Ο «Θρίαμβος» της γυναίκας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

thriamvos_tis_klelias
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τολμηρή για την εποχή της, η όπερα του Γκλουκ, ύμνος στον γυναικείο ηρωισμό, παρουσιάζεται την Τρίτη και την Τετάρτη και θα συνεχίσει τη διαδρομή της στο Κόβεν Γκάρντεν και το Βερολίνο

Ελέν Λεκόρ (Κλέλια), Ειρήνη Καράγιαννη (Ταρκίνιος) και Μαίρη Ελεν Νέζη (Οράτιος) σε μια σκηνή από τον «Θρίαμβο της Κλέλιας», συμπαραγωγή της «Et in Arcadia ego» και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Τολμηρή και απαιτητική για την εποχή της, γραμμένη για τα εγκαίνια του Τεάτρο Κομουνάλε της Μπολόνια, εγκαταλείφθηκε και ξεχάστηκε ύστερα από λίγες παραστάσεις, το 1763. Διακόσια πενήντα χρόνια αργότερα, ο «Θρίαμβος της Κλέλιας» του Κριστόφ Βίλιμπαλντ φον Γκλουκ αναβιώνει με μια εντυπωσιακή παραγωγή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Κύκλου «Μετατροπίες».

Μια προκλητική παράσταση του 21ου αιώνα συναντάει την υπέροχη μουσική του 18ου, με δύο δυναμικές υπογραφές που υπόσχονται ένα θέαμα με φρεσκάδα και έμπνευση: του Νάιτζελ Λάουρι στη σκηνοθεσία και του αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου, ενός μουσικού με ειδίκευση στο ρεπερτόριο αυτής της εποχής, στη διεύθυνση της Καμεράτας, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, με όργανα εποχής.

Η συναρπαστική όπερα σε τρεις πράξεις του Γκλουκ, σε λιμπρέτο του Πιέτρο Μεταστάζιο, είναι συμπαραγωγή της «Et in Arcadia ego» και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και παρουσιάζεται στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη, στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός» και σε συνεργασία με την «Tuttiall’ Opera – TAO» και τη City of London Sinfonia. Θα συνεχίσει τη διαδρομή της στο Κόβεν Γκάρντεν (Λίνμπερι Στούντιο, 24, 25/6), στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές σκηνές, με μια εξαιρετική διανομή από Ελληνες και ξένους τραγουδιστές με ειδίκευση στη μουσική του 18ου αιώνα.

Ισχυρή δόση χιούμορ

Το έργο παρουσιάζεται μέσα από μια νέα κριτική έκδοση από το χειρόγραφο της Μπολόνια που έγινε ειδικά για τις ανάγκες αυτής της παραγωγής. Συναρπαστικός και ποιητικός ο Νάιτζελ Λάουρι, προκλητικός σκηνοθέτης, με μεγάλη εμπειρία σε σύγχρονες και τολμηρές παραγωγές στα σπουδαιότερα θέατρα της Ευρώπης, προτείνει μια ιδιαίτερα συναισθηματική και εντυπωσιακή ανάγνωση του έργου με ισχυρή δόση χιούμορ και με μια αισθητική κονστρουκτιβισμού που δημιουργεί τα αναλογικά πρότυπα της εποχής μας για να το κατανοήσουμε: ίντριγκα, διπλωματία, διαφθορά διά της ιδεολογίας, φανατισμός χωρίς ηθική.

«Οταν πρωτοπήρα στα χέρια μου το χειρόγραφο ομολογώ ότι σοκαρίστηκα, γιατί αφενός είναι πάρα πολύ δύσκολο να επισημάνεις τα καίρια σημεία του, αφετέρου είχε πάρα πολλές δεξιοτεχνικές απαιτήσεις» είπε. Ο σκηνοθέτης τοποθετεί τη δράση στην εποχή πολιτικού φανατισμού των αρχών του 20ού αιώνα, δανειζόμενος στοιχεία και από παλαιότερες εποχές.

Τα ερείπια ενός παρηκμασμένου βιομηχανικού κόσμου αποτελούν το πλαίσιο που περιβάλλει την καταιγιστική δράση της πολεμικής αυτής περιπέτειας, η οποία, εμπνευσμένη από τις θρυλικές σελίδες της ρωμαϊκής ιστορίας, τα έχει όλα: τη μυθική τέχνη των καστράτι, την χωρίς όρια δεξιοτεχνία του μπελ κάντο, το δράμα του μπαρόκ, τις καινοτομίες του στιλ γκαλάντε.

Ολοι οι πρωταγωνιστές

Ο Γκλουκ, για τα εγκαίνια του Τεάτρο Κομουνάλε, συνεργάζεται με τον Πιέτρο Μεταστάζιο, έναν από τους σημαντικότερους λιμπρετίστες/ποιητές, γράφει μια απαιτητική μουσική και οδηγεί τους πρωταγωνιστές του στα όρια της φωνητικής και της δραματικής τους αντοχής.

Τoν καλλιτεχνικό συντονισμό της παραγωγής, «Ο θρίαμβος της Κλέλιας» στο Μέγαρο Μουσικής, έχει ο Giuseppe Sigismonti de Risio. Το σκηνικό είναι του Νάιτζελ Λάουρι, τα κοστούμια και η υλοποίηση της σκηνογραφίας του Πάρι Μέξη, οι φωτισμοί του Γιώργου Τέλλου και η μουσική προετοιμασία της Μάτας Κατσούλη και του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Ελέν Λεκόρ, τον Οράτιο η Μαίρη-Ελεν Νέζη, τη Λαρίσα η Μπουρτσού Ουγιάρ, τον Ταρκίνιο η Ειρήνη Καράγιαννη, τον Πορσίνα ο Βασίλης Καβάγιας και τον Μάνιο η Αρτεμις Μπόγρη.

Πρώτη παγκόσμια

Σε μια εποχή εσωστρέφειας, η Καμεράτα στοχεύει στο εξωτερικό: πραγματοποίησε την πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση του έργου το 2011, σε μουσική διεύθυνση Giuseppe Sigismondi de Risio για τη γερμανική εταιρεία MDG. Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει διεθνώς τον Μάρτιο του 2012.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.