Τελευταία παράσταση σήμερα Κυριακή για τον «Αμερικάνο»

o_amerikanos_idryma_michales_kakoyannis
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο «Αμερικάνος» είναι ένας Έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του και δεν τον αναγνωρίζει κανένας

Ο «Αμερικάνος», η ιδιαίτερη θεατρική παράσταση-πρόταση βασισμένη στο αριστουργηματικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, για μια ακόμα τελευταία Κυριακή, στις 29 Ιανουαρίου 2012 στο Black Box του Ιδρύματος ‘’Μιχάλης Κακογιάννης’’.

«…Μοῦ φάνηκε σὰν Ἐγγλέζος, σὰν Ἀμερικάνος, μὰ ὄχι πάλι σωστὸς Ἐγγλέζος οὔτε σωστὸς Ἀμερικάνος· τὰ ὀλίγα λόγια ποὺ μοῦ εἶπε ρωμέικα, τὰ εἶπε μ᾽ ἕναν τρόπο δύσκολο καὶ συλλογισμένο, ὄχι καὶ πολὺ ξενικό, σὰν νὰ ἤξερε μιὰ φορὰ ρωμέικα καὶ τὰ ξέχασε…»

Η παράσταση με λίγα λόγια

«O Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911)

Η εταιρεία θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον», τιμώντας την επέτειο 100 ετών από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τη φετινή χρονιά ανεβάζει σε νέα εκδοχή την παράσταση «Ο Αμερικάνος», με τον ήρωα του, να επιστρέφει παραμονή Χριστουγέννων στον τόπο του, με στόχο του να βρει την αγάπη.

Ο φετινός κύκλος παραστάσεων ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Λαμία, συνεχίστηκε στην Πάτρα και στην Καβάλα (Φεστιβάλ Φιλίππων) καθώς και στη Θεσσαλονίκη. Το 2011 φιλοξενήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ‘Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης». Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο “Αμερικάνος’ επέστρεψε θριαμβευτικά στην Αθήνα και παρουσιάστηκε εκ νέου σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην πρωτεύουσα στο Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης” (BLACK BOX) από τις 2/12. Ο ‘’Αμερικάνος’’ θα παρουσιαστεί για μια τελευταία ημέρα, αυτή την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012, ολοκληρώνοντας έναν επιτυχημένο κύκλο τριών χρόνων.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θεατρική διασκευή του ομώνυμου κλασικού διηγήματος του Σκιαθίτη συγγραφέα για έναν ηθοποιό και έναν μουσικό, που υπενθυμίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η «αθεράπευτη» καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο». Ο ήρωας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσικά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος.

Ο «Αμερικάνος» είναι ένας Έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του και δεν τον αναγνωρίζει κανένας. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας: η ελπίδα ότι η αγαπημένη του ίσως είναι ακόμα εκεί και τον περιμένει. Ακριβώς όπως ο Οδυσσέας, που γύρισε για να ξαναβρεί τη χαμένη του Ιθάκη στα μάτια της πιστής του Πηνελόπης.

Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη λοιπόν είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς: θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής – αλλά και κάθε εποχής. Αμέτρητοι ήταν οι νέοι που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια και την επιτακτική ανάγκη εγκατέλειψαν σπίτι, γονείς, αγαπημένες, αποφασίζοντας τη βουτιά στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία – το όνομα που έπαιρνε ανάλογα με την περίσταση ο τελικός προορισμός, η ονειρεμένη «γη της Επαγγελίας». Ο «Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη λοιπόν δεν είναι παρά ο Έλληνας μετανάστης, απανταχού της γης: κανένα άλλο έργο του κορυφαίου Σκιαθίτη «αγίου των γραμμάτων» δεν τον αφορά και δεν τον εκφράζει περισσότερο.

Στην παράσταση ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει τη δράση και “μετατοπίζεται” σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων.

Στο ρόλο του μουσικού επί σκηνής ο συνθέτης Λάμπρος Πηγούνης, εμπνευστής και δημιουργός της μουσικής της παράστασης.

Στη σκηνή οι θεατές παρακολουθούν τη συνομιλία της απαστράπτουσας γλώσσας του Παπαδιαμάντη με ζωντανή μουσική. Το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια αλλιώτικη χρήση του πιάνου συνάδει με όλη την ποικιλία, την δύναμη και τον πλούτο της συγκλονιστικής γλώσσας του κλασικού διηγήματος.

Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία- Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Μουσική σύνθεση-ερμηνεία : Λάμπρος Πηγούνης
Φωτογραφίες : Μαριλένα Σταφυλίδου, Τάκης Βεκόπουλος
Μια παραγωγή της εταιρείας θεάτρου «ηθικόν ακμαιότατον»
Έναρξη παραστάσεων : Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου

Τελευταία παράσταση στις 29 Ιανουαρίου στις 19.00 το απόγευμα με εισιτήριο 10 Ευρώ για όλους τους θεατές.

Xώρος : Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206 Ταύρος

Τηλέφωνα για πληροφορίες : 210 3418550
Διάρκεια : 65’
Εισιτήρια προπωλούνται και στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση.
Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC.

To τρέιλερ της παράστασης :

{youtube}RZz4XSQeg2c{/youtube}

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.