Το πρόγραμμα στήριξης, επικεντρώνεται στην εγγραφή μελών, το ύψος της συνδρομής των οποίων κυμαίνεται από 60 ευρώ έως 20.000 ετησίως
Οι μειώσεις της κρατικής επιχορήγησης κατά 60% περίπου (700.000 ευρώ για το 2011, περίπου 2 εκατ. ευρώ για 2009-2010) και η ελαχιστοποίηση των χορηγικών ενισχύσεων δημιουργούν πλέον πρόβλημα επιβίωσης για το μουσείο
Σε δραματική οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει και το Μουσείο Μπενάκη, από τα πλέον δραστήρια και ζωντανά πολιτιστικά ιδρύματα. Οι μειώσεις της κρατικής επιχορήγησης κατά 60% περίπου (700.000 ευρώ για το 2011, περίπου 2 εκατ. ευρώ για 2009- 2010) και η ελαχιστοποίηση των χορηγικών ενισχύσεων δημιουργούν πλέον πρόβλημα επιβίωσης για το μουσείο, με περίπου 200 εργαζομένους και έξι παραρτήματα. Η διοίκησή του αποφάσισε να απευθυνθεί στον κόσμο που παρακολουθεί τη δράση του.
Η πρόεδρος του ΔΣ, Αιμιλία Γερουλάνου, και ο διευθυντής του, Αγγελος Δεληβορριάς, ανακοίνωσαν χθες μια καμπάνια με στόχο τη διεύρυνση του κοινού και την εξασφάλιση πόρων.
Το πρόγραμμα στήριξης, σχεδιασμένο με βάση την εμπειρία ξένων μουσείων, επικεντρώνεται στην εγγραφή μελών, το ύψος της συνδρομής των οποίων, από 60 ευρώ έως 20.000 ετησίως, εξαρτάται από το ποια από τις 14 κατηγορίες προσφορών και προνομίων (εκπτώσεις σε εισιτήρια και καταλόγους, ηλεκτρονικές προσκλήσεις κ.ά.) θα επιλέξουν.
Ωστόσο, η μεγάλη ακίνητη περιουσία που έχει στην κατοχή του το μουσείο, από δωρεές, θα μπορούσε να του εξασφαλίσει τη λειτουργία του στο διηνεκές, όπως ανέφερε η κ. Γερουλάνου, αν δεν υπήρχαν οι μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες για την κατοχύρωση της κυριότητας. Ο ελληνικός νόμος επιτρέπει σε κάποιον να διεκδικεί μια περιουσία και να επανέρχεται ξανά και ξανά επιμένοντας δικαστικά.
Με αυτήν τη συνέντευξη Τύπου, η κ. Γερουλάνου ήθελε να δώσει μια απάντηση και σε δημοσιεύματα περί του «?μουσείου της μαμάς του υπουργού Πολιτισμού?, το οποίο δήθεν πριμοδοτείται σκανδαλωδώς».
Αναφέρθηκε ειδικά στην έκθεση για το Βυζάντιο στην Αμερική, στην επιστημονική επιτροπή της οποίας συμμετέχει ως βυζαντινολόγος, ενώ στο Μουσείο Μπενάκη έχουν ανατεθεί ο συντονισμός και αρχικά ο διαχειριστικός έλεγχος 3,2 εκατ. ευρώ. Μετά τις αντιδράσεις, το Μουσείο Μπενάκη δεν είναι πλέον ο διαχειριστικός φορέας της έκθεσης και «δεν έλαβε και δεν πρόκειται να λάβει ούτε ένα ευρώ».
Δ. Ρ.
Πηγή: Έθνος