Αιτία τα ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα και τα συσσωρευμένα χρέη. Μπαμπινιώτης: Αισθανόμαστε ότι είμαστε αφημένοι στην τύχη μας
«Η παραίτηση του ΔΣ είναι μια πράξη και στάση απελπισίας», δήλωσε στο «Εθνος» μερικές ώρες πριν από την πολύωρη συνεδρίαση ο κ. Μπαμπινιώτης.
Στην πιο βαθιά κρίση του, ύστερα από είκοσι χρόνια λειτουργίας, έχει περιέλθει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού. Το Διοικητικό του Συμβούλιο συζήτησε χθες το βράδυ το ενδεχόμενο σύσσωμης της παραίτησής του, όπως είχε αναγγελθεί νωρίτερα από τον πρόεδρό του, καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη.
Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε εξαιτίας των ασφυκτικών οικονομικών προβλημάτων που πλήττουν το ΕΙΠ, μετά τις μειώσεις του προϋπολογισμού από το ΥΠΠΟΤ (από 1,8 σε 1,4 εκατ. ευρώ) και τα συσσωρευμένα χρέη (300.000 ευρώ).
«Η παραίτηση του ΔΣ είναι μια πράξη και στάση απελπισίας», δήλωσε στο «Εθνος» μερικές ώρες πριν από την πολύωρη συνεδρίαση ο κ. Μπαμπινιώτης. «Αισθανόμαστε ότι είμαστε αφημένοι στην τύχη μας», μας είπε, καθώς θεωρεί ότι το ΥΠΠΟΤ δεν στηρίζει όσο θα έπρεπε το ΕΙΠ. «Δεν έχει καταστεί δυνατός ο διάλογος με την πολιτική ηγεσία του», οπότε «το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει λόγο ύπαρξης».
Μαρασμός
Ο Γ. Μπαμπινιώτης προχωρά παραπέρα: «Αυτή η χώρα, όχι μόνο τώρα, αλλά και προ οικονομικής κρίσης, δεν έχει δώσει έμφαση στον πολιτισμό και στην προβολή του στο εξωτερικό. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου οραματίστηκαν ένα ίδρυμα, σαν το Βρετανικό, το Γκαίτε, το Γαλλικό κ.ά., για να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και να προβάλλεται ο πολιτισμός μας».
Το ΕΙΠ έχει πράγματι να επιδείξει αξιοπρεπείς εκδηλώσεις, αλλά και μαρασμό. Οταν άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα ξεκίνησε και μια περιπέτεια φθοράς, με εξώσεις ή κρούσεις για εξώσεις από τα ενοικιασμένα κτίρια σε διάφορες χώρες όπου διατηρεί Παραρτήματα και Εστίες, κλπ.
Η αντιμετώπισή τους είναι ψυχοφθόρα τόσο για τον πρόεδρο όσο και για τα μέλη του ΔΣ (Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Σπύρος Ευαγγελάτος, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Μιχάλης Κοπιδάκης, Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Κώστας Στάικος, Σπύρος Φλογαΐτης και Μιχάλης Δερμιτζάκης), τα οποία σημειωτέον είχαν παραιτηθεί οποιασδήποτε αμοιβής.
«Είμαστε εκεί για να προσφέρουμε πολιτισμό», λέει ο Γ. Μπαμπινιώτης, «κι όχι να διαχειριζόμαστε τέτοια προβλήματα». Ο ίδιος έχει εκθέσει τα προβλήματα του ΕΙΠ, τόσο στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου όσο και στον νυν Λ Παπαδήμο, καθώς και στους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών, όχι όμως και στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό, Π. Γερουλάνο, καθώς, όπως μας είπε, δεν είχε καταστεί δυνατή μια συνάντηση. Στα μέτρα περικοπών που προσπάθησε να λάβει ήταν και μία επιστολή προς τον κ. Γερουλάνο (17/1/2012), ζητώντας τη διακοπή λειτουργίας του πιο δραστήριου Παραρτήματος, στο Βερολίνο, επειδή απορροφά το 1/4 του συνολικού προϋπολογισμού («μέγα στρατηγικό λάθος», δηλώνουν από το συγκεκριμένο Παράρτημα), καθώς και της Εστίας στη Μελβούρνη που φιλοξενείται στο ελληνικό Μουσείο «Ναυσικά Σταμούλη» και επιβαρύνεται μόνο με τον μισθό μίας υπαλλήλου.
Στην ερώτησή μας, αν χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος και η αποστολή του ΕΙΠ, ο κ. Μπαμπινιώτης απαντά «όχι», παραπέμποντας στα «δοκιμασμένα συστήματα άλλων χωρών, με τα μορφωτικά τους ιδρύματα».
Δήμητρα Ρουμπούλα
Πηγή: Έθνος