Το δράμα εποχής του Σπύρου Σταθουλόπουλου κυνηγά το κορυφαίο βραβείο της διοργάνωσης, που θα πει «αντίο» στον Θόδωρο Αγγελόπουλο με την προβολή της ταινίας «Το λιβάδι που δακρύζει»
Πολλαπλή η παρουσία των Ελλήνων δημιουργών αλλά και της ίδιας της Ελλάδας στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (9 – 19 Φεβρουαρίου), που ανοίγει σήμερα τις πόρτες του στην παγωμένη γερμανική πρωτεύουσα, με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας του Μπενουά Ζακό «Αποχαιρετισμός στη βασίλισσα».
Διαγωνιζόμενη για τη Χρυσή Αρκτο του φεστιβάλ, για την οποία θα αποφασίσει η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Βρετανό σκηνοθέτη Μάικ Λι, η ταινία του Ζακό είναι μία από τις 17 στο σύνολο που έχει να ανταγωνιστεί το δράμα εποχής «Μετέωρα» του Σπύρου Σταθουλόπουλου. Του γνωστού μας από το «PCV-1» Ελληνα της διασποράς με έδρα την Κολομβία, που διεκδικεί διάκριση στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα της διοργάνωσης. Το στόρι της ταινίας επικεντρώνεται στον παράνομο έρωτα ενός Ελληνα ορθόδοξου μοναχού και μιας Ρωσίδας καλόγριας, με τους Τεό Αλεξάντερ και Ταμίλα Κουλίεβα στους αντίστοιχους ρόλους.Ακόμη, άλλος ένας Ελληνας του εξωτερικού, ο Αγγελος Αμπάζογλου φιλοξενείται με το ντοκιμαντέρ του «Mustafa’s sweet dreams» στο διαγωνιστικό τμήμα Generation 14plus. Ο Αμπάζογλου, κάτοικος Γαλλίας με τουρκική καταγωγή, επικεντρώνεται στην ιστορία του 16χρονου Μουσταφά, που μαθαίνει την τέχνη του μπακλαβά στην πρωτεύουσα του λαχταριστού γλυκού, Γκαζιαντέπ, στην ανατολική Τουρκία.
Η φετινή Μπερλινάλε δεν θα μπορούσε να μην αφιερώσει ένα μέρος της στον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Με μια ειδική προβολή της προτελευταίας του ταινίας «Τριλογία: Το λιβάδι που δακρύζει», το φεστιβάλ, που πολλές φορές τον φιλοξένησε, θα πει στον μεγάλο δημιουργό το δικό του αντίο. «Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στο ευρωπαϊκό σινεμά του δημιουργού», γράφει το φεστιβάλ στη σχετική ανακοίνωσή του. «Πιο πρόσφατα, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος παρουσίασε τη ”Σκόνη του χρόνου” στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 2009. Το Φεστιβάλ Βερολίνου θα προβάλει την «Τριλογία: Το λιβάδι που δακρύζει» σε μια ειδική προβολή -στην πρωτότυπη βερσιόν της με γερμανικούς υποτίτλους- στο CinemaxX9 στην Πλατεία Ποτσντάμερ στις 16 Φεβρουαρίου 2012, στις 9 μ.μ.», συνεχίζει η ανακοίνωση. Παρόντες στην προβολή θα είναι ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης και η σύζυγος του σκηνοθέτη, Φοίβη Οικονομοπούλου.
«Μετέωρα»
Κι αν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την ταινία του για την Ελλάδα της κρίσης, μια διαφορετική δουλειά, το πειραματικό φιλμ «Austerity measures» («Μέτρα λιτότητας») των Μπεν Ράσελ και Γκιγιόμ Κεγιό, θα φέρει στο προσκήνιο του τμήματος Forum Expanded τα Εξάρχεια της Αθήνας του 2011 (παραγωγή του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας και της κινηματογραφικής κολεκτίβας LabA). Η ελληνική κινηματογραφία έχει κι άλλη παρουσία στο Βερολίνο, στο τμήμα Forum, διά της συμπαραγωγής Ελλάδας και Τουρκίας στην ταινία «Beyond the hill» του πρωτοεμφανιζόμενου Εμίν Αλπέρ.
«Indignados»
Η Ελλάδα στους δρόμους
Σκηνή απο την «Τριλογία: Το Λιβάδι που δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Ασυγκίνητος από τη δοκιμασία που περνάει εδώ και δύο χρόνια η ελληνική κοινωνία δεν έμεινε ούτε ο Τσιγγάνος, γαλλοαλγερινής καταγωγής, σκηνοθέτης Τόνι Γκατλίφ («Υπάρχουν ακόμα γελαστοί Τσιγγάνοι», «Vengo») που στη νέα του ταινία, ένα ντοκιμαντέρ με στοιχεία μυθοπλασίας και τίτλο «Indignados» («Αγανακτισμένοι»), καταγράφει την Ευρώπη των αγανακτισμένων πολιτών που βγαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της αυστηρής λιτότητας. Η ηρωίδα του Γκατλίφ, μια νεαρή Αφρικανή μετανάστρια, ταξιδεύει στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η κάμερα καταγράφει την κοινωνική αναταραχή, την αύξηση της ξενοφοβίας και της ρατσιστικής βίας. Οι μεγάλες διαδηλώσεις του 2011 στο Σύνταγμα αποτελούν φυσικά μεγάλο μέρος της ταινίας που θα προβληθεί στο «Πανόραμα» της Μπερλινάλε.
Το ντοκιμαντέρ «Mustafa’s sweet dreams»
Μέριλ Στριπ
Τη Μέριλ Στριπ τιμά φέτος το Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ στο κόκκινο χαλί του αναμένονται σταρ όπως η Αντζελίνα Τζολί και «ιερά τέρατα» όπως ο Μαξ φον Σίντοφ.
ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ
adaliaka@pegasus.gr
Πηγή: Έθνος