Ο Νίκος Ξυλούρης μας πλήγωσε μια Παρασκευή Φλεβάρη

lambriana
Facebook
Twitter
LinkedIn

της Λάμπριάνας Κυριακού

Μια μέρα μια Παρασκευή, θα πέσω να πεθάνω
και μια Λαμπρή θ’ αναστηθώ,  από το χώμα απάνω.
Μάνα κι αν έρθουν οι φίλοι μας κι αν έρθουν οι εδικοί μας
μην τον ε πής κι απόθανα και τους βαριοκαρδίσεις.
“Έβαλε ο Θεός σημάδι παλικάρι στα Σφακιά
και ο πατέρας του στον Άδη ακουσε μια τουφεκιά”

Μ αυτούς τους στίχους έφυγε ο Νίκος Ξυλούρης, εκείνο το Φεβρουάριο του 80′ – ένα πρωί Παρασκευής για τον κόσμο όπου κανείς δεν κατάφερε να μάθει , ποιο είναι το μονοπάτι που σε πάει.

Το παιδί από τα Ανώγεια αγνοεί τις στερήσεις της ζωής αλλά και τα δύσκολα γεγονότα των καιρών, παίρνει για όπλο το ταλέντο του και ξεκινάει να κατακτήσει τα όνειρα του. Συνειδητοποιεί πολύ νωρίς ότι η μουσική είναι ένας τρόπος να μεταφέρει μηνύματα ελευθερίας στον κόσμο και επηρεασμένος από τα δεινά της εποχής – γίνεται η φωνή του. Πήγε κόντρα στον άνεμο και κέρδισε το χρόνο.

Έτσι πέρασε ο Ξυλούρης μέσα στο αίμα του Έλληνα και έτσι θα περνάει. Αντιπροσωπεύει εποχές οι οποίες άφησαν το στίγμα τους μέσα από την ιστορία του τόπου. Κι όπως έχει αποδειχθεί το παρελθόν μας κυνηγάει και έτσι όσα χρόνια κι αν περάσουν τα τραγούδια του θα είναι επίκαιρα και θα μας μιλάνε.

Γιατί όταν «μπήκαν στην Πόλη οι οχτροί» μας το μήνυσε και τον καημό τον έκανε τραγούδι και μετά μας θύμισε ότι «σ αυτό τον κόσμο τον καλό τον χιλιομπαλωμένο, χρειάζεται δουλειά» για να γίνει οτιδήποτε καλύτερο. «Μα έβαλε ο θεός σημάδι» και «πώς να σωπάσουμε » με όλα αυτά που μας συμβαίνουν γιατί γεννηθήκαμε όλοι σε μια στιγμή που η Ελλάδα έμαθε την αλήθεια, και τώρα που την έμαθε «οι δρόμοι της κλείστηκαν» .

Κι αν ζούσε το σήμερα ο Ξυλούρης δε θα σταματούσε να τραγουδάει “Μπάρμπα Γιάννη Μακρυγιάννη πάρε μαύρο γιαταγάνι και έλα στη ζωή μας πίσω το «στρατό» να κάνεις πίσω και αν δεν μας τα έγραψες σωστά έλα να δεις τι κάνει ο έλληνας για ν΄ ανέβει πιο ψηλά..”

Αυτός ήταν Έλληνας, ο Νίκος Ξυλούρης που με το δικό του όπλο – την Τέχνη του, προσπάθησε να πολεμήσει και να πάει κόντρα στους καιρούς, που όπως λέει και ο ποιητής, δεν είχαν καθημερινές και σκόλες.

Μια μέρα μια Παρασκευή
θα πέσω να πεθάνω
και μια Λαμπρή θ’ αναστηθώ
από το χώμα απάνω.
Και εύχομαι μ αυτούς τους στίχους να μην πεθάνει και η Ελλάδα.

     

ΥΓ:

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί Στίχοι: Γιώργος Σκούρτης Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης & Μαρία Δημητριάδη ( Ντουέτο )

Αυτόν τον κόσμο τον καλό Στίχοι: Βασίλης Ανδρεόπουλος Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης

Έβαλε ο Θεός σημάδι Στίχοι: Νίκος Γκάτσος Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης

Πώς να σωπάσω Στίχοι: Κώστας Κινδύνης Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης

Μπαρμπα-Γιάννη Μακρυγιάννη Στίχοι: Νίκος Γκάτσος Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.