Έκθεση Τζέιμς Μπόντ στο Λονδίνο

ekthesi_james_bond_londino
Facebook
Twitter
LinkedIn

Πέντε δεκαετίες κινηματογραφικού Τζέιμς Μποντ θα ζωντανέψουν σύντομα σε μια μεγάλη έκθεση στο Κέντρο Μπάρμπικαν του Λονδίνου, με τίτλο «Σχεδιάζοντας τον 007: 50 Χρόνια Στυλ Μποντ».

Από τον ερχόμενο Ιούλιο, ο μεγαλύτερος πολυχώρος τεχνών της Ευρώπης θα παραχωρήσει όλο του το ισόγειο, καθώς κι ένα θέατρο σε χαμηλότερο επίπεδο, ειδικά για τον εορτασμό της πεντηκονταετίας του πιο αγαπητού κατασκόπου της Βρετανίας, που θα έχει εκθέματα από την πρώτη ταινία με τίτλο «Τζέμς Μποντ, πράκτωρ 007 εναντίον Δόκτωρος Νο» έως την τελευταία, το «Skyfall».

Αυτοκίνητα, γκάτζετ, όπλα, κοστούμια, σετ αλλά και σχέδια, σχεδιαγράμματα και μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν, όλα θα φανερωθούν για να αναδειχθεί η εκτός κινηματογραφικών πλάνων πλευρά του υπερκατασκόπου.

«Δείχνουμε τον σχεδιασμό ενός φιλμ του Μποντ σε πλήρη έκταση, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει», υποστηρίζει ο υπεύθυνος της εγκατάστασης του θεάματος Μπρόνγουιν Κόσγκρεϊβ, που για τον σκοπό αυτό εργάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια με απεριόριστη πρόσβαση στο αρχείο της Eon, της εταιρείας παραγωγής του 007.

Η έκθεση, που έρχεται να συμπληρώσει και να επισκιάσει (μάλλον) την τρέχουσα, με οχήματα του Τζέιμς Μποντ στο Εθνικό Μουσείο Οχημάτων του Μπολιέ στο Χαμπσάιρ, έχει κάτι για όλους, δίνοντας βήμα στην τέχνη πίσω από τα λαμπερά ονόματα ηθοποιών και σκηνοθετών.

Γι’ αυτό δίνει έμφαση στη ραπτική και τη γραφιστική, στην κατασκευή των ειδικών εφέ και των μοντέλων στο σετ, στον σχεδιασμό της σκηνογραφίας κ.ά.

Οι λάτρεις των αυτοκινήτων θα δουν την Aston Martin DB5. Οσοι αγαπούν τα σπορ, το σνόουμομπιλ του Μποντ, αλλά και ένα θαλάσσιο σκάφος του (λίγο απ’ όλα δηλαδή για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος).

Αντρες και γυναίκες θα μπορέσουν να θαυμάσουν κοστούμια διάσημων σχεδιαστών, των Τζιόρτζιο Αρμάνι, Ρομπέρτο Καβάλι, Τομ Φορντ, Ουμπέρ ντε Ζιβενσί, Οσκαρ ντε λα Ρέντα, Εμανουέλ Ουνγκαρό και Ντονατέλα Βερσάτσε, Αντονι Σινκλέρ και πολλών άλλων. Θα δουν μέχρι και το πολυδιαφημισμένο και πολυσυζητημένο μαγιό του Ντάνιελ Κρεγκ στο «Casino royale». Στο μεταξύ, όσα ρούχα έχουν χαθεί, επανασχεδιάζονται από τη σχεδιάστρια μόδας Λίντι Χέμινγκ, ώστε να μην παραβλεφθεί τίποτα από την εξέλιξη της εμφάνισης του Τζέιμς Μποντ στο πέρασμα των χρόνων.

Η αθλητική πλευρά του 007, υπερτονισμένη τα τελευταία χρόνια με τον γυμνασμένο Ντάνιελ Κρεγκ ως ενσαρκωτή του, ταιριάζει γάντι με το προφίλ της πόλης του Λονδίνου, τόπο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων το φετινό καλοκαίρι. «Η έκθεση θα αντικατοπτρίσει το αθλητικό πνεύμα που διατρέχει τις ταινίες. Σκεφτείτε την πρώτη σκηνή του ”Ο κατάσκοπος που με αγάπησε” – μια κατηφορική καταδίωξη με σκι από την οποία ο Μποντ ξεφεύγει με ζωγραφισμένο στα χρώματα της αγγλικής σημαίας αλεξίπτωτο», λένε οι υπεύθυνοι και υπόσχονται ένα ταξίδι στον κόσμο της κινηματογραφικής φαντασίας. Σαν να μαθαίνει ο επισκέπτης τα μυστικά της μακροβιότερης σειράς στην ιστορία του σινεμά.

Από τον Ιούλιο

Η έκθεση για τα γενέθλια του Τζέιμς Μποντ στο Κέντρο Μπάρμπικαν θα διαρκέσει από τις 5 Ιουλίου έως τις 5 Σεπτεμβρίου. Πρώτος σταθμός στη διάρκεια της τρίχρονης περιοδείας της είναι το Τορόντο.

ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.