Διάλογος Ελλάδας-Γαλλίας με αρχιτεκτονικές προτάσεις
14 Γάλλοι και 21 Ελληνες αρχιτέκτονες συναντώνται στο Μουσείο Μπενάκη για να αναδείξουν το σύγχρονο αστικό και φυσικό τοπίο
Archivirus, Αθανασία Ψαράκη
Τριάντα πέντε αρχιτέκτονες και ομάδες της νεότερης γενιάς, 14 από τη Γαλλία και 21 από την Ελλάδα, θα συναντηθούν στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, σε μία έκθεση με τίτλο «14F/21 GR», η οποία εγκαινιάζεται αύριο το βράδυ και θα διαρκέσει έως τις 24 Μαρτίου. Στόχος της είναι να παρουσιάσει αρχιτεκτονικές προτάσεις για το σύγχρονο αστικό και φυσικό τοπίο και να αναδείξει τους κοινούς προβληματισμούς στη σύγχρονη αρχιτεκτονική πρακτική Ελλάδας και Γαλλίας.
Πρόκειται για έργα τα οποία μελετήθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία, σε μία περίοδο που ξεκίνησε σε συνθήκες αισιοδοξίας και ανάπτυξης και κατέληξε σε μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση που ζούμε σήμερα. Ποια θα είναι άραγε η εικόνα σε μία αντίστοιχη έκθεση έπειτα από μία δεκαετία; Η έκθεση πάντως με έργα της προηγούμενης δεκαετίας αναδεικνύει ορισμένες ομοιότητες αλλά και διαφορές.
Σύμφωνα με τους επιμελητές, αρχιτέκτονες Πάνο Δραγώνα και Αννα Σκιαδά, η νεότερη γενιά αρχιτεκτόνων είναι εξωστρεφής, πρόλαβε να γνωρίσει το καλό πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης, σπούδασε σε καλά πανεπιστήμια, απέκτησε εμπειρίες σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, αξιοποίησε την ψηφιακή τεχνολογία, έχει διεθνή προσανατολισμό και περιβαλλοντική ευαισθησία.
Οι διαφορές που τους χωρίζουν; Στη Γαλλία, το ενδιαφέρον στρέφεται σε έργα μεγάλης κλίμακας, σε προγράμματα συλλογικής κατοικίας και στην ενσωμάτωση των νέων πράσινων τεχνολογιών στον σχεδιασμό. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου την αρχιτεκτονική παραγωγή καθορίζουν οι μικρές ιδιωτικές αναθέσεις, ενώ βασική διέξοδο πειραματισμού και εξωστρέφειας αποτελούν οι διεθνείς αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, εάν και όταν γίνουν.
Στην έκθεση, φωτογραφίες, αρχιτεκτονικά σχέδια, μακέτες και ψηφιακές προβολές παρουσιάζονται σε σχεδιαστήρια και τοίχους σαν έργα εν εξελίξει, ενώ σε έναν κοινό διεθνή χάρτη καταγράφονται οι διαδρομές των νέων αρχιτεκτόνων. Διάφορες αρχιτεκτονικές προτάσεις θα τραβήξουν τα βλέμματα. Ανάμεσά τους, η πρόταση «Νέοι Ζηδονιανοί» των αρχιτεκτόνων Χριστιάνας Ιωάννου και Χρίστου Παπαστεργίου, οι οποίοι προτείνουν για μια μελλοντική Ιερουσαλήμ χωρικές δομές που μετατρέπουν τα σύνορα από στοιχεία που διαχωρίζουν κυρίαρχα κράτη, σε χώρους που θα μπορούσαν να ενώσουν. Μια «Τρίτη πολιτεία» δηλαδή, δομημένη πάνω στην ιστορία της Τρατζίγια, μίας νεαρής «Νεοζηδονιανής», με Παλαιστίνιο πατέρα και Ισραηλινή μητέρα. Η πρόταση τιμήθηκε με έπαινο στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του ΜΙΤ «Just Jerisalem» (2007).
Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Ινστιτούτων Αρχιτεκτονικής των δύο χωρών.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ
Πηγή: Έθνος