Από τον Αγαμέμνονα έως τους «επιφανείς άνδρες» του πνεύματος και της Ιστορίας θα παρουσιάζει η έκθεση σε Βοστόνη, Ουάσιγκτον, Λος Αντζελες.
Ανάμεσα στα εκθέματα θα είναι το μοναδικό αντίγραφο του χρυσού προσωπείου του Αγαμέμνονα και κυκλαδικά ειδώλια
Διάσημοι και άσημοι, μυθικά ή υπαρκτά πρόσωπα, ημίθεοι, ήρωες ή κοινοί θνητοί. «Οι Ελληνες από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» θα ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες επί δύο χρόνια, με σκοπό να κατακτήσουν διά της ομορφιάς τους τον Νέο Κόσμο. Η έκθεση θα λειτουργεί παράλληλα με τη μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο, που θα πάει στην Ουάσιγκτον και στο Λος Αντζελες περίπου την ίδια περίοδο.
Οι «Ελληνες» θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης, στο μουσείο της «Νάσιοναλ Τζεογκράφικ Σοσάιετι» στην Ουάσιγκτον και κατόπιν στο Λος Αντζελες, στο Σικάγο και στο Τέξας (σε δύο από τους τρεις προορισμούς). Η μεγάλη αυτή έκθεση που εγκρίθηκε προχθές με μεγάλη προθυμία από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν θα στοιχίσει στο ελληνικό Δημόσιο ούτε λεπτό. Τα έξοδα καλύπτει το Νάσιοναλ Τζεογκράφικ.
Κεντρικός άξονας της θεματολογίας της θα είναι οι Ελληνες ως μορφές, από τον ανώνυμο επιφανή νεκρό, τον μυθολογικό άνακτα Αγαμέμνονα και τον επώνυμο αριστοκράτη, μέχρι τους «επιφανείς άνδρες» του πνεύματος (Πλάτωνα και Αριστοτέλη) και του ιστορικού γίγνεσθαι (Φίλιππο και Αλέξανδρο). Χρονικά θα καλύπτει εποχές και περιόδους από την Εποχή του Λίθου έως την Ελληνιστική Περίοδο.
Η «γνωριμία» των Αμερικανών με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό θα γίνει μέσα από έργα που απεικονίζουν ανθρώπους, καθώς και από εκθέματα ταφικών συνόλων. Τα αντικείμενα θα προέρχονται από αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, αλλά και από πρόσφατες ανασκαφές των Εφορειών Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Η έκθεση θα διαρθρώνεται σε εννέα ενότητες: «Ο άνθρωπος στο προϊστορικό Αιγαίο». Ο μυκηναϊκός κόσμος θα ξετυλιχθεί στην ενότητα «Ο Αγαμέμνων κι ο κόσμος των Μυκηναίων», τον οποίο θα διαδεχτούν οι «Ηρωες και Αριστοκράτες» του Ομήρου και των Μακεδόνων. Οι ενότητες «Αθλητές και Ολυμπιακοί Αγώνες», «Κούροι και Κόρες», «Λεωνίδας, ο βασιλιάς της Σπάρτης», «Αθηναίοι και Δημοκρατία», «Φίλιππος Β΄και Μέγας Αλέξανδρος» θα συνοδεύονται με πλούσια σχετικά εκθέματα. «Η αυγή ενός νέου κόσμου», τέλος, θα παρουσιάζει μέσα από τα ελληνιστικά ειδώλια από τα αρχαιολογικά Μουσεία της Πέλλας και της Βέροιας την καινούργια εποχή των βασιλείων, διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Από τα 564 αρχαία έργα, τα πέντε θα είναι προπλάσματα, τα δύο εκμαγεία και τα τρία αναπλασμένα πρόσωπα, ενώ στην έκθεση θα συμμετέχει και το μοναδικό αντίγραφο του χρυσού προσωπείου του Αγαμέμνονα. Παρουσιάζονται επίσης νεολιθικά και κυκλαδικά ειδώλια, Κούροι και Κόρες, χρυσά κοσμήματα, κτερίσματα από τον τάφο του Φιλίππου και μια προτομή του Αλεξάνδρου, νομίσματα και ένα αντίγραφο από τη στήλη της Δημοκρατίας.
Επιφυλάξεις
Σοβαρές επιφυλάξεις εξέφρασε η Γ΄ ΕΠΚΑ για το αν θα πρέπει να μεταφερθεί από το Μουσείο του Κεραμεικού ο περίφημος Κούρος, που εντυπωσιακά και αναπάντεχα ανακαλύφθηκε το 2002. Τελικά, θα παραμείνει στη θέση του, καθώς, όπως είπε η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, είναι σχετικά πρόσφατο εύρημα και το Μουσείο του Κεραμεικού έχει στηθεί με βάση αυτό.
Αγγελική Κώττη
Πηγή: Έθνος