουν για το σήμερα, για τους μηχανισμούς που ανεβάζουν και κατεβάζουν πρόσωπα και κυβερνήσεις, για τις «υποχωρήσεις», τους «συμβιβασμούς» και τη «μετάλλαξη» όλων αυτών που εμπλέκονται σε αυτούς τους μηχανισμούς και τέλος, για την επίδραση αυτού του αδηφάγου, δυσνόητου και σκοτεινού τέρατος της εξουσίας, στην προσωπική ζωή του καθενός μας.

«Συνομιλία»

«Πρόκειται για μια προσπάθεια ”συνομιλίας” της ιστορίας του Ριχάρδου του Τρίτου με το σήμερα και την ιστορία» εξηγεί ο Φώτης Μακρής. «Υπάρχουν στοιχεία για τον αιώνα που μας πέρασε, αναφορές σε πολιτικές δολοφονίες (Κένεντι, Μπούτο κ.ά.) και δηλώσεις πολιτικών ανατριχιαστικά όμοιες με την εποχή του Σαίξπηρ».

Επίσης φωτίζεται το ιστορικό πρόσωπο του Ριχάρδου, ο οποίος έζησε περίπου 100 χρόνια πριν από την εποχή του Σαίξπηρ. «Οι διαφορές ανάμεσα σε αυτά που αναφέρει ο βάρδος και την ιστορία είναι τεράστιες. Προσπαθούμε να φτιάξουμε ανάγλυφα την εποχή Ριχάρδου, αλλά και να ρίξουμε φως στο αληθινό του πρόσωπο. Να αποδείξουμε ότι ο Ριχάρδος είναι γέννημα της εποχής του. Δεν είναι το… τέρας που τα έκανε όλα άνω-κάτω η εξαίρεση του κανόνα. Είναι ο κανόνας. Στο κομμάτι που τους αναλογεί, και όλοι οι υπόλοιποι ήρωες είναι… τέρατα. Ολοι θέλουν να αρπάξουν κομμάτι της εξουσίας. Τελικά κερδίζει ο Ριχάρδος».

Με άμεσο και ευθύ τρόπο, η παράσταση επιχειρεί να αναδείξει τους μηχανισμούς που επηρεάζουν πλέον τις ζωές όλων μας. «Σε μια εποχή, όπου η καθημερινή μας ζωή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτική, όπου πλέον η πολιτική δεν είναι κάτι αφηρημένο που αφορά μια μικρή μειοψηφία, αλλά είναι κάτι που το νιώθουμε στο πετσί μας, που επηρεάζει άμεσα και καθολικά τη ζωή μας, ο Σαίξπηρ έχει κάτι να μας πει» υποστηρίζει. Το όχημα για να μιλήσει κανείς για όλα τα παραπάνω αποτελεί ο «Ριχάρδος ο Τρίτος».

Αποσπάσματα του κειμένου αποτελούν τον σκελετό της παράστασης, ο ήρωας παίζεται από τρεις διαφορετικούς ηθοποιούς, ενώ όλοι οι ηθοποιοί της παράστασης αλλάζουν πρόσωπα και προσωπεία. ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να κάνει και τις αντιστοιχίσεις με το σήμερα μέσα από βίντεο και προβολές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Τη μετάφραση υπογράφει ο Ερρίκος Μπελιές, τη σκηνοθεσία ο Φώτης Μακρής, τα σκηνικά – κοστούμια ο Γιώργος Ζιάκας, τη μουσική επιμέλεια ο Νίκος Βίττης, τους φωτισμούς και το βίντεο ο Στέφανος Κοπανάκης. Παίζουν: Στέλλα Κρούσκα, Φώτης Μακρής, Διονύσης Μανουσάκης, Κωσταντής Μιζάρας, Νίκος Νίκας, Θεοδώρα Ντούσκα.

Η ΠΡΩΤΗ

«Η πρώτη παράσταση που συμμετείχα στη ζωή μου ως μαθητής στη σχολή του ”Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν” ήταν ο ”Ριχάρδος ο Τρίτος”, με τον Γιώργο Λαζάνη στον ομώνυμο ρόλο» θυμάται ο Φώτης Μακρής

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.