Απειλείται με συσκότιση το θέατρο «Άλφα».

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Κόβουν το ρεύμα στο θέατρο “Άλφα”. Τελεσίγραφο της ΔΕΗ έφθασε στον Στέφανο Ληναίο ιδρυτή και εμψυχωτή του ιστορικού θεάτρου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Δεριγνύ απαιτώντας άμεσα να πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ διαφορετικά απειλείται με διακοπή ηλεκτροδότησης του θεάτρου.Ο θεατράνθρωπος καλείται να πληρώσει έκτακτη εισφορά ύψους 4.580 ευρώ με την προθεσμία ήδη να έχει λήξει.

Σε επιστολή που έστειλε ο Στέφανος Ληναίος – αποσπάσματα της οποίας αποκλειστικά δημοσιεύουμε – της οποίας κι έπεσε προς την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων και κοινοποίησε και προς την ΔΕΗ δηλώνει , ότι αδυνατεί να  εξοφλήσει το χαράτσι που το χαρακτηρίζει “παράνομο και απάνθρωπο”:

” Το μόνο μου έσοδο, εκτός από την υποτυπώδη σύνταξή μου, είναι τα εισιτήρια από τις παραστάσεις του Θεάτρου “Αλφα” το οποίο λειτουργεί 6 μήνες το χρόνο και η σημερινή κρίση το έχει φέρει, όπως τα περισσότερα θέατρα, σε κατάσταση απελπισίας. Τα ανελαστικά έξοδα του θεάτρου ανέρχονται ετησίως σε 30.000 ευρώ και ουδέποτε επιχορηγήθηκα από το Κράτος ή από οιονδήποτε άλλο δημόσιο, δημοτικό ή ιδιωτικό φορέα” εξηγεί ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης με επιστολή του προς τον Δήμο Αθηναίων.

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο θιασάρχης απαριθμεί τις καταστροφές που έχει υποστεί στο παρελθόν  το θέατρό του ενώ συνεχίζει να υφίσταται αφού είναι στο μάτι του κυκλώνα απέναντι από το Πολυτεχνείο, υπογραμμίζοντας τα έξοδα του που είναι δυσβάσταχτα …

“… το θέατρο ΑΛΦΑ καταστράφηκε από τις φοβερές πλημμύρες της 2 Νοέμβρη 1977, με απόλυτη ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και των αρμοδίων Κρατικών υπηρεσιών,καθόσον είχαν αφαιρεθεί τα κρύσταλλα από τα φρεάτια του πεζοδρομίου, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το υπόγειο σουπερμάρκετ, να γκρεμιστεί η μεσοτοιχία με το Θέατρο και να μεταβληθεί όλη η αίθουσα σε μια λίμνη. Αποκατέστησα μόνος, μέσα σε ένα μήνα, τις τεράστιες ζημίες που είχα υποστεί, χωρίς την παραμικρή ευθιξία και χωρίς καμία χρηματική αποζημίωση από οποιονδήποτε δημόσιο, δημοτικό ή ιδιωτικό φορέα. Όμως, κάθε χρόνο με αναγκάζετε να πληρώνω δημοτικά τέλη για τις σπασμένες βιτρίνες!!”

Ο Στέφανος Ληναίος αναφέρεται ακόμα και στα αναδρομικά που πληρώνει στον Δήμο που υπηρεσίες του ανακάλυψαν ότι το θέατρο είχε δηλωθεί 10 τ.μ. λιγότερο και η αγανάκτησή του κορυφώνεται:

“Επί 40 χρόνια,με τη σύζυγό μου Έλλη Φωτίου και όλους τους συνεργάτες μας, προσπαθούμε σε αυτό το χώρο να υπηρετούμε το καλό θέατρο. Έχουμε υποστεί αμέτρητες διώξεις στα χρόνια της δικτατορίας, ενώ εδώ και πέντε χρόνια υπομένουμε νέες ταλαιπωρίες, καθόσον, όλη η περιοχή έχει μεταβληθεί σε γκέτο ναρκομανών και λαθρομεταναστών με αποτέλεσμα να μην την πλησιάζει άνθρωπος μόλις δύσει ο ήλιος. Το Θέατρο “Άλφα” λειτουργεί πλέον, με φόβο, μόνο κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Κατόπιν όλων των πιο πάνω σας επιβεβαιώνω και δηλώνω ότι αδυνατώ να πληρώσω το αποκαλούμενο “χαράτσι”, το οποίο, πέραν της προσωπικής μου αδυναμίας, θεωρώ και παράνομο και απάνθρωπο.”

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.