Το «Αμάν Αμήν» στo Ακροπόλ

aman_amen_acropole
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το «Αμάν Αμήν», το αγαπημένο έργο του Σταύρου Ξαρχάκου, τη μουσική παράσταση βασισμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι, σε σκηνοθεσία του ίδιου του συνθέτη, παρουσιάζουν τo Θέατρο Ακροπόλ και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Στην Αθήνα το έργο θα κάνει πρεμιέρα στο ανακαινισμένο θέατρο Ακροπόλ την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου και για 20 παραστάσεις έως και τις 24 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Ξαρχάκο, τα ρεμπέτικα τραγούδια είναι τραγούδια του οράματος για μια καλύτερη ζωή, είναι τα τραγούδια της διάψευσης των ονείρων, είναι τα ρεμπέτικα της αιώνιας νοσταλγίας της ομορφιάς, τα ρεμπέτικα της ιερότητας του πόθου, τα ρεμπέτικα της περιφρόνησης του τρόμου, τα ρεμπέτικα τραγούδια της πρόκλησης της μοίρας και της ατάραχης αντιμαχίας με το θάνατο…

Το «αμάν» που βγαίνει μέσα από την ψυχή συναντά το «αμήν»” μιας προσευχής. Στην ευθεία γραμμή που ενώνει το βυζαντινό μέλος με το ρεμπέτικο και με το μικρασιάτικο τραγούδι ταξιδεύουν ο έρωτας, το πάθος, ο πόθος, η νοσταλγία, η μοίρα, ο θάνατος, τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή, η στέρηση της ελευθερίας και η προσφυγιά. Έτσι αφουγκράστηκε τους ήχους αυτούς του παρελθόντος ο Σταύρος Ξαρχάκος και έστησε μια μουσική παράσταση με τίτλο «Αμάν Αμήν». Ένα θέαμα-ακρόαμα με συνθέσεις παλιές και νεότερες, ένα λαϊκό πάλκο κατανυκτικό σαν λειτουργία.

Καθένα από τα δύο μέρη χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Υπάρχουν τραγούδια του χάρου, του τεκέ και της Ανατολής.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτέχνησε η Ερση Δρίνη, ενώ ο ζωγράφος Γιώργος Σταθόπουλος έκανε τις όμορφες ζωγραφιές αυτής της νέας παραγωγής. Τα φώτα επιμελήθηκε ο Γρηγόρης Καραντινάκης, τον ήχο ο Νίκος Ρούντος.

Την διεύθυνση παραγωγής έχει αναλάβει ο Φάνης Κιρκινέζος, ενώ στην επιμέλεια της παραγωγής και σαν βοηθός σκηνοθέτη εργάστηκε η Πανδώρα Ξαρχάκου.

Ερμηνεύουν: Ζαχαρίας Καρούνης – Ελίτα Κουνάδη – Κώστας Μαντζόπουλος- Νάνα Μπινοπούλου – Καίτη Ντάλη – Mαρία Σουλτάτου – Κώστας Τσίγκος.

Παίζουν οι μουσικοί: Βαμβακούσης Αρίστος (Μπουζούκι), Γουάστωρ Αχιλλέας (Πιάνο), Δρογκάρης Βασίλης (Ακορντεόν), Ζάκκας Ηρακλής (Μπουζούκι, Μπαγλαμάς, Ντόμπρα), Καβαλιεράτος Σταύρος (Κοντραμπάσο), Μαργώνης Σωτήρης (Βιολί), Πεχλιβάνογλου Γιώργος (Κλασσική Κιθάρα), Νυδριώτης Γιώργος (Μπουζούκι, Τζουρά, Μπαγλαμά), Πάππος Μανώλης (Μπουζούκι), Σαμπαζιώτης Νίκος (Ακουστική Κιθάρα), Σιδερίδης Διαμαντής, (Μπουζούκι, Τζουρά, Μπαγλαμά, Τσουμπούς), Χαλίλ Ευγένιος (Μπουζούκι, Τζουρά, Μπαγλαμά).

Info: Θέατρο Ακροπόλ Ιπποκράτους 9 τηλ. 210.3643700 κάθε Παρασκ., Σαββ. & Κυρ. στις 21.30

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.